Curtea de Apel București a respins cererea lui Clotilde Armand, de suspendare a raportului ANI care o declara incompatibilă
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, de suspendare a raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care a fost declarată în stare de incompatibilitate.
În noiembrie 2022, ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1.
Ulterior, Clotilde Armand a solicitat în instanţă anularea raportului întocmit de ANI şi, în subsidiar, suspendarea acestui raport, până la soluţionarea pe fond a cererii sale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit Agerpres, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea de suspendare, iar în ceea ce priveşte anularea a stabilit termen de judecată pe data de 8 mai.
ANI susține că edilul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.
Cele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.
De asemenea, Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Clotilde Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
Clotilde Armand susține că judecătorii nu au luat nicio decizie
În replică, primarul sectorului 1 Clotilde Armand a transmis un comunicat în care susține că, de fapt, Curtea de Apel București nu i-a respins cererea de suspendare a raportului ANI, ci doar au amânat cauza și au dispus un alt termen, pe 8 mai 2023.
“În dosarul nr. 8199/2/2022, având ca obiect anulare raport evaluare ANI raport nr. 49614/G/II/04.11.2022, aflat pe rolul Curții de Apel București, la primul termen de judecată, din 13 martie 2023, a fost depusă o cerere completatoare din partea apărătorului meu ales. Față de această cerere completatoare ANI a invocat excepția tardivității, excepție care a fost respinsă în sală de către completul de judecată. În acest context, instanța de judecată a dispus amânarea cauzei și acordarea unui nou termen, pe 8 mai 2023, pentru ca ANI să depună întâmpinare.
De asemenea, instanța a constatat suspendate de drept efectele raportului de evaluare, astfel încât susținerile suplimentare referitoare la suspendare nu mai prezentau interes în cauză. Este important de menționat că efectele actului administrativ, care a fost contestat în instanță, sunt suspendate în acest moment. În concluzie, informațiile false lansate în spațul public de mai mulți oameni politici sunt propagate pentru a dezinforma opinia publică,” precizează primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Cu toate acestea, pe portalul instanței se arată faptul că soluția Curții de Apel București în acest proces este una de ”încheiere”, și nu de amânare, cum afirmă Clotilde Armand.
”Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare a Raportului de evaluare nr. 49614/G/II/04.11.2022 ca lipsită de interes.” - se arată pe site-ul CAB.
PSD: USR trebuie să o suspende de urgenţă pe Clotilde Armand
PSD cere conducerii USR „să nu mai facă scut” în jurul lui Clotilde Armand şi să aplice aceleaşi principii pe care le invoca în cazul altor politicieni acuzaţi de incompatibilitate şi fapte penale, în contextul deciziei de luni a Curţii de Apel Bucureşti.
„USR nu mai poate da vina pe «ineficienţa» şi «lipsa de credibilitate» a Agenţiei Naţionale de Integritate. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti confirmă raportul ANI potrivit căruia primarul Sectorului 1 a încălcat legea penală şi legea incompatibilităţilor. Chiar dacă nu este definitivă, această decizie a instanţei de judecată ar trebui să determine o reacţie adecvată din partea USR, după aceeaşi măsură pe care acest partid o aplica adversarilor săi politici”, transmit social-democraţii, într-un comunicat de presă.
Conform conduitei de integritate pe care o solicita cu vehemenţă altor formaţiuni politice, USR ar trebui să dispună de urgenţă suspendarea din partid a lui Clotilde Armand, până când aceasta „îşi va demonstra nevinovăţia” în faţa instanţelor de judecată, mai spune PSD.
„După decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti, orice zi în care primarul Sectorului 1 continuă să fie membru de frunte USR reprezintă o bătaie de joc la adresa alegătorilor. Cât timp conducerea USR va continua să-şi protejeze colegii penali, acest partid nu mai are niciun drept să se erijeze în postura de reper moral al clasei politice din România”, conform sursei citate.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: USR, integritate, PSD, primar, Clotilde Armand, sectorul 1, ani,
Dată publicare:
14-03-2023 15:37