Discutarea exceptiilor privind incriminarea abuzului in serviciu, amanata de CCR pentru 15 iunie. Reactia lui Zegrean

Ultima actualizare: 27-05-2016 07:11
Augustin Zegrean

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat marti, pentru 15 iunie, discutarea exceptiei de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu, exceptie ridicata in mai multe dosare.

Intre acestea se numara cele care o vizeaza pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica, pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, si pe fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a anuntat marti ca aceasta chestiune, precum si alte exceptii ce priveau abuzul in serviciu "necesita o discutie serioasa" si s-a decis amanarea lor pentru data de 15 iunie.

Pe rolul CCR s-au aflat, marti, 68 de dosare privind exceptii ridicate in instanta, iar deliberarile inca nu s-au incheiat.

Pe lista de sedinta s-au aflat opt spete referitoare la abuzul in serviciu, in sase dintre ele fiind invocate exceptii de neconstitutionalitate privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a subliniat marti ca legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata, iar incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia reprezinta un drept exclusiv al legiuitorului.

Intrebat daca CCR poate schimba o decizie a judecatorilor Curtii data in 2010 si daca legea este clara, Augustin Zegrean a spus ca se poate reveni asupra unor hotarari anterioare.

''Sigur ca poate fi schimbata (legea - n.r.). Depinde cine o citeste. Astfel de decizii au mai fost luate. (...) Dreptul nu zace, el se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale'', a mai spus Zegrean.

De asemenea, intrebat daca intentia ar trebui sa fie inclusa in articolul de lege, el a sustinut ca este o problema de aplicare a legii. ''Este o problema de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie sa analizeze lucrurile. Nu poti sa trimiti in judecata doar asa pentru ca vrei tu, ca esti procuror. Trebuie analizate lucrurile si in functie de asta se poate... Legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Uitati-va in Constitutie. Infractiunile se stabilesc prin lege", a aratat Zegrean.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO