CNA sesizeaza Comisiile de Cultura din Parlament privind renuntarea SRTv la licenta TVR Cultural

TVR Info

CNA a decis, joi, sa transmita Comisiilor de Cultura ale Parlamentului o scrisoare prin care sa le informeze cu privire la faptul ca Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a decis sa renunte la licenta TVR Cultural,

Acestia au invocat situatia financiara critica in care se afla televiziunea publica.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, o adresa primita de la Societatea Romana de Televiziune (SRTv), potrivit careia TVR renunta la licenta de emisie a TVR Cultural, ca urmare a situatiei financiare critice a televiziunii publice.

In adresa transmisa CNA de catre TVR si semnata de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, se spune ca misiunea TVR Cultural va fi preluata pe canalul TVR 2. "Masura a fost luata prin Ordin al Presedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Saftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economica a SRTv, elaborat in concordanta cu prevederile OUG nr. 33/ 2012 i aprobat de Consiliul de Administratie al SRTv prin HCA 110/2012", se spune in adresa TVR, in care se precizeaza si faptul ca "strategia de programe a SRTv are in vedere acordarea atentiei necesare emisiunilor culturale, in acord cu misiunea sa publica de a difuza programe educative, pe langa cele de informare si divertisment".

"Misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2, a carui grila va cuprinde, printre altele, publicistica culturala, documentare, spectacole de teatru, opera, concerte si productii muzicale prezentate pe genuri, filme de arta, programe educative dedicate copiilor si tinerilor, productii ale tinerilor creatori independenti, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de varsta", se mai spune in adresa TVR.

Citește și
Malonga
Doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fostul realizator TV Sorin Malonga Parfait
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De asemenea, in adresa se precizeaza ca, "in contextul situatiei financiare dezastruoase a Televiziunii Romane, Consiliul de Administratie a fost nevoit sa aprobe masuri prin care nici managementul si nici telespectatorii nu si le-au dorit, dar fara de care societatea nu ar fi putut supravietui. Daca in cazul TVR Info am gasit o solutie in beneficiul telespectatorilor si al societatii - parteneriatul cu Euronews, fara costuri suplimentare pentru TVR - din pacate, in cazul TVR Cultural nu am gasit solutii viabile in contextul financiar actual", se mai spune in adresa TVR.

"TVR Cultural a fost un proiect laudabil pentru perioada in care a fost initiat, cand piata de televiziune avea alta structura si functiona intr-un alt context financiar. In acest moment, mentinrea unui canal TV de nisa , cu un impact mic asupra audientei - de ordinul 0,03 rating - ar fi nejustificat, atat financiar, cat si ca interes al telespectatorilor. Tocmai de aceea, SRTv a luat decizia strategica de a valorifica continutul si mesajul cultural pe canalul TVR 2 (...) Chiar daca, aparent, nu se potrivesc in grila aceluiasi canal meciuri de handbal sau campionate de patinaj artistic cu emisiunile culturale, in fapt, este vorba de targetarea TVR 2 pe ceea ce se numeste «timp liber» si «hobby» - fie ca acest hobby este muzica, sportul sau horticultura", se precizeaza in adresa TVR.

In aceeasi adresa se mai spune ca, in acest moment, emisiunile "venite" pe TVR 2 de la TVR Cultural "au o audienta modesta fata de programele consacrate ale canalului". "Publicul doreste emisiuni educative si culturale realizate modern, captivant, in acord cu tendintele pietei TV. Vom continua sa tinem cont de preferintele telespectatorilor i sa imbunatatim din punct de vedere calitativ emisiunile de pe TVR 2", se incheie adresa TVR.

Decizia TVR de renuntare la licenta TVR Cultural i-a nemultumit insa pe unii dintre membrii CNA, intre care Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Mircea Deaca.

Astfel, Valentin Jucan a spus ca adresa TVR demonstreaza faptul ca domeniul culturii a ajuns sa fie "o chestiune de nisa", care, "deocamdata, nu prezinta importanta", in situatia in care "oricum televiziunile private din Romania nu fac altceva decat sa terfeleasca orice idee de cultura".

Ioan Onisei si Narcisa Iorga au remarcat faptul ca membrii CNA au fost "mintiti", pe 15 septembrie 2012, atunci cand TVR Cultural si-a suspendat emisia din "motive tehnice".

Ioan Onisei a mai spus ca desfiintarea postului TVR Cultural este "paguboasa si inacceptabila" si, ca membru al CNA, nu va fi niciodata de acord cu retragerea licentei acestei televiziuni.

"Nu inteleg de ce nu s-au facut aceleasi eforturi care s-au facut cu TVR Info (care a fost transformat in TVR News, in urma unui parteneriat cu Euronews, n.r.)", a spus Onisei. El a propus si transmiterea de catre CNA a unei scrisori Comisiilor pentru Cultura ale Parlamentului, in care acestea sa fie informate de decizia SRTv de renuntare la licenta TVR Cultural.

In schimb, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a spus ca postul TVR Cultural a fost suspendat timp de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, acest interval de timp expirand sambata, 15 decembrie 2012. "Dupa cele 90 de zile, oricum licenta TVR Cultural inceteaza de drept si noi (CNA, n.r.) suntem obligati, potrivit legii, sa o retragem", a explicat Rasvan Popescu.

El a invocat articolul 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: b) titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, si mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".

Insa Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus: "Daca, de luni incolo, nu mai poate functiona, CNA poate constata acest lucru. Dar nu trebuie sa le aprobam noi retragerea licentei. De ce sa scoatem noi castanele din foc?".

Mihai Malaimare, un alt membru al Consiliului, a spus ca Televiziunea Romana, cu exceptia unor functii de conducere, este aceeasi, angajatii fiind aceiasi. "Televiziunea trebuie iubita, indiferent cine o conduce. Poate ar fi bine sa militam pentru transformarea ei intr-adevar in post public, pe care sa nu il incalce nimeni cand vine la putere (...) Nu putem sa laudam postul national cand e condus de unii si sa-l criticam cand e condus de altii (...) Faptul ca TVR Cultural a disparut e o tragedie in limitele ei. Din nefericire, nici macar foarte multi oameni de cultura nu urmareau acest program", a spus Malaimare.

Si Christian Mititelu, membru al CNA, a spus ca CNA nu poate eluda o realitate, care se vede peste tot si in Europa si in Romania, respectiv criza economica. "Nu exista bani suficienti pentru a mentine atatea canale. A fost o greseala a celor care au condus televiziunea ca s-au extins si au lansat atatea canale. Unele nu au nici audienta, din pacate, nici TVR Cultural nu avea audienta. Acest canal se adresa in primul rand oamenilor de cultura, nu asta este scopul unui canal de televiziune cultural sau necultural, el trebuie sa se adreseze unui public cat mai larg (...) Cei care protesteaza acum sunt cei care au fost intervievati in interviuri interminabile la TVR Cultural sau tamaiati in aceste interviuri", a mai spus Mititelu.

Insa Narcisa Iorga a spus ca TVR ar fi trebuit sa transmita o grila a noului TVR 2 Cultural, daca s-a angajat inca din vara sa transfere misiunea culturala pe TVR 2.

"Poate Comisiile de Cultura gasesc o solutie, inclusiv la nivelul bugetului, pentru salvarea acestui canal. Daca nu, inseamna ca TVR Cultural va disparea datorita conducerii sale, dar nu cu mana CNA. Dar dumneavoastra ati acceptat ca sunt probleme tehnice, desi nu erau motivele tehnice pentru suspendarea emisiei TVR Cultural", i-a spus Narcisa Iorga lui Rasvan Popescu.

In cele din urma, membrii CNA au decis sa transmita o scrisoare Comisiilor de Cultura ale Parlamentului, in care sa ii informeze pe deputati si senatori cu privire la faptul ca SRTv a decis sa renunte la licenta TVR Cultural. Decizia a fost luata cu zece voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Mircea Deaca, Constantin Dutu, Mihai Malaimare) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Totodata, la propunerea Cristinei Trepcea, CNA a decis sa solicite SRTv sa prezinte un proiect de grila a noului canal TVR 2 Cultural. "Astfel incat sa ne asiguram ca misiunea culturala este respectata", a spus Rasvan Popescu, precizand totodata ca discutia privind licenta TVR Cultural va fi reluata in sedinta de marti a CNA.

Decizia de solicitare a unui proiect de grila al noului TVR 2 Cultural a fost luata cu sapte voturi "pentru" (Loran Turos, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Mircea Deaca, Constantin Dutu si Mihai Malaimare) si patru "impotriva" (Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu).

Emisia televiziunii TVR Cultural a fost suspendata pe 15 septembrie 2012. Cateva zeci de persoane au aprins candele si au depus flori pe 15 septembrie, intre orele 22.00 - 24.00, langa sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti, la "priveghiul" TVR Cultural, care si-a suspendat emisia in aceeasi zi, de la ora 23.59.

Pe de alta parte, circa 150 de persoane, intre care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producatoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru in Consiliul de Administratie al TVR, si angajati ai Televiziunii Romane, au protestat pe 16 august, la Ateneul Roman, fata de desfiintarea TVR Cultural. Intitulata simbolic "Protest cu telecomanda", respectiva initiativa a fost organizata de Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate - ARCEN, reunind in mare parte angajati ai Televiziunii Romane.

TVR Cultural s-a lansat in anul 2002, fiind singura televiziune din Romania cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat in cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare si filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet si teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Claudiu Saftoiu a declarat, pe 5 octombrie, ca a fost necesara desfiintarea TVR Cultural, in contextul situatiei financiare dificile in care se afla Televiziunea Romana, precizand ca TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe luna.

Potrivit lui Saftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de productie relativ mari. "Mergea si difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din pacate, audienta era una destul de scazuta", a spus Saftoiu. "Cand in casa in care traiesti nu mai intra bani, va trebui sa faci de asa maniera incat sa inchizi o camera sau alta si sa te multumesti cu ceea ce se mai poate", a spus atunci Claudiu Saftoiu.

El a precizat, insa, ca oamenii de la TVR Cultural vor intra in procesul de selectie de personal si este absolut convins ca isi vor gasi locul la noul post TVR 2 Cultural, dupa finalizarea procesului de restructurare.

Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administratie al Societatii Romane de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, sa continue restructurarea TVR (demarata de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Saftoiu) si a aprobat documentele privind procesul de selectie a personalului Televiziunii Romane, in urma caruia vor ramane 2.395 de locuri de munca.

Un numar total de 309 locuri de munca nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Romana, la sfarsitul caruia TVR va avea un numar de 2.395 de angajati, dintr-un total actual de 3.235 salariati. In prezent, se desfasoara procesul de evaluare a angajatilor televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii decembrie.

TVR are o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Romane a gasit o solutie. Astfel, Societatea Romana de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info in TVR News. Noua televiziune a inceput sa emita din 15 noiembrie si difuzeaza in mare parte programe ale Euronews, dar si continut produs de Televiziunea Romana.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Discovery a vrut sa livreze la RCS cutii cu 30.000 semnaturi
Discovery a vrut sa livreze la RCS cutii cu 30.000 semnaturi "Vrem Discovery"; RCS a refuzat cutiile

Compania Discovery a incercat sa livreze joi, dupa ora 11.00, la sediul RCS&RDS din Bucuresti, 20 de cutii continand 30.000 de exemplare semnate ale petitiei "Vrem Discovery pe RCS&RDS", insa oficialii companiei de cablu au refuzat livrarea.

Doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fostul realizator TV Sorin Malonga Parfait
Doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fostul realizator TV Sorin Malonga Parfait

Fostul realizator TV Sorin Malonga Parfait, in varsta de 33 de ani, prins in flagrant cand vindea canabis unui ofiter sub acoperire, a fost condamnat de Tribunalul Arges la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru trafic de droguri.

Serban Huidu nu s-a prezentat astazi la proces. Ce au declarat rudele victimelor in instanta
Serban Huidu nu s-a prezentat astazi la proces. Ce au declarat rudele victimelor in instanta

Magistratii Judecatoriei Brasov au audiat, marti, doi martori in dosarul privind daunele civile de peste 800.000 de euro solicitate fostei vedete TV Serban Huidu de catre urmasii victimelor accidentului provocat de acesta in urma cu un an.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.