Pe cine a trimis statul la negocierile cu soferii care au paralizat centrul Capitalei: "Ne-a spus ca nu e in puterea lui"

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 10 mii de soferi profesionisti si-au aratat joi indignarea fata de darile uriase pe care vor fi nevoiti sa le plateasca de anul viitor.

Protest de amploare joi: Cele 4 revendicari ale transportatorilor

Nemultumitii au organizat un protest de amploare la Guvern si au intrebat printre altele de ce trebuie sa achite drepturi de autor daca pornesc radioul in autobuz sau in taxi. Cererile lor au ajuns la autoritati, insa raspunsurile s-au lasat asteptate. Mitingul transportatorilor a avut si un efect secundar. In tot orasul s-a circulat ingrozitor.

Peste 7.000 de autoturisme si inca 900 de camioane s-au inghesuit in Piata Victoriei, dar si pe bulevardul Kisellef din Capitala. Soferii lor au protestat astfel fata de costurile tot mai mari ale politei RCA dar si de numarul ridicat de taxe considerate abuzive.

Sofer: "In 2010, plateam 560 de lei pe o RCA la o masina de 20 de locuri. Am ajuns astazi sa platim pentru aceeasi masina peste 10 mii de lei pe an."

Citește și
Protest al ciobanilor in fata Palatului Parlamentului
Ziua in care ciobanii au navalit in Palatul Parlamentului si i-au luat la rost pe alesi. Cum va fi modificata Legea Vanatorii

Sofer: "Eu protestez impotriva timbrului de mediu, a RCA-ului si impotriva taxelor abuzive pe care statul le a instituit pana acum."

Sofer: "Impotriva cresterii RCA-ului, a crescut de 300 de ori in ultimii ani si vrem sa revina la grila din 2013."

Soseaua Kiseleff a fost transformata intr-o imensa parcare, coloana de autocare, microbuze si taxiuri s-a intins de la Piata Victoriei pana la Arcul de Triumf. A fost lasata insa o banda libera, pentru urgente.

Blocajul din inima Capitalei a provocat ambuteiaje in tot orasul. La fiecare intersectie, au fost politistii de la rutiera.

Andrei Codau, purtatorul de cuvant al BPR: "Traficul rutier s-a desfasurat destul de ingreunat in jurul orelor 8-9, e si normal, ca avem valori mari de trafic la acea ora si mai ales in centrul Capitalei."

Sute de taximetristi au participat si ei la protest si si-au inchis vineri dimineata statiile. Comenzile telefonice au fost inutile, asa ca au fost acceptati doar clientii de pe strada.

Taximetrist: "Solicitari nu avem, ca statia este inchisa. Dar nu am cum sa intru la protest."

In timp ce bulevardele erau blocate, au inceput negocierile. Cei mai dezamagiti au fost protestatarii.

Mihai Victor Ghise, vicepresedinte FORT: "Sunt dezamagit pentru ca se putea scoate acciza pe loc. Insa a spus ca nu are nicio imputernicire dansul, pentru asa ceva. La RCA a spus ca nu este in puterea dansului ca sunt societati comerciale."

Adica statul a venit la negocieri cu reprezentanti care nu erau capabili sa ia si decizii. In ceea ce ii priveste pe asiguratori acestia sunt de alta parere: "Transportatorii prezinta in spatiul public exemple punctuale de majorari radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asiguratorilor."

O mana de ajutor pentru protestatari vine de la Consiliul Concurentei, care spune ca piata asigurarilor functioneaza mai mult in favoarea firmelor decat in cea a clientului.

Marti, transportatorii urmeaza sa se intalneasca la sediul ASF cu reprezentantii autoritatii, ai firmelor de asigurari pentru negocieri. Proteste asemanatoare au fost si in alte orase din tara.

Desfasurarea evenimentelor de joi:

UPDATE 15:00 Protestul s-a incheiat, soferIi ramasi in Piata Victoriei incep sa plece.

UPDATE 12:35 Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania /UNTRR/ considera sectorul RCA din Romania unul in care concurenta este substantial restransa, iar cele numai noua companii de asigurari autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara pe aceasta piata au marit preturile cu 300% anual, desi daunalitatea anuala este de 27%.

Potrivit unui comunicat de presa al transportatorilor rutieri, transmis, joi, Agerpres, UNTRR a sesizat presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, ASF, Consiliul Concurentei si a informat Ministerul Transporturilor cu privire la colapsul iminent al pietei asigurarilor RCA, solicitand, totodata, instituirea controlului preturilor.

'In ultimul an, primele RCA au crescut cu peste 300% in industria transporturilor rutiere. Aceasta crestere si perspectiva de continuare a cresterii in acelasi ritm nu este justificata de nivelul de daunalitate RCA, de 27% peste primele incasate. Daca in anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA era pentru un autovehicul de transport marfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internationale, de 1.200 lei, in 2014 a ajuns la 4.000 de lei, in 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne asteptam sa atinga nivelul minim de 60.000 de lei, iar in maximum 5 ani sa depaseasca valoarea celor mai scumpe autovehicule noi - peste 96.000 euro', noteaza reprezentantii UNTRR.

'Consideram ca aceste evolutii recente ale costurilor la asigurarile RCA afecteaza grav mediul concurential din Romania si ne exprimam ingrijorarea privind directia catre care se indreapta costurile asigurarilor RCA. Avand in vedere ca piata libera RCA este in pragul colapsului in Romania, solicitam ca potrivit art. 4, pct. 2 din Legea nr. 21/1996, republicata, Guvernul cu avizul Consiliului Concurentei si prin ASF sa instituie controlul preturilor, intrucat preturile nu se mai stabilesc in mod liber, pe baza cererii si ofertei', afirma, in comunicatul citat, Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

'La 1 ianuarie 2016 aplicarea directivei Solvency II si situatia din piata romaneasca RCA, dupa falimentul Astra Asigurari, crestere de la 1% la 5% a contributiei catre Fondul de Garantare, vor conduce la o noua majorare a preturilor RCA, care nu mai poate fi acceptata! Guvernul nu trebuie sa astepte producerea unei catastrofe, ci trebuie sa intervina pentru limitarea valorilor asigurarilor RCA/carte verde la maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Consiliul Concurentei nu poate avea opinii decat legate de o piata libera, ar fi bine sa se preocupe sa fie si functionala. Cand piata libera nu mai functioneaza, solicitam masuri proactive si nu reactive! Solicitam corectii inainte sa fie prea tarziu!', atentioneaza Uniunea Transportatorilor Rutieri din Romania.

UPDATE 11:30 O delegatie a transportatorilor a fost chemata la discutii, la guvern, cu reprezentanti ai asiguratorilor si ai Executivului.

Conform unui comunicat al Guvernului, vicepremierul Vasile Dancu, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Victoria-Violeta Alexandru, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Cornel Coca Constantin, au inceput, in jurul orei 12:00, discutiile cu reprezentanti ai asociatiilor de transportatori si cu cei ai asiguratorilor.

Cateva mii de autovehicule se afla in Piata Victoriei si in imprejurimi, iar protestatarii, care au inceput sa se adune de la primele ore ale diminetii, au pancarte pe care scrie "ASF, unde esti?", "Protest scumpire", "Service-uri in faliment", "ASF incompetent", "Astra si Carpatica - Sida si Ebola", "Demisia ASF", "Prima RCA - Plata Mafia" etc.

UPDATE 9:45 Parcarea din Piata Victoriei arata ca o mare statie de taxiuri, una dintre cele mai afectate categorii de scumpirile politelor RCA. Pentru un taxi asigurarea va ajunge la 1.000 de euro de anul viitor. O fotografie realizata de Ciprian Muntele arata aglomeratia de masini din intersectie.

Conform estimarilor Jandarmeriei, circa 3.000 de transportatori s-au adunat pana la acest moment in Piata Victoriei.

UPDATE 09:00 Piata Victoriei este plina de autobuze, microbuze, autobuze si taxiuri. Vor veni si 900 de camioane. Harta restrictiilor

 

UPDATE 08:30 Masinile transportatorilor se aduna in Piata Victoriei pentru protest. Sursa foto: Hotnews.ro

 

Ora 8.15 in Piata victoriei, in fata guvernului, citeva sute de microbuze, autobuze si taxiuri frumos aliniate. Protest contra ASF si contra maririi RCA. Atentie cei care aveti treaba in zona si in nordul Bucurestiului, perturbari serioase de trafic

Posted by Cristi Pantazi on Wednesday, 16 December 2015

Incepand cu ora 05.00 a fost restrictionat traficul rutier pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere In cazul in care va fi necesar se va restrictiona traficul si pe strada Paris si breteaua care leaga B-dul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei. De miercuri de la ora 20.00 a fost restrictionata parcarea supraterana de la Piata Victoriei si alveola de pe partea stanga a Soselei Kiseleff, sensul spre Piata Victoriei.

Primaria Capitalei a aprobat acest protest cu conditia ca numarul autovehiculelor sa fie redus de la 10.000 cat intentionau sa mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 - 7.000, iar traficul sa nu fie blocat. Protestul este organizat de Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), impreuna cu Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) si Asociatia Operatorilor de Transport (APULUM).

Prezentam scuzele noastre bucurestenilor, pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga faptul ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers. Masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de circa 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor. De asemenea, cresterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte al COTAR.

Totodata, reprezentantii transportatorilor roaga posesorii de vehicule care parcheaza de regula in Piata Victoriei sa inteleaga necesitatea acestei actiuni de protest si sa lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcarile din aceasta zona. “Speram ca toti locuitorii Capitalei vor solidariza cu aceasta actiune organizata in interesul general al persoanelor fizice si juridice, pentru reducerea valorilor RCA si eliminarea supraaccizei din preturile carburantilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2016”, se mai precizeaza in comunicat.

Transportatorii solicita interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil de catre transportatori, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300% in ultimele sase luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi, precum si eliminarea supraacizei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer “interventia Guvernului Romaniei pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane, si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri”.

“Solicitam sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, astfel incat operatorii de transport sa fie exonerati de obligatia de a plati lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Sa se procedeze ca in Uniunea Europeana, sa fie platita o singura taxa la inmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane”, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, transportatorii solicita urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.
 

Traseele modificate de RATB

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va reorganiza, joi, circulatia mijloacelor de transport din zona Pietei Victoriei, in conditiile in care transportatorii au anuntat un miting de protest, in timp ce Brigada de Politie Rutiera va restrictiona traficul rutier pe sos. Kiseleff intre Piata Victoriei si Arcul de Triumf.Potrivit unui comunicat al RATB, remis miercuri AGERPRES, linia 300 va functiona pe traseul de baza, intre terminalul "Nicolae Balcescu' si intersectia Bd. Lascar Catargiu/Bd. Gheorghe Manu, apoi pe un traseu modificat in ambele sensuri pe Bd. Gheorghe Manu, str. Occidentului, str. Buzesti, Bd. Ion Mihalache, urmand apoi traseul obisnuit.

De asemenea, linia 381 va functiona pe un traseu scurtat, intre Piata Resita si Piata Romana, iar linia 783 va functiona pe un traseu modificat pe sensul spre Piata Unirii de la "Piata Arcul de Triumf'' pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piata Victoriei, Bd. Lascar Catargiu, apoi traseul de baza.Circulatia autobuzelor pe sensul spre Aeroportul Henri Coanda se va desfasura normal, precizeaza RATB. Conform RATB, liniile de autobuze vor reveni pe traseele de baza in jurul orelor 17,00, odata cu ridicarea restrictiilor de circulatie.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Protest de amploare joi: mii de autocare si autobuze vor bloca Piata Victoriei. Cele 4 revendicari ale transportatorilor
Protest de amploare joi: mii de autocare si autobuze vor bloca Piata Victoriei. Cele 4 revendicari ale transportatorilor

Joi, 9.000 de transportatori rutieri au anuntat ca vor protesta in fata Guvernului, intre orele 10:00-15:00. Soferii sunt nemultumiti ca din 2016 preturile asigurarilor RCA vor ajunge chiar sa se tripleze.

Ziua in care ciobanii au navalit in Palatul Parlamentului si i-au luat la rost pe alesi. Cum va fi modificata Legea Vanatorii
Ziua in care ciobanii au navalit in Palatul Parlamentului si i-au luat la rost pe alesi. Cum va fi modificata Legea Vanatorii

Zi incendiara la Bucuresti, unde ciobanii, oameni hotarati de la munte, nu au stat prea mult pe ganduri si au navalit in Palatul Parlamentului. Dar nu inainte de a se imbranci cu jandarmii, care, in nebunia generala, au folosit gaze lacrimogene.

10.000 de soferi protesteaza joi in Bucuresti. Mitingul, organizat impotriva politelor RCA
10.000 de soferi protesteaza joi in Bucuresti. Mitingul, organizat impotriva politelor RCA "scapate de sub control"

Soferii mijloacelor de transport in comun vor iesi joi in strada pentru a protesta impotriva politelor RCA “care depasesc in multe cazuri pe cele achitate in Germania sau Austria”.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.