Clădirile în paragină, confiscate. Supra-impozitarea și amenzile nu funcționează
Proprietarii care îşi lasă clădirile în paragină riscă să le piardă, dacă în 3 ani nu sunt sigure.
O astfel de propunere va ajunge în Parlament, după ce autorităţile locale au realizat că nici supra-impozitarea cu 500 la sută, nici amenzile nu au rezolvat situaţia. Doar în Bucureşti, sunt sute de imobile care stau să cadă şi se dovedesc un real pericol pentru trecători.
O clădire situată pe Bulveradul Iancu de Hunedoara se află la doi paşi de sediul Guvernului, dar a fost lăsată în paragină de mai bine de două decenii. Proprietarul s-a gândit să împrejmuiască zona doar de câteva luni.
Vecin: ”Lunar, am făcut plângeri timp de un an de zile, până când aici s-a imprejumuit clădirea. Astă vară cred că locuiau chiar 20 de persoane fără adăpost aici. Este un focar de infecţie.”
Proprietarul acestei clădiri a primit două amenzi din partea polițiștilor, în valoare de 6.000 de lei. Însă în loc să igienizeze șantierul, acesta a ales să conteste amnenzile în instanţă.
Vlad Armeanu, şef serviciu disciplina în construcţii, Poliţia Locală Sector 1: ”Acolo au fost mai multe drepturi litigioase. Anul trecut am reuşit să identificăm noul proprietar.”
Reporter: ” De ce l-a identificat abia de un an de zile?”
Dan Tudorache, primar sector 1: ”Pentru că atunci l-am căutat să-l amendam.”
Reporter: ”Deci până atunci a stat bine mersi.”
Dan Tudorache: ”Da, a stat bine mersi.”
Autorităţile recunosc că au fost nepăsătoare în toţi aceşti ani. În sectorul 1, de exemplu, sunt cele mai multe clădiri lăsate de izbelişte. Peste 100. Una dintre ele, situată pe Bulevardul Poligrafiei, arată ca într-un film de groază.
Dan Tudorache: ”S-a emis o autorizaţie la acel moment, după care a fost contestată de Apa Nova, spunând că sub acea clădire trece o conductă principală de apă. Între timp, după ani, s-a constatat că nu este adevărat.”
Imobile cu probleme sunt şi în sectorul 2. De pildă, un domn a fost angajat acum un an şi jumătate să păzească o construcţie, aflată de 15 ani în şantier.
Paznic: ”Suntem puşi aici ca să păzim spaţiul ăsta să nu intre boschetarii, să nu se facă dezastru, că şi aşa e dezastru.”
Reprezentanţii sectorului 2 spun că acolo este o zonă protejată şi că are atribuţii Primăria Capitalei.
Atât pentru construcţia situată pe strada Mihai Eminescu, cât şi pentru şantierul din Dorobanţi, am solicitat un punct de vedere Primăriei Capitalei, însă până la acest moment nu am primit nicio explicaţie.
Dacă în Anglia, de exemplu, statul le confiscă proprietarilor clădirile pe care le lasă în paragină, în România, autorităţile au două variante: amenzi aplicate de Poliţia Locală şi impozitarea terenului cu 500 la sută.
Aceste situaţii nu aduc, însă, nicio rezolvare rapidă. Amenzile sunt adesea contestate, iar în situaţia în care impozitul nu este achitat, Fiscul ar putea pune sechestru pe bunuri, însă numai după ce se strânge o sumă mai mare de bani. Asta ar putea dura alţi ani.