Senatorii au respins ordonanta interceptarilor si au lasat ANI fara obiect de activitate. Kovesi: "E un pericol foarte mare"


Ultimul update: Miercuri 04 Mai 2016 16:18
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2016 11:59
Categorie: Stiri actuale
Laura Codruta Kovesi la

Parlamentarii par sa fi gasit o noua metoda pentru a pune bete in roate activitatii procurorilor anti-coruptie.

UPDARE 13:50 Senatorii din Comisia juridica au dat, marti, un vot de admitere propunerii legislative care prevede ca persoanele aflate in incompatibilitate, pe anumite functii, nu vor putea detine aceleasi posturi trei ani de zile, dar pot detine alte functii publice, care nu au legatura cu interdictia stabilita de ANI.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, a declarat pentru News.ro ca proiectul nu a fost sustinut in comisie de reprezentantii PNL, insa raportul de admitere a fost adoptat cu majoritatea voturilor, venite de la celelalte partide. ”Daca acest proiect va trece, practic Legea ANI va ramane fara obiect, din perspectiva interdictiei de a candida. Speram sa se mai modifice ceva in plen”, a aratat Boboc.

El a mentionat ca, potrivit proiectului de lege, ”un consilier nu va mai avea voie sa fie consilier, pentru ca este incompatibil, dar va putea fi parlamentar”. ”Din punctul meu de vedere, nu inseamna decat ca masura pe care o impun sanctionatorii, respectiv ANI, nu isi mai atinge scopul”, a spus Boboc.

Camera Deputatilor a adoptat tacit, in luna martie, proiectul de modificare a Legii ANI care prevede ca persoanele aflate in incompatibilitate sau in conflict de interese nu vor mai putea ocupa timp de trei ani functia in care au fost gasite in incompatiblilitate sau in conflict de interese, si nu orice functie.

Actul normativ prevede ca "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit alineatului 1 sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia de demnitate publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului".

Propunere legislativa pentru modificarea art.25 alin.(2) din Legea nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative este semnata de deputatii Adam Luminita-Pachel (PP-DD) Florea Daniel (PSD) Kerekes Károly - (UDMR) Márton Árpád-Francisc ( UDMR); Mircovici Niculae - UBBR (minoritati); Necula Cosmin - deputat PSD; Nica Nicolae-Ciprian ( PSD), Nicolicea Eugen (UNPR) Roman Victor ( PSD).

Ordonanta privind interceptarile, respinsa in comisii
Comisia juridica si Comisia de constitutionalitate din Senat au dat, marti dimineata, un raport de respingere la Ordonanta de Urgenta privind interceptarile, in favoarea ordonantei inregistrandu-se doar 4 voturi favorabile si 10 abtineri, potrivit news.ro. Ordonanta Guvernului a fost votata in comisiile reunite fara niciun fel de dezbatere, inregistrandu-se 10 abtineri si doar 4 voturi in favoarea Ordonantei de Urgenta. Ordonanta urmeaza sa ajunga la vot in plenul Senatului, care este prima Camera sesizata in acest caz.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, nu a fost prezenta la dezbaterile din comisii. Ea a prezentat ordonanta in urma cu o saptamana, cand declara in fata senatorilor juristi ca OUG privind interceptarile restrange accesul resursei umane a SRI la punerea in executare a tuturor mandatelor.

Pruna preciza atunci ca nu este multumita ca o astfel de lege a fost promovata prin ordonanta, dar Executivul nu avea alta solutie, in acel moment, dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea unui articol din lege ce permite SRI sa faca interceptari ale convorbirilor in dosare penale.

Acum doua saptamani, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, confirma la „Dupa 20 de ani” ca exista un potential pericol in Parlament privind modificarea legislatiei ce stabileste conditiile interceptarilor. „Daca dispozitia din OUG care vizeaza posibilitatea serviciului tehnic si a procurorilor de a folosi Centrul National de Interceptari nu ramane in aceasta varianta, cu siguranta este un pericol foarte mare. In acel moment noi nu vom putea sa ne conectam la operatorii de telecomunicatii pentru a pune in aplicare aceste masuri de supraveghere tehnica. Decizia CCR a precizat ca aceste masuri trebuie puse in aplicare exclusiv de catre procuror si politist, ceea ce in acest moment se intampla. Faptul ca folosim o infrastructura a unei alte structuri a statului, de asemenea, in acest moment e prevazut in aceasta ordononanta de urgenta”, a spus Kovesi in emisiunea difuzata pe 10 aprilie la Pro TV.
 

Sursa: News.ro

Black Cube, firma angajata sa o spioneze pe sefa DNA, a vorbit pentru Stirile ProTV. Dezvaluirile lor, respinse de autoritati
Laura Kovesi:
VIDEO PROTVPLUS.RO