Coconii din Maramureș se pregătesc de acum pentru seara de Ajun. Se duc mai departe tradițiile
Cu mai bine de o lună înainte de Crăciun, coconii din Maramureș se pregătesc temeinic pentru seara de Ajun.
Copii de toate vârstele, dornici să ducă tradițiile mai departe, iau parte la cursuri și așteaptă cu nerăbdare să pornească pe ulițele satelor pentru a colinda.
De câteva zile, la Palatul Copiilor din Baia Mare, atmosfera este una de sărbătoare. Prichindei de doar câțiva ani, dar și adolescenți se pregătesc acolo pentru Ajunul Crăciunului, când vor porni pe ulițe să vestească Nașterea Domnului.
Tudor, cel mai mic dintre cursanți, își manifestă cu entuziasm dragostea pentru obiceiuri: „Mi se pare o tradiție frumoasă să colinzi. Îți perfecționezi tehnica și înveți colinde noi și foarte vechi.”
Mateo, Natalia și Dragoș sunt obișnuiți cu repetițiile de ani buni și își propun să transmită mai departe aceste datini.
„Dorim să dăm mai departe această tradiție și să perfecționăm stilul, să învățăm colinde noi. Noi mergem la colindat împreună. De obicei, ne strângem noi trei, mergem din casă în casă și ne mai adunăm pe parcurs”, spun ei.
Pe lângă colindat, copiii învață și despre dansurile specifice zonei, precum „dansul moșilor”: „Dansul moșilor se dansează de pe vremea bunicilor până astăzi. Masca ne-o punem pe față ca să speriem spiritele rele, iar cu bota, dacă o batem, le alungăm.”
Profesorii sunt încântați că micuții descoperă și păstrează tradițiile Maramureșului.
Maria Seraz, profesor-coregraf Palatul Copiilor Baia Mare: „Ducem tradiția mai departe. De ani buni, adunăm copilașii să învățăm și să repetăm. Copiii care frecventează cursurile sunt de la 5 ani până la 19 ani. Cursurile sunt gratuite.”
„Noi colinda o gătăm și plata o așteptăm, mere și nuci de ne-ți da, noi nu ne-om supăra. Și colăcuțul îl primim, că și la anul venim. La anul și la mulți ani!”- spun colindătorii.