Proprietarii care riscă să plătească din 2025 impozit și de șase ori mai mare pe imobile, în București
Finalul de an vine cu vești proaste pentru sute de proprietari de clădiri din Capitală.
Cei care își lasă imobilele în paragină riscă să plătescă impozite și de 6 ori mai mari. Multe sunt clădiri istorice lăsate în voia sorții și care din cauza indiferenței riscă să devină pericol public.
Printre imobilele supraimpozitate se află și fostul Hotel Dunărea. De anul viitor, impozitul plătit de proprietar va fi mărit cu 500%.
Adică de la 6300 de lei la 38 de mii de lei.
Construit în perioada interbelică, Hotelul Dunărea era unul dintre simbolurile Capitalei. La fel ca acum mai bine de 80 de ani, și în prezent printre primele lucruri pe care le văd cei care vin cu trenul în București este acest imobil. Diferența este însă că în trecut Hotelul Dunărea era una dintre cele mai bune variante de cazare, fiind la doar câșiva pași de Gara de Nord. În prezent stă să pice.
De regulă, consolidarea acestor clădiri este costisitoare.
Matei Sumbasacu - Inginer Constructor: „Hotelul Dunărea este una dintre miile de clădiri care au fost victimele opririi consolidărilor, reparațiilor de după cutremurul din 1977, aici nu s-a intervenit deși a fost foarte afectată clădirea. Consolidarea unei astfel de clădiri poate costa în jur de 5, poate spre 10 milioane de euro pentru a avea o clădire funcțională și sigură”.
În total 13 clădiri din Sectorul 1 vor fi supraimpozitate de anul viitor. Așa speră administrația să convingă proprietarii să-și refacă imobilele. Este şi cazul acestei case, din același sector, lăsată de izbeliște. De la anul, proprietarul va plăti un impozit de 4 ori mai mare.
Poliția locală trebuie să verifice starea imobilului și să someze proprietarii. Tot poliția decide cât de gravă e starea imobilului, în funcție de un punctaj. Dacă proprietarii nu remediază problemele, consiliul local votează supraimpozitarea, care începe de la 100% și poate să ajungă la 500%, în funcție de starea de deteriorare. Măsura se aplică și pentru cei care își lasă terenurile neîngrijite sau neîngrădite.
George Tuță - Primarul Sectorului 1: „În cazul acestor clădiri pe care le-am supraimpozitat proprietarii nu au luat nicio măsură în urma somației pe care Primăria Sectorului 1 a făcut-o. De aceea avem această decizie de a mări impozitul pentru aceștia. Ei dacă se apucă de treabă vor plăti impozite normale, însă e nevoie pe de o parte de aceste măsuri coercitive în care îi forțăm să intre într-un normal pentru că ele sunt un pericol pentru toți cetățenii, nu doar pentru proprietari”.
Și în Sectorul 3, doar în acest an impozitul a fost mărit pentru aproape 200 de imobile. Sunt însă și proprietari care au început să ia măsuri imediat după somații. Alte orașe, precum Oradea, aplică supraimpozitarea clădirilor degradate de câțiva ani.