Clima îi inspiră pe agricultori. Plantele care au început să apară în România, după cea mai căduroasă vară din ultimii ani
Cu temperaturi peste medie în estul Europei și record în sud, această vară a fost cea mai caldă înregistrată pe continent, spun experții europeni.
La noi, cel mai rău a fost în sud, regiune despre care specialiștii ONU spun că se va confrunta cu o secetă extremă în următorii ani. Agricultura încearcă timid să țină pasul. Deja am aclimatizat și chiar avem producții de plante exotice. Iar la Iași, specialiștii testează rezistența plantelor la condiții extreme.
Zona Mediteranei a înregistrat temperaturi maxime record în acest sezon, dovadă stau incendiile care au devastat regiunea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În lunile de vară a fost cu aproape un grad mai cald decât media ultimelor trei decenii, arată datele serviciului "Copernicus", cum se numeste programul Uniunii Europene de observare a pamantului. Cu 0,1 grade mai mult ca în celelalte două veri ale perioadei cu temperaturi record.
Și estul Europei s-a încins mai mult. Ultimul raport ONU despre evoluțiile climei avertizează chiar că inclusiv România s-ar putea confrunta, în următorii 5 - 10 ani, cu secetă prelungită sau episoade de ploi puternice.
Agricultorii au observat cel mai bine schimbările și au început deja să cultive arbori exotici, cum ar fi curmali chinezești sau kiwi.
Alina Paraschiv cercetator Stațiunea de Cercetare Dăbuleni: "Când stresul termic este foarte accentuat, depășim 40 de grade Celsius, curmalul chinezesc sau cartoful dulce nu au niciun fel de problemă".
De anul viitor, agricultorii vor putea cumpăra semințe și arbuști pentru plantațiile lor.
Dar sunt fermieri care au aclimatizat singuri plante care până acum câțiva ani nu ar fi rezistat la noi.
Marius Delcea, fermier: "Oamenii, la început, sunt reticenți până nu vor vedea o cultură să vadă că merge sigur la noi în zonă, o plantație de citrice sau de rodii".
La Universitatea de Științele Vieții din Iași, profesorii încearcă să descopere care plante autohtone se pot adapta la temperaturi mari. Și se folosesc de fitotron, un fel de laborator imens, cu 11 camere, unde sunt simulate condiții climatice de pe tot globul. Planta pe care se concetrează acum este porumbul.
Denis Țopa, decan Facultatii de Agricultură, USAMV Iași:
"Sunt situații în care fermierii grăbesc semanatul acestei culturi. Prin studiul pe care îl facem încercăm să identificăm acei hibrizi care suportă acest stres de primavară".
De exemplu, din 50 de semințe răsădite în această cutie au ieșit 49 de plante - porumbul a trecut testul.
Potrivit experților ONU, temperaturile vor crește, la nivel global, cu 1,5 grade Celsius în 9 ani. Acum, spun specialistii, avem un plus de 1,1 grade Celsius.