Inundatii in Galati: Patru localitati acoperite de ape si sute de oameni evacuati. PLAN ROSU de actiune activat de autoritati

×
Codul embed a fost copiat

Ploile reci cad fara oprire peste jumatate de tara. In judetul Galati este cod rosu de inundatii pe doua rauri, iar apele s-au revarsat cu putere.

Cititi in articol:
Desfasurarea evenimentelor de miercuri, livetext
COD ROSU de inundatii in Galati
Comandament la Primaria Capitalei
Scolile din Bacau, inchise
Gara din Galati, inchisa

Militarii din Galati au intervenit pentru evacuarea populatiei

Peste 500 de persoane au fost evacuate de urgenta din patru localitati aflate in calea viiturilor. Oamenii s-au refugiat in poduri, si-au adus animalele in casa si au asteptat sa fie salvati de autoritati. In judet a fost activat codul rosu de urgenta, iar militarii au intervenit prompt si, din fericire, pana in acest moment nu exista victime.

In comuna Pechea, din judetul Galati, viitura imensa a venit in viteza. Oamenii abia au reusit sa se salveze din calea suvoaielor si s-au refugiat speriati in podurile caselor. De acolo au cerut ajutorul jandarmilor si pompierilor sa-i duca in zone sigure.

Disperati sa nu piarda tot ce au, unii si-au adus animalele in casa.

Citește și
Furtuna
Rupere de nori in Constanta, Galati si Braila: furtuna a blocat oamenii in masini. 12 judete raman sub COD PORTOCALIU
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Oamenii au privit descumpaniti cum apa le inghite localitatea si au realizat ca trebuie sa plece din calea pericolului. Altii s-au trezit inconjurati de ape si au fugit desculti unde s-au vazut in siguranta.

In mijlocul comunei Pechea nu se mai vede care e asfaltul, trotuarul, oamenii stau ingroziti, pentru ca au auzit ca vine o alta viitura, spera ca apele sa nu creasca insa mai mult decat acum.

In Galati a fost activat planul rosu de actiune, ceea ce inseamna ca toti militarii de aici au fost chemati la lucru sa dea o mana de ajutor. Peste 500 de oameni au fost evacuati din patru localitati aflate in pericol sa fie maturate de apele iesite din matca raurilor Suhu si Geru. 

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 16:30 Ministerul Apararii Nationale a trimis in zonele afectate forte care sa vina in sprijinul populatiei. Astfel, 50 de angajati din Garnizoana Galati au ajuns in localitatile Cuza Voda si Slobozia Conachi, cu echipamente specifice din dotare si ajuta la evacuarea populatiei, dar si a bunurilor din locuinte.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii Nationale au fost postate imagini dramatice din timpul interventiei militarilor.

UPDATE 15:07 Raed Arafat: La Galati a fost activat codul rosu de urgenta; 510 persoane - evacuate preventiv

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat, miercuri, ca in judetul Galati a fost activat codul rosu de urgenta, 510 persoane fiind evacuate preventiv din trei localitati afectate de inundatii.

Pentru persoanele evacuate exista, potrivit acestuia, posibilitatea de cazare temporara.

"Situatia la acest moment este mai delicata in judetul Galati, unde sunt mai multe localitati afectate si care se afla sub cod rosu (meteorologic - n.r.). Am decurs la activarea grupei operative pe plan national a IGSU care functioneaza in cadrul Centrului National de Coordonare la minister, impreuna cu colegii de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, iar la nivelul judetelor care sunt afectate si mai ales la nivelul judetului Galati sunt activate grupele operative. La Galati a fost crescut nivelul de alerta al ISU Galati la cod rosu, adica sunt chemati aproape toti cei care lucreaza in cadrul inspectoratului pe linie operativa sa asigure interventia si, in acelasi timp, Comitetul pentru Situatii de Urgenta Judetean si comitetele locale sunt activate", a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, in prezent, au fost trimise forte de sprijin catre zonele din Galati: motopompe cu capacitatea de zece mii si trei mii de litri pe minut, ce urmeaza sa ajunga in ariile afectate cu unitatea speciala de interventie a IGSU de la Ciolpani si cu echipe de la Calarasi si de la Ialomita.

"In acelasi timp, monitorizam situatia si, daca va fi nevoie de completarea acestui sprijin, o sa o facem", a spus Raed Arafat care a subliniat ca fortele suplimentare vor sta in zonele afectate cât timp este nevoie.

La ora 16,00, va avea loc o videoconferinta cu prefectii ale caror zone se afla sub cod meteorologic galben, portocaliu sau rosu pentru o evaluare a situatiei, a mai precizat oficialul.

UPDATE 14:20 Prefectul judetului Galati, Dorin Otrocol, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat ajutorul militarilor din Garnizoana Galati pentru a interveni in zonele inundate din localitatile Slobozia Conachi si Cuza Voda, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea.

Potrivit acesteia, in cele doua localitati au ajuns doua plutoane de cate 25 de militari imbarcati pe autocamioane.

Imagini surprinse in comuna Pechea

UPDATE 12:45 Toate scolile din Bacau au fost inchise

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau infirma existenta unor probleme deosebite din cauza ploilor cazute in ultimele ore in judet, dupa ce in spatiul public au aparut unele informatii privind eventuale evacuari de persoane afectate de inundatii.

'Conform unei circulare remise de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, au fost sistate cursurile in unitatile de invatamant, incepand cu ora 11.00. ISU Bacau tine sa precizeze ca nu exista niciun pericol de inundatie, precum si faptul ca nu sunt afectate constructii hidrotehnice sau poduri. Informatiile care sunt vehiculate nu sunt adevarate si nu fac decat sa creeze o stare de panica. Pompierii militari nu desfasoara nicio actiune de evacuare la nivelul zonei de competenta', a declarat purtatorul de cuvant al ISU Bacau, Andrei Grecu.

Primarul municipiului Bacau, Cosmin Necula, a cerut, miercuri, evacuarea tuturor unitatilor de invatamant, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. "Pentru a evita orice situatii cu potential de risc pentru copii, va anunt ca am luat decizia ca, incepand cu ora 11.00, toate unitatile de invatamant din municipiul Bacau sa fie evacuate. Toti copiii pot pleca acasa! Ii rog pe parinti sa isi ia copiii de la unitatile de invatamant!", a scris primarul pe Facebook.

Judetul Bacau se afla sub avertizare de cod portocaliu de ploi insemnate cantitativ. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe curti si subsoluri de bloc, de pe drumuri si dintr-un pasaj, pana acum nefiind afectate locuinte. Totodata, din cauza ploilor si a vantului puternic, sase localitati din judet au ramas fara energie electrica.

UPDATE 11:40 COD ROSU de inundatii in Galati, miercuri, intre 11:30 si 21:00

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE PERICOL in bazinele hidrografice Suhu si Geru, judetul Galati.

Fenomenele se pot produce cu intensitate si probabilitate mai mare in bazinul hidrografic al raului Suhu.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale pe cursurile de apa si poluari marine in zona costiera.", a transmis INHGA.
 

In Bucuresti, ploaia a inundat mai multe strazi dupa ce, asa cum ne-am obisnuit, canalizarile nu au mai facut fata.

Disperati, oamenii au sunat la 112 si au cerut ajutorul pompierilor. Situatii asemanatoare au fost si in Ilfov sau Prahova.

Hidrologii si cei de la ANM ne avertizeaza ca lucrurile nu se vor imbunatati, pana miercuri, cel putin.

In Bucuresti a plouat fara oprire toata noaptea, iar multe strazi s-au transformat in adevarate capcane. La intersectia dintre Bulevardul Ferdinand si Soseaua Mihai Bravu, de pilda, apa adunata le-a dat batai de cap pietonilor.

Reporter"Aveti pe unde sa traversati?"

Pieton: "Nu, imi pare rau dar chiar nu avem. Mai trebuie sa vina cei de la Apa Nova sa desfunde canalizarea."

Situatia a fost asemanatoare si pe Soseaua Colentina, pe Bulevardul Tineretului, dar si la trecerile de pietoni din Piata Romana.

Barbat: "Trebuie o reparare completa a orasului."

Asa ca pompierii si cei de la Apa Nova au fost chemati in ajutor in mai multe zone din Capitala.

Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova: "Pana la ora 23 am inregistrat 19 reclamatii, 10 au fost rezolvate. Pe teritoriul orasului, de la inceputul evenimentul pana la ora 23 s-a acumulat o cantitate de ploaie de in jur de 30 de litri pe mp, iar in reteaua de canalizare a orasului debitul maxim pe care l-am tranzitat a fost de 175 de metri cubi de apa/secunda."

Unii bucuresteni s-au bucurat insa de vremea ploioasa.

Barbat: "Ma bucur ca e si baltoaca asta si viata! Totul e un miracol si va iubesc pe toti si pe toate."

Si vantul a facut probleme. In sectorul 1, un copac care a cazut a distrus o masina parcata pe marginea drumului.

Marinescu Marian, administratia domeniului public a Sectorului 1: "Era in curte si pur si simplu s-a smuls din pamant si acazut. De la ploaie de la greutate, probabil."

Iar o strada din Voluntari, judetul Ilfov, a semanat mai mult cu un lac de acumulare dupa ce o gura de canalizare a refulat si a inundat drumul.

Taximetrist: "Un canal erupea pur si simplu la o inaltime de 1 metru si jumate. Pur si simplu apa venea de pe conducte si iesea in afara asfaltului."

Si in Prahova, mai multe case au fost inundate in urma ploilor puternice.

In Constanta a fost o noapte alba pentru ca autoritatile au pregatit saci cu nisip de teama unor inundatii. Din fericire, ploaia a fost una marunta si nu a facut pagube deocamdata.

La nivel national, peste 4000 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in caz de nevoie.

Asta in conditiile in care hidrologii au anuntat cod portocaliu de inundatii in estul si sud-estul tarii pana miercuri la ora 6 dimineata. Pe de alta parte, a fost emis un cod portocaliu ploi si vreme rea pentru 14 judete din tara, valabil pana la ora 20.

Comandament la Primaria Capitalei

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat un comandament pentru a evalua situatia existenta in Bucuresti ca urmare a precipitatiilor abundente din ultimele ore si pentru a stabili impreuna cu cei responsabili planul de interventie pentru perioada urmatoare.

Sedinta va avea loc astazi, la ora 12:30, la sediul Municipalitatii, in sala de Consiuliu de la etajul 3.

La sedinta vor participa reprezentantii ApaNova, RATB, ASSMB, ALPAB, precum si cei ai Administratiei Strazilor, Politiei Locale, Politiei Rutiere, Luxten, SABIF, ISU si operatorii de salubritate. De asemenea, vor fi prezenti reprezentantii Directiilor Utilitati, Operatiuni si Mediu din cadrul Primariei Capitalei.

Gara din Galati, inchisa

Traficul feroviar este intrerupt, miercuri dimineata, in gara din Galati, din cauza precipitatiilor cazute, informeaza Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Politiei Romane.

''Ca urmare a precipitatiilor abundente, macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apa si, din acest motiv, trenurile nu mai pot pleca din acest loc. De asemenea, locomotivele nu pot intra in aceasta gara'', precizeaza sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cod portocaliu de inundatii in Moldova si Dobrogea, incepand de miercuri dimineata. Zonele vizate
Cod portocaliu de inundatii in Moldova si Dobrogea, incepand de miercuri dimineata. Zonele vizate

Cinci bazine hidrografice din zonele Moldovei si Dobrogei sunt vizate de o avertizare Cod portocaliu de inundatii emisa, marti, de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, a carei valabilitate expira joi dimineata.

Rupere de nori in Constanta, Galati si Braila: furtuna a blocat oamenii in masini. 12 judete raman sub COD PORTOCALIU
Rupere de nori in Constanta, Galati si Braila: furtuna a blocat oamenii in masini. 12 judete raman sub COD PORTOCALIU

A turnat cu galeata in Bucuresti si toamna parca a venit peste noapte: temperaturile au scazut in toata tara, iar o furtuna puternica a lovit orasele Constanta, Galati si Braila.

Mii de litri de apa au inundat o strada in Baia Mare, din cauza unei conducte. Revolta oamenilor:
Mii de litri de apa au inundat o strada in Baia Mare, din cauza unei conducte. Revolta oamenilor: "Mizerie! E a doua oara"

O conducta principala de apa s-a spart in orasul Baia Mare, pe o strada din cartierul Ferneziu, iar un crater urias a aparut in asfalt.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.