Ciobanii din Mureş se plâng că urşii le omoară oile şi porcii
În căutare disperată de hrană urşii dau în această perioadă atacul la stane. Ciobanii din Mureş spun că, în ultimele zile, urşii le omoară oile şi porcii, aproape în fiecare zi.
Oamenii încearcă să alunge singuri fiarele în timp ce vânătorii susţin că duc zilnic hrana în pădure pentru urşi. Însă, numărul acestora în zona a crescut şi singura soluţie este mutarea lor.
De câteva zile, gospodarii din Mureș stau mereu la pândă. În fiecare noapte stânele unde îşi ţin animalele, spun ei, sunt atacate de urşi. Ultima oară ursul a ajuns la o stână aflată la doar 15 kilometri de Târgu Mureş.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să îşi apere avutul, ciobanii au încercat să alunge chiar ei ursul. Vânătorii le atrag însă atenţia că-şi pun viaţa în pericol.
Silaghi Vasile, paznic de vânătoare: "Sesizări sunt peste tot, aproape la fiecare stână vizitează aproape în fiecare seară, mai duce câte o oaie. Nu-i frică de câini, mai ales când plouă intră cu curaj mare. Venim mai tragem câte un foc de armă, atât în rest nu avem ce face când are mâncarea în faţa lui oricând poate să atace omul."
În urmă cu câteva zile, un urs a atacat 6 porci la o fermă din apropiere. Paznicii de vânătoare spun că numărul animalelor din zonă a crescut, iar unele dintre exemplare ar trebui mutate în alt areal.
Vânătorii susţin că animalele sunt hrăniţi zilnic, cu porumb, în pădure, dar sunt şi urşi care preferă carnea oilor sau caprelor, după ce au dat atacul la stână.
Paznicii nu pot decât să tragă focuri de armă ca să-i alunge însă metoda nu dă mereu rezultate. Reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor spun că cea mai bună soluţie este adoptarea rapidă a unor măsuri de relocare, în zone sigure şi izolate, ale anumitor exemplare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!