Clotilde Armand, urmărită penal pentru folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a fost audiată, marți, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în dosarul în care a fost acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese administrativ şi incompatibilitate.
Upd PJS1: Clotilde Armand, urmărită penal pentru folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au anunţat, marţi, că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă primarul Sectorului 1 pentru cinci fapte de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al PJS1 transmis, marţi, AGERPRES, procurorii notează în ordonanţă că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al proiectului „îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect.
De asemenea, anchetatorii precizează că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei şi ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-ar fi majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Totodată, Parchetul arată că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Tot în acest caz, anchetatorii spun că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenţia Naţională de Integritate, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Știre inițială Ea a precizat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, amintind că a contestat în instanţă raportul ANI, scrie News.ro.
„Am venit la parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situaţia de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, înţeleg că aceasta este procedura. Cum că aş fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1”, a transmis Clotilde Armand.
Ea afirmă că proiectul a fost finalizat cu succes, la sfârşitul lunii mai, rezultatul fiind că 60 de funcţionari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupţiei, transparenţei, eticii şi integrităţii, a fost creat un registru al riscurilor de corupţie la nivelul administraţiei locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaţionale privind managementul riscurilor de corupţie şi stabilirea măsurilor preventive anticorupţie la nivelul Primăriei Sectorului 1 şi au fost derulate campanii de conştientizare privind riscul expunerii la faptele de corupţie.
„Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administraţii locale din România care a obţinut certificarea pentru sistemul de management anti-mită. Aşa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Am încredere în Justiţie”. afirmă Clotilde Armand.
În 7 noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a acuzat-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ şi incompatibilitate şi a anunţat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Potrivit comunicatului ANI, Clotilde Armand se află în comflict de interese administrativ pentru că a obţinut 18.720 Lei diupă ce s-a numit pe sine manager al unui proiect finanţat din fonduri europene, din acest statut decurgând şi acuzaţia de incopatibilitate, întrucât a exercitat simultan şi funcţia de primar. De asemenea, ANI a sesizat Parchetul ICCJ, pentru că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Totodată, a fost sesizată şi Instituţia Prefectului cu privire la legalitatea actelor administrative semmnate de Clotilde Armand în acest caz.
Argumentele Agenţiei Naţionale de Integritate:
Conflict de interese administrativ
În exercitarea atribuţiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie” finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare, cu până la 30%.
Incompatibilitate
Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziţiei privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcţia de primar al Sectorului 1, Bucureşti şi funcţia remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
Sesizare parchet
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Sesizarea instituției prefectului Municipiului București cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice, respectiv a dispoziţiei de numire în funcţia de manager de proiect şi a celor 4 dispoziţii prin care au fost suplimentate veniturile, atribuţii conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reţinute aspecte şi indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese în materie administrativă şi a legislaţiei în materie penală.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: procurori, Clotilde Armand, ani, audiata,
Dată publicare:
29-08-2023 11:09