Ciobanii sunt disperați din cauza pestei la ovine. „De ce să ne distrugă munca noastră de o viață”
După ce anul trecut România a exportat miei de aproape 300 de milioane de euro, record abslout pentru țara noastră, acum sunt probleme din cauza pestei la oi.
Patru dintre țările importante unde exportăm frecvent ovine au anunțat că nu mai cumpără de la noi până când boala nu va fi sub control. Sunt peste 60 de focare în toată țara, ultimul apărut în aceste zile în Timiș.
La o stână din Timiș, primele oi au început să moară săptămâna trecută. Medicii veterinari au prelevat probe și, din patru animale moarte, la unul a fost confirmată pesta. Ulterior au mai fost luate probe și de la animale vii. Peste 600 de oi vor fi ucise.
Ioan Neaga Gagea, proprietar stână: „Vrem să aflăm și noi, de unde e venită. De ce să ne distrugă, frate, munca noastră de o viață”.
Potritiv ANSVSA la nivel național sunt confirmate 61 de cazuri.
Cazuri confirmate de pestă:
Ciobanii din zonele de supraveghere nu mai au voie să își vândă miei. De altfel, patru țări care cumpărau miei de la noi au sistsat orice fel de tranzacție cu țara noastră.
Flavius Nicoară, director DSVSA Timiș: „Animalele trebuie să rămână pe loc, nu intră niciun animal. Trebuie limitată și mișcarea oamenilor, a ciobanilor. E o problemă legată de limitarea exportului ovinelor”.
Gheorghe Dănulețiu, președinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România: „S-o stopat orice export spre Iordania, Arabia Saudită, Libia și Iranul până se confirmă într-adevăr dacă avem boala și până o punem, adică să o rezolvăm, să nu mai existe”.
Asta înseamnă că și ciobanii care nu sunt în apropierea focarelor sunt afectați. Constantin Moga a mai rămas cu 500 de miei pe care nu are unde să îi vândă.
Constantin Moga, crescător de oi: „Suntem înt-o situație foarte delicată, nu mai avem ce să le dăm de mâncare. Au blcat toate țările din cauza pestei”.
Dumitru Miclăuș, crescător de oi: „Avem vreo 300 de vândut. Arabia se duceau cel mai mult, 90%. Acum nu știu, să vedem. Exportatorii spun că sunt blocați și așteaptă să se deblocheze”.
Aceste țări, mari consumatoare de carne de miel preferau să importe de la noi pentru că ciobanii români cresc mieii la pășune, cu iarbă, și din acest motiv carnea lor este mult mai bună.
Valoarea exporturilor: Animale vii din specia ovine sau caprine
Anul trecut a fost un an record pentru exporturile de oi și capre. Țara noastră a vândut de aproape 30.000.000 de euro. Specialiștii estimau ca suma să crească, mai ales că a crescut și prețul cu aproape 20%.
Narcis Bobic, medic veterinar: „Impactul economic e mare și dacă nu reușim să stopăm cât mai repede acest flagel, impactul va merge spre un impact social”.
Până acum au fost ucise peste 220.000 de oi. La finalul anului trecut, în țara noastră erau înregistrate peste 1000.000 de oi și un milion 400.000 de capre.