Ciupercile româneşti, la mare căutare de străini: “Sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc”
A început sezonul ciupercilor culese de prin păduri! Aşa că hribii şi gălbiorii proaspeţi au apărut prin pieţe ori supermarketuri.
Şi am avea mai multă marfă românească, dacă în ţara ar exista destule centre care să se ocupe de colectarea şi ambalarea ciupercilor. Pentru că plătesc mai bine, tot străinii se bucura de producţia noastră.
Familia Ţuculescu adună ciuperci din pădurile din preajma Clujului de ani buni. Obişnuieşte să le livreze prospăt culese direct clienţilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristian Țuculescu, micolog și culegător de ciuperci: "Nu culegem cantităţi mari, nu avem depozite, nu comercializam în pieţe sau pe marginea drumului, ci livrăm la domiciliul clientului. Nu depăşesc 45 de lei decât speciile speciale, cum ar fi trufele sau zbarcigii, cei care apar în luniile martie, aprilie. "
Hribi şi gălbiori culeşi din judeţele Bihor şi Gorj ajung în schimb în acest centru de colectare din Oradea. Aici sunt pregătite ciupercile pentru vânzarea în supermarketurile din România, dar şi din Italia sau Austria.
Bogdan Chiş, manager firma de ciuperci: "La gălbiori avem două sortimente, produsul Gold, care-s gălbiorii mici şi produsul care merge mai bine, un produs mai ieftin, sunt gălbiorii mai mari."
Alexandru Chiş, coproprietarul unei firme de ciuperci: "Acest tip de hrib, deci hribul de mai, merge, în proporţie de 80 la sută în Italia".
Un kilogram de hribi costa 24 de lei la achizitor. În Italia, se vinde cu 8 euro. Anul trecut, firma din Oradea a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro.
Acest investitor din Gorj are un depozit pentru ciuperci cu o capacitate de 60 de tone, numai pentru export.
Marius Paraschivescu, proprietar centru colectare ciuperci: "Marfa o vindem în Germania, Spania, Olanda, Italia, sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc la noi.”
Reporter: “De asta aţi şi investit într-un deposit?”
Marius Paraschivescu: “În fiecare an investim, că dacă nu suntem în top - trebuie calitate - da, de asta ne şi cauta partenerii."
În Bistriţa Năsăud, culegătorii de ciuperci îşi vând marfa la margine de drum. Preţul pentru o găleată de hribi începe de la 40 de lei, în funcţie de cum negociază cumpărătorul. Culegătorii petrec circa 2 ore în pădure până umplu o găleată.
Culegătorii spun că ar prefera să le dea unui centru-colector, însă toate din zonă sunt închise.