Câți români trăiesc acum în străinătate. Ciolacu: Avem cea mai mare diasporă din Europa

persoana la aeroport
Shutterstock

Marcel Ciolacu a declarat că România are cea mai mare diasporă din Europa, aproximativ 6,5 milioane de românicare trăiesc în afara țării. El mai susține că anul trecut a fost pentru prima oară când s-au reîntors în țară 190.000 de persoane.

„Încep prin a felicita RePatriot şi fundaţia Romanian Business Leaders pentru activitatea neobosită în construcţia de punţi între românii de acasă şi românii plecaţi peste tot în lume. Şi, pe lângă felicitări, vreau să îmi exprim recunoştinţa pentru iniţiativa dumneavoastră: aceea de a ReConecta cu România de astăzi şi cu oportunităţile sale toţi antreprenorii, profesioniştii, meseriaşii, plecaţi definitiv sau doar temporar la muncă”, a declarat premierul în discurs.

Şeful Executivului a arătat că dezvoltarea României depinde de investiţii şi iniţiativă, iar ţara noastră are nevoie de oameni cu o atitudine occidentală faţă de muncă.

„Peste 3 milioane de români au emigrat doar în 2008-2022. Datele exacte câţi români sunt în diasporă în acest moment diferă de la analişti la analişti. Din punctul meu de vedere, dacă îi adăugăm şi pe cei aproape 1,2 milioane de români plecaţi din Republica Moldova, ne apropiem de peste 6,5 milioane de români. Suntem fruntaşi la acest lucru în toată Europa şi în afară de cifre, în spatele lor, de fapt, regăsim oameni, oameni care muncesc din greu, oameni care suferă, oameni care sunt departe de casă, departe de familiile lor”, a subliniat Ciolacu.

Ciolacu dă vina pe clasa politică

„Eu cred că toată clasa politică este vinovată. Au fost primii ani după Revoluţie, normal, când am avut motive clare de ce să plecăm. Au vizat calitatea vieţii, serviciile în sănătate, serviciile în educaţie şi, nu în ultimul rând, venituri mai mari”, a mai spus şeful Executivului.

Citește și
bani
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
VIDEO. Turiștii privesc îngroziți cum mai mulți asasini îl execută pe un bărbat înainte de a fugi cu un ski-jet

Potrivit lui Marcel Ciolacu, „avem o mare şansă, pentru că avem o ţară, una dintre cele mai sigure ţări din Europa, care este mult mai sigură în acest moment decât Spania, Italia sau Marea Britanie, unde avem mari comunităţi de români”.

„Indiferent cât de mult ne-am implica, indiferent cu ce programe vom veni pentru românii din diaspora, dacă nu continuăm această cale sigură, predictibilă, în care să avem o majoritate politică care nu va alege ce este mai bine pentru fiecare partid în parte, dacă vom avea această stabilitate politică, vom continua calea sigură de a dezvolta România” a ţinut să precizeze premierul.

El a arătat că fără infrastructură şi mai ales antreprenori nu putem vorbi despre dezvoltare. „Am făcut o mare greşeală. S-a dezvoltat şi ne-am concentrat să dezvoltăm neuniform România. Ca întotdeauna nordul se dezvoltă primul, dar am uitat şi de alte regiuni de dezvoltare ale României, iar în acest moment asta facem, dezvoltăm şi sudul României, şi Oltenia, şi Muntenia şi, nu în ultimul rând, dezvoltăm Moldova, cumva obligaţi, ţinând cont de criza de securitate de la graniţa cu România. Normal că trebuie să dezvoltăm sudul, unde avem o oportunitate extraordinară în ceea ce priveşte portul Constanţa şi este coridorul sudic între Grecia, Bulgaria şi România”, a explicat premierul Ciolacu.

El a mai arătat că sunt investiţii, avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizaţi în infrastructura rutieră, avem 850 km în lucru şi vreo 470 km în licitaţie. Investim în sănătate peste 13 miliarde de lei.

România are cea mai mare impozitare a muncii din Europa

„Oricum, avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa, la veniturile mici, să venim cu deduceri din venituri astfel încât să dezvoltăm aceste servicii şi accesul la after-school, la grădiniţe să fie egal pentru toţi cetăţenii României”. a spus el.

Potrivit premierului Ciolacu, „vestea bună este că nu mai vorbim de o perspectivă de 10, 20, 30 de ani, vorbim de o perspectivă scurtă, de maximum 2 ani de zile, pentru că toate aceste sume, de această dată, ne obligă pe noi, politicienii, să le implementăm în maximum 2 ani de zile”. ”Este termenul de implementare a PNRR-ului şi, dacă nu facem acest lucru, vom pierde banii. Cumva, aş putea spune că, în sfârşit, Comisia Europeană a găsit soluţia şi pentru clasa politică din România, pentru prima oară să aibă un deadline şi să implementeze cât mai scurt tot ceea ce şi-a propus. Normal că nu veţi veni acasă dacă nu va fi un sistem de învăţământ aşa cum v-aţi învăţat în ţările în care aţi plecat. Normal că v-aţi obişnuit cu servicii medicale performante şi cu un acces la sănătate mult mai facil”, a spus premierul.

Ciolacu: Guvernul a cheltuit 78 de miliarde pentru sistemul de sănătate

Şeful Executivului a anunţat că până acum, Guvernul României a cheltuit în jur de 78 de miliarde pentru sistemul de sănătate pentru a-l întreţine.

„Sunt bani foarte mulţi, dar în continuare vedem la televizor breaking news-uri, cum că nu există anumite medicamente. Trebuie să ne aplecăm şi să terminăm o dată cu cei mai buni IT-işti din Europa, unde-i regăsim pe românii noştri. Totuşi, să închidem acest decalaj între performanţa IT din privat şi sub performanţa, aş putea spune, de IT din sistemul public, indiferent dacă vorbim de sistemul public local sau sistemul public central. Sunt peste 6 miliarde de euro pe care trebuie să-i cheltuim tot în 2 ani de zile în zona de digitalizare”, a afirmat el.

„Eu cred că vremurile în care vorbeam de România de acasă, România din diaspora, România de stânga sau România de dreapta, cum spunea domnul Bostan, România urâtă şi împărţită între buni şi răi, într-o Românie rurală, una urbană, eu cred că avem o singură Românie şi cred că ne dorim cu toţii să avem o singură Românie şi ne dorim cu toţii să vă întoarceţi acasă. Dramele pe care le-aţi creat în familiile dumneavoastră când aţi plecat, eu cred că încet-încet trebuie să se închidă. Anul trecut a fost pentru prima oară când s-au reîntors în România 190.000 de români. La cum arată trend-ul din anul acesta, veţi vedea că anul acesta se vor întoarce şi mai mulţi români. Se întorc foarte mulţi medici. Am stopat odată exodul de medici”, a spus premierul în cadrul evenimentului.

Diaspora a trimis acasă aproape 2% din PIB-ul României

Şeful Executivului a subliniat că ceea ce a pierdut România şi ce am pierdut noi a fost toată plus valoarea, cu toate că au trimis acasă 6,5 miliarde de euro - aproape 2% din PIB-ul României.

”Aceşti bani au fost trimişi de către dumneavoastră pentru a vă ajuta familiile. Îmi închipui ce sumă colosală ca antreprenori de succes aici, ce sumă colosală aţi putut produce pentru ţările în care locuiţi acum”, a mai spus Ciolacu. Premierul a precizat că dacă se uită la media de vârstă a diasporei, în Italia, în Marea Britanie, în Spania, e între 31 şi 33 de ani. ”În afară că am pierdut plus valoarea României am pierdut şi viitorul României, pentru că toţi tinerii acum muncesc, se dezvoltă profesional, îşi întemeiază familii în alte ţări”, a afirmat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că a vorbit cu António Costa, fostul prim-ministru al Portugaliei, şi Portugalia a trecut printr-un asemenea abandon al ţării ca şi România.

„Am întrebat: Antonio, spune-mi şi mie, cum aţi rezolvat voi? Şi mi-a zis: Marcel, n-am rezolvat. Este de foarte lungă durată, dar până când nu am dezvoltat infrastructură, sistem de sănătate, educaţie şi n-am devenit coerenţi în zona politică, nu s-au întors înapoi. Nici acum nu s-au întors în totalitate, dar cel mai frumos sentiment pe care poţi să-l ai ca şi prim-ministru este să munceşti, să ţi se întoarcă românii, portughezii, să se întoarcă acasă”, a arătat Ciolacu.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Gigi Becali și-a criticat jucătorul la aeroport: "Pe margine mâine! Nu ești vedetă"
Citește și...
Alegeri prezidențiale 2024. Calendarul oficial al alegerilor pentru președintele României. Diaspora începe votul de vineri
Alegeri prezidențiale 2024. Calendarul oficial al alegerilor pentru președintele României. Diaspora începe votul de vineri

Guvernul a emis trei hotărâri, miercuri, care stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din 2024.

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.

Record de remiteri în 2023. Suma enormă pe care românii din diaspora au pompat-o în economia națională
Record de remiteri în 2023. Suma enormă pe care românii din diaspora au pompat-o în economia națională

Românii din străinătate reprezintă printre cei mai mari investitori în economia României, cu 6,5 miliarde de euro trimiși în țară în 2023, un record absolut. Cei mai mulți bani au trimis românii din Marea Britanie, urmați de Germania, Italia și Spania.

Recomandări
Klaus Iohannis pleacă în Franța. Va participa la o masă rotundă având ca temă integrarea tinerilor francofoni pe piaţa muncii
Klaus Iohannis pleacă în Franța. Va participa la o masă rotundă având ca temă integrarea tinerilor francofoni pe piaţa muncii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa în perioada 4-5 octombrie 2024, la Sommet-ul Francofoniei, care va avea loc în Republica Franceză.

Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban
Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban

Ungaria e chemată în judecată de Uniunea Europeană, a anunțat instituția joi, pentru legea suveranității adoptată în 2023 de premierul Viktor Orban. Autoritățile de la Bruxelles consideră că încalcă dreptul european.

Care este motivul operațiunii de amploare din Țăndărei. Descoperirea făcută de polițiști în casele mai multor localnici
Care este motivul operațiunii de amploare din Țăndărei. Descoperirea făcută de polițiști în casele mai multor localnici

Percheziții de amploare în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins - joi dimineață - la mai multe locuințe.