CNA cere RCS&RDS sa respecte legislatia audiovizualului in privinta scoaterii din grila a AXN Black
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, sa solicite RCS&RDS sa respecte legislatia audiovizualului in privinta scoaterii din grila a AXN Black.
RCS&RDS a scos, joi, 7 noiembrie, in jurul orei 23.30, televiziunea de filme si seriale AXN Black de pe retelele sale de cablu, inlocuind-o cu postul pentru copii Nickelodeon.
Consiliul National al Audiovizualului a analizat aceasta situatie in sedinta de marti. Membrii Consiliului au constatat ca RCS&RDS a informat, prin intermediul unei adrese din 20 septembrie, CNA cu privire la faptul ca ar putea sa scoata din grilele sale de cablu si satelit televiziunile AXN, AXN Crime si AXN Sci-Fi. Pe 1 octombrie, AXN Crime si AXN Sci-Fi au fost rebranduite in AXN White si AXN Black.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit adresei respective, contractul de retransmisie incheiat intre RCS&RDS si AXN Europe Limited pentru distributia pe teritoriul Romaniei a televiziunilor AXN, AXN Crime si AXN Sci-Fi a incetat la data de 31 august.
"Suntem in negocieri pentru incheierea unui nou contract de retransmisie, insa nu s-a reusit pana la acest moment (20 septembrie, n.r.) sa se ajunga la o intelegere privind noile conditii pentru preluarea si retransmiterea in continuare a programelor AXN", se mai spunea in adresa transmisa CNA de catre RCS&RDS.
Insa, potrivit membrilor CNA, in cazul modificarii grilei de programe, RCS&RDS ar fi trebuit sa respecte articolul 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".
De asemenea, RCS&RDS ar fi trebuit sa respecte si articolul 5 din Decizia CNA numarul 72/ 2012, potrivit caruia "(2) In cazul modificarii structurii ofertei de servicii, distribuitorul de programe va depune urmatoarele documente: a) cererea conform modelului prevazut in anexa nr. 1; b) structura ofertei de servicii conform modelului prevazut in anexa nr. 2; c) acceptul de retransmisie sau, dupa caz, contractul de retransmisie, numai pentru serviciile de programe care fac obiectul modificarii".
Membrii CNA au constat ca aceste documente nu au fost depuse de RCS&RDS la CNA, fapt pentru care au decis, marti, sa solicite RCS sa respecte legislatia audiovizualului.
Discutiile cu privire la scoaterea televiziunii AXN Black din grila RCS&RDS s-au intins pe parcursul a aproximativ o ora in sedinta de marti a CNA.
Potrivit lui Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la sedinta CNA, contractul pentru distributia televiziunilor AXN, AXN White si AXN Black a incetat la 31 august si a acoperit o perioada de trei ani. El a precizat ca RCS&RDS continua negocierile cu AXN pentru retransmisia celor trei televiziuni.
"Noi am notificat AXN cu privire la startul unor negocieri cu sase luni de zile inainte de a inceta contractul. Au inceput negocierile si, deoarece nu stiam care va fi finalitatea acestora, am decis sa anuntam si Consiliul cu privire la acest lucru, pentru a avea cunostinta. Au fost doua lucruri intens dezbatute, respectiv retransmisia acestor trei programe la pachet (deci toate conditionate) si retransmisia AXN in pachetul baza. La ultima intalnire avuta, noi am inteles ca s-a renuntat cumva la aceasta conditionare de pachet si, urmare a intelegerii noastre, am decis scoaterea programului AXN Black, conform discutiilor. In prezent, suntem la stadiul la care AXN trebuie sa trimita un nou draft de contract, in conformitate cu cele agreate", a spus Lucian Mihai in sedinta CNA de marti.
Potrivit lui Lucian Mihai, desi contractul de retransmisie a televiziunilor AXN, AXN White si AXN Black a expirat pe 31 august, acordul de retransmisie a acestor trei televiziuni de catre RCS va expira pe 31 decembrie.
"De ce aveti acord pana la 31 decembrie 2013 si contract pana la 31 august 2013? (...) Vi se pare normal ca patru luni aveti acord de retransmise, dar nu si contract in spate si asta va da libertatea sa scoateti sau sa introduceti (televiziuni, n.r.) indiferent ce se intampla?", l-a intrebat Laura Georgescu, presedintele CNA, pe reprezentantul RCS&RDS.
Lucian Mihai a precizat ca acordul nu tine loc de contract.
"Contractul s-a dat pe o perioada de trei ani. AXN tot timpul a acordat acordul de la inceputul anului pana la sfarsitul anului (...) In continuare suntem in negocieri cu ei. Cred ca nici dansii nu au vrut sa retraga acest acord, in ideea ca se va prelungi contractul (...) Chiar daca avem un acord valabil, nu inseamna ca nu putem sa scoatem un program din grila", a mai spus Lucian Mihai.
Insa Monica Gubernat, membru al CNA, l-a intrebat pe Lucian Mihai: "Ce negocieri mai continuati, daca ati introdus alt post in locul AXN Black (Nickelodeon, n.r.)?".
Lucian Mihai a spus ca "s-a agreat sa nu se mai dea pachetul AXN, adica toate trei programele". "In functie de cum o sa se finalizeze negocierile, o sa punem in grila programele AXN (...) Noi am incercat si incercam in continuare sa le pastram in grila", a mai spus Lucian Mihai.
Insa presedintele CNA, Laura Georgescu, a spus ca problema este ca telespectatorii se duc si platesc la RCS&RDS si achizitioneaza o televiziune pana la finalul anului. "Ce ii spun consumatorului care imi scrie ca, desi a avut in abonament un program, se trezeste intr-o zi de noiembrie ca nu mai are acel program? (...) Aici CNA are o responsabilitate. Am platit pentru un program, am achizitionat pachetul pana la finalul anului si, cu toate astea, desi am platit, sunt cel putin ilegal lipsit de acel program", a spus Laura Georgescu.
Lucian Mihai a spus ca AXN Black era retransmis in pachetul de programe extra. "AXN Black era un program retransmis extra, abonatul platea pentru el in mod special, prin urmare nu mai plateste (...) In cazul AXN, el era in grila de programe extra, unde sunt mai multe programe si era platit pentru un anumit numar de programe (…) Pachetul extra are acelasi numar de programe, in loc de AXN Black a intrat Nickelodeon, pe aceeasi pozitie", a spus Lucian Mihai.
"A intrat un post de desene animate in loc de un post de filme", i-a atras atentia Monica Gubernat.
"A fost o masura extrema ca sa zic asa", i-a raspuns Lucian Mihai.
Intrebat de ce RCS nu a respectat prevederile articolul 5 din Decizia CNA nr.72, Lucian Mihai a spus: "Noi trebuie sa venim cu grilele si sa le actualizam (...) Nu am vrea sa facem acest lucru prematur, pentru ca, in momentul in care se incheie (un nou contract cu AXN, n.r,), sa le modificam din nou".
Ulterior, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus ca in acest caz este vorba despre o relatie comerciala intre doua companii. "Inteleg ca avem ca indatorire protectia publicului, dar nu putem intra in relatiile comerciale intre doua firme. Inteleg ca contractul a expirat. Acordul de retransmisie nu presupune o obligatie pentru RCS, este o permisiune de a continua sa retransmita daca doreste AXN Black (....) Daca intr-adevar constatam ca publicul e afectat, ar trebui sa sesizam Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care poate sa intervina intr-un contract comercial intre doua firme", a spus Jucan.
La randul sau, Lorand Turos, membru al CNA, a spus ca membrii Consiliului sunt in situatia in care sunt "un instrument in procesul de negociere" intre radiodifuzorul AXN si distribuitorul RCS&RDS.
"Cred ca cea mai mare problema in aceasta speta este din punctul de vedere al utilizatorului final. Legislatia nu permite rezilierea contractului fara penalitati din motiv de schimbare a ofertei de programe (...) Nu stiu daca noi avem posibilitatea de a reglementa acest aspect sau poate ANPC sau poate necesita modificare legislativa, dar interesul nostru ar fi de protejare a utilizatorului final (...) Daca furnizorul schimba 75% oferta (de televiziuni, n.r.), telespectatorul nu are niciun instrument sa rezilieze acest contract", a mai spus Lorand Turos.
La randul sau, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus ca in unele cazuri telespectatorii se afla si "in imposibilitatea fizica" de a rezilia contractele cu cablistii, pentru ca in anumite zone exista retele ale unui singur operator de cablu.
Laura Georgescu a propus ca solutie ca CNA sa solicite cablistilor sa notifice Consiliul cu privire la datele la care le expira contractele de retransmisie cu televiziunile. Astfel, CNA ar putea sa informeze telespectatorii cu privire la faptul ca o televiziune ar putea sa fie scoasa din grila, intrucat a expirat contractul de retransmisie a acesteia.
Insa Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca "o astfel de avertizare (a publicului, n.r.) ar interveni in relatia dintre doua societati comerciale". "Nu cred ca CNA are rolul de a interveni in piata in felul acesta", a mai spus Iorga.
Valentin Jucan a spus ca CNA ar putea sa analizeze posibilitatea de a lua "o hotarare completa" in astfel de privinte, dupa o armonizare a legislatiei si discutii cu Autoritatea privind Protectia Consumatorilor. "Sa cream un cadru legal care sa nu le mai permita cablistilor sa ne puna pe noi, ca institutie, sub forma unei monede de schimb in negocierile lor comerciale", a spus Jucan.
Monica Gubernat a spus, insa, ca "practica din Romania ne demonstreaza ca beneficiarul final nu prea conteaza".
"Consumatorul final nu prea are unde sa plece", in cazul in care un cablist modifica grila de programe, a spus Gubernat.
Totodata, Cristina Trepcea a spus ca RCS&RDS este in acelasi timp si "transportator si transportat". De asemenea, Trepcea a propus ca membrii CNA sa discute si cu reprezentantii AXN, pentru a vedea si care este punctul de vedere al acestora din urma.
In cele din urma, discutiile nu au fost concretizate in vreo decizie a CNA.
Membrul CNA Rasvan Popescu a spus ca, din punct de vedere strict formal, RCS nu a completat documentele la CNA privind scoaterea din grila a AXN Black.
Astfel, CNA a decis sa ceara RCS&RDS sa depuna toate documentele solicitate de legislatia audiovizualului, pentru ca toate procedurile legale de modificare a grilei RCS sa fie respectate.
AXN Black, care difuzeaza seriale de actiune, emisiuni-seriale de tip documentar si filme artistice, face parte din portofoliul companiei Sony Pictures Television (SPT) Networks, care opereaza si AXN si AXN White. Televiziunile AXN si AXN White se regasesc in continuare in grilele RCS&RDS.
Pe de alta parte, oficialii Sony Pictures Television (SPT) Networks au confirmat pe 8 noiembrie, pentru MEDIAFAX, ca a expirat contractul de colaborare intre aceasta companie si RCS&RDS. De asemenea, oficialii SPT Networks au precizat ca sunt in negocieri cu operatorul de cablu RCS&RDS.
Televiziunea pentru copii Nickelodeon, care a inlocuit in grila RCS&RDS programul AXN Black, este operata de compania Viacom International Media Networks (VIMN). Presa internationala a relatat, in luna septembrie, ca Viacom a semnat un contract cu RCS&RDS, pentru distribuirea, din luna octombrie, a televiziunilor Comedy Central si Nickelodeon in Romania si Ungaria.
RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si satelit din Romania.
In ultimii ani, RCS&RDS si-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, in prezent compania detine televiziunea de stiri Digi 24 HD (cu statiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar si televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life si Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel si World Channel). De asemenea, RCS&RDS este actionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel si UTV.
Sony Pictures Television (SPT), o companie a Sony Pictures Entertainment, este unul dintre furnizorii principali ai industriei de televiziune. Compania produce si distribuie programe pentru fiecare gen, peste tot in lume si pentru o multitudine de platforme. Pe langa companiile sale de productie din Statele Unite ale Americii, SPT are 19 companii de productie, detinute in totalitate sau in parteneriat, in 14 tari in afara Statelor Unite ale Americii, cu birouri in 33 de tari. Portofoliul global SPT contine 124 de televiziuni in 159 de tari, ajungand astfel la mai mult de 840 milioane de abonati din lume.
Sony Pictures Television (SPT) Networks este prezent pe piata locala a audiovizualului prin AXN (televiziune tematica de filme), AXN White, AXN Black, AXN Spin (televiziune dedicata tinerilor), AXN Player (player online) si AXN Now (serviciul video on-demand).