Cine este familia Mararu - tinta asasinatelor mafiote la comanda din Piatra Neamt din 2010 si 2013
Familia Mararu - implicata in afaceri cu monede de aur vechi, cu masini furate, camata - a fost de-a lungul vremii tinta mai multor atacuri mafiote.
Fratii Mararu chiar au fost tinta unui asasinat la comanda, in noiembrie 2010, in urma caruia Gheorghe a fost impuscat mortal, iar Bogdan ranit.
Masinile celor doi frati au fost incendiate intre 2006 si 2008, autorii fiind persoane din anturajul lui Puiu Mironescu, pus sub acuzare, de altfel, pentru instigare la uciderea din 14 noiembrie 2010 a lui Gheorghe Mararu, impuscat intr-o cafenea din Piatra Neamt.
Vineri, 11 ianuarie 2011, Bogdan Mararu a fost din nou tinta. Sub autoturismul sau, anchetatorii au gasit un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen. (TNT).
Citeste si: Asasinatul lui Gheorghita Mararu, 2010: Locul asasinatului de la Piatra Neamt arata ca la abator! Vezi VIDEO
"Din primele verificari, a rezultat ca dispozitivul artizanal continea cantitatea de aproximativ un kilogram substanta exploziva, probabil C4, iar detonarea urma a fi realizata mecanic. Membrii gruparii intentionau sa distruga prin incendiere si doua spatii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamt, apartinand altor doua parti vatamate, activitati care nu s-au realizat, urmare a interventiei organelor de urmarire penala", a informat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Dupa incheierea operatiunii de dezamorsare, SRI a confirmat ca a gasit sub masina de la Piatra Neamt "un kilogram de explozibil plastic de provenienta straina".
"Sicanele" dintre familia Mararu si Puiu Mironescu sunt cunoscute pe plan local. Mironescu este chiar suspect in tentativa de detonare a masinii lui Bogdan Mararu.
Un scenariu similar cu cel de vineri l-a avut ca actor pe interlopul moldovean Vasile Rodideal, nasul lui Gheorghe Mararu, executat la Piatra Neamt.
Potrivit anchetatorilor, in septembrie 2005 cei doi ar fi contactat trei cetateni din Republica Moldova care urmau sa faca rost de un dispozitiv exploziv actionat de la distanta pentru a-l asasina pe ieseanul Tiberiu Francisc Cristodorescu, cu care ar fi avut in trecut mai multe afaceri.
In 17 ianuarie 2011, liderul interlop Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de detentie, iar complicele sau, Dumitru Chetreanu, la 14 ani, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Citeste si: Vezi aici cine sunt protagonistii rafuielii sangeroase din Piatra Neamt
In lunile august-septembrie 2005, inculpatii Rodideal Vasile si Chetreanu Dumitru si alti cetateni moldoveni - Ponici Constantin zis Costea si cumnat al lui Chetreanu, Lazarev Alexandr si Mocanu Mihail - au constituit un grup criminal organizat in scopul comiterii unor actiuni violente pe teritoriul Romaniei, potrivit procurorilor.
Potrivit rechizitoriului, liderul si initiatorul gruparii a fost Rodideal Vasile care a luat hotararea de a introduce in Romania un dispozitiv explozibil pe care urma sa-l foloseasca pentru executarea unei actiuni violente, acesta fiind si sustinatorul financiar al intregii operatiuni.
Citeste si: Cristian Chilat, zis si Falau, condamnat la 19 ani de inchisoare pentru uciderea lui Mararu
Inculpatul Chetreanu Dumitru - zis "Dima" sau "Jafer" - a avut misiunea de a gasi pe teritoriul Moldovei sau Ucrainei, persoane dispuse sa efectueze o astfel de operatiuni, contra cost, tot el fiind cel care urma sa procure si sa introduca in Romania armamentul necesar atingerii scopului propus.
In 13 septembrie 2005, Rodideal l-a contactat pe Chetreanu, aflat in Ucraina, cerandu-i un dispozitiv explozibil cu dirijare automata de la distanta. Din continutul acestei convorbiri rezulta ca se premeditase o actiune violenta prin utilizarea unui dispozitiv explozibil, stabilindu-se si suma, respectiv 70.000 de dolari sau euro.
In 18 iulie 2008, Vasile Rodideal a fost arestat pentru contrabanda cu tigari, el fiind acuzat alaturi de seful Biroului Vamal Albita, Ghita Berbece, si de seful lumii interlope din Iasi Bogdan Ionut Radu, intr-un dosar al procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Cei patru au fost eliberati in martie 2009, intre timp fiind deferiti justitiei. Tribunalul Iasi i-a achitat in 27 septembrie 2012.
Intr-un alt proces, Vasile Rodideal, alaturi de Gheorghe Mararu (decedat intre timp-n.r.) a fost judecat pentru trafic de influenta. In 1 februarie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea lui Rodideal la trei ani si jumatare de detentie, pentru Mararu (care primise trei ani de inchisoare la instantele inferioare) a incetat procesul penal ca urmare a decesului.
In 18 ianuarie 2012, Puiu Mironescu, personaj al lumii interlope, a fost deferit justitiei pentru santajarea lui Mugurel Butuc de la care imprumutase bani cu camata.
Camatarul Puiu Mironescu din Piatra Neamt l-a amenintat pe Mugurel Butuc, care luase cu imprumut bani, ca daca nu ii da inapoi cat vrea poate da un telefon sa ceara: "Vreau sa-i tai urechile, vreau sa-i rup doua picioare", spunandu-i victimei sa se sinucida ca daca nu, va avea el grija.
"Desi partea vatamata ii achitase inculpatului dublul sumei imprumutate, inculpatul a continuat sa-i solicite sume de bani cu titlul de dobanda (sumele crescand progresiv cu fiecare noua solicitare a inculpatului)", spun procurorii.
Dosarul a fost trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Piatra Neamt, care ulterior a fost stramutat la Judecatoria Onesti, unde Mironescu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de trei ani, timp in care nu are voie sa i-a legatura cu victima sa.
In luna ianuarie 2011, procurorii Parchetului instantei supreme l-au pus sub acuzare pe Ioan Dumitru Mironescu, zis Puiu, in cazul lui Cristian Chilat, cel care a fost deferit justitiei pentru uciderea lui Gheorghe Mararu si ranirea fratelui acestuia, Bogdan.
Mironescu este cel care i-ar fi furnizat arma lui Cristian Chilat, zis Falau, si care l-ar fi anuntat ca Gheorghe Mararu se afla in cafeneau unde a avut loc asasinatul.
In 12 aprilie 2012, Cristian Chilat a fost condamnat la 19 ani de inchisoare, hotararea fiind definitiva.
In ziua de 14 noiembrie 2010, inculpatul Chilat Cristian a intrat intr-un bar din Municipiul Piatra Neamt, avand asupra sa un pistol incarcat cu sapte cartuse (pentru care nu poseda permis de port-arma) din care a tras trei focuri de arma (in zona toracica) asupra victimei Gheorghe Mararu, cu care era in relatii de dusmanie si care se afla in aceeasi locatie impreuna cu fratele sau, partea vatamata Bogdan Mararu, si cu alte doua persoane.
Intrucat victima, care se ridicase de la masa pentru a veni in intampinarea lui Chilat Cristian, s-a dezechilibrat in momentul impuscarii, inculpatul, vazand ca aceasta nu decedase, a mai tras asupra sa un foc de arma. Ulterior acestui moment, fratele victimei a aruncat cu un scaun catre inculpat, fapt ce l-a determinat pe acesta din urma sa traga doua focuri asupra lui Bogdan Mailat, nimerindu-l.
Asasinarea camatarului Gheorghita Mararu a generat ample dezvaluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea sefului Politiei Romane, Petre Toba, a secretarului de stat Dan Fatuloiu, si cu depunerea demisiei de catre seful IPJ Neamt Aurelian Soric (aflat in relatii de prietenie cu fratii Mararu).
Seful Corpului de Control din Ministerul de Interne, chestor principal de politie Aurel Vladulescu, declara atunci ca Aurelian Soric a acreditat, prin afirmatiile facute, ideea ca Politia agreeaza camataria, subminand increderea populatiei in serviciul politienesc si a incercat sa diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea sefilor de post din judetul Neamt.