Ciocolata, cadoul favorit de Crăciun al românilor. Nutriționiștii recomandă însă moderație
Cadourile de Crăciun pot deveni un stres, iar cei care se simt neinspirați, cumpără dulciuri. Și nimeni nu se supară.
De altfel, potrivit unui studiu recent, România se numără printre țările din Europa în care toată lumea se bucură când primește un desert. Tocmai de aceea medicii îndeamnă la prudență, mai ales că în această perioadă mâncam zahăr în exces.
Alex tocmai a cumpărat cadou de Crăciun pentru tatăl lui. Pachetul conține:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alex: „O sticlă de vin, ciocolată, ciocolată belgiană și mai multă ciocolată, cafea, un panetone. L-am luat special că știu că-i plac dulciurile, altfel îi luam ceva de băut.”
De altfel, jumătate dintre români preferă să ofere dulciuri potrivit raportului Festive Season, făcut de Colliers.
Producătorii știu că avem această slăbiciune, așa că cele mai multe coșuri frumos împachetate sunt pline de produse cu mult zahar. Plus o sticlă de vin sau de cognac.
Maximilian Pogor: „Aici avem turtă dulce, o cutie cu bomboane asortate, un coșulet cu prune, un brăduleț decorativ și un cognac.”
E loc însă și de torturi sau de cozonaci italieni cu cremă.
Naomi Alistar șef magazin: „Pot fi ornate la cererea clientului, avem și brăduț și moș, îl avem și pe Domnul Iisus în iesle cu sfânta fecioara Maria și cu Iosif. În general sunt făcute cadou familiei, pentru că asta celebrăm de Crăciun, dar avem și torturile care sunt făcute cadou către nași, către fini.”
Cu atâtea tentații e și greu să nu cedăm ispitei. Medicii nutriționiști avertizează însă că nu este bine pentru sănătatea noastră.
Șerban Dămian, medic nutriționist: „Zahăr există și în produsele de panificație și în muștar și în ketchup și în maioneză, peste tot există zahăr adăugat, peste care mai consumăm și dulciuri și sucuri și miere și o mulțime de alte lucruri. Nu trebuie neapărat să ne îndopăm, ci doar să ne facem niste plăceri să ne limităm la cantități mai rezonabile, să ne limităm la a gusta.”
Greu de crezut că se va și întâmplă asta, în condițiile în care s-au vândut deja câteva milioane de pachete cadou.