Cine e cea mai tânără victimă a Covid-19 în România. Aproape 9.000 de români sunt internați în spitale

Ultima actualizare: 12-10-2020 10:36

România a înregistrat primul deces al unui copil din cauza coronavirusului. Este vorba de un băieţel de doar 4 ani, din judeţul Mureş. Alte 52 de nume au fost adăugate e lista neagră a celor răpuşi de COVID 19 de sâmbătă şi până azi.

Numărul celor internaţi în spitale a trecut de 9.000, iar ministrul Sănătăţii a decis că bolnavii fără simptome să rămână acasă şi să fie monitorizaţi de medicul de familie. În ceea ce priveşte vaccinarea anti-covid, serul ar putea fi gata cel târziu în ianuarie. Pentru început, România va primi aproape 1,3 milioane de doze, iar prioritate vor avea cei din sistemul sanitar.

O familie din judeţul Mureş trece printr-o durere fără margini. Băieţelul de doar 4 a fost răpus de coronavirus. Copilul avea şi alte probleme de sănătate, iar trupul său firav nu a mai rezistat şi în faţa acestui virus.

Iuliu Moldovan, director DSP Mureş: "Pacientul s-a prezentat la UPU la spitalul Reghin în stare gravă, a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în secția ATI. În ciuda tratamentului aplicat, a decedat. Avea şi alte comorbidități de natură renală şi neuropsihică".

53 de oameni s-au stins în doar 24 de ore, iar la nivel naţional s-au înregistrat până acum 5411 decese.

Doar Spania este înaintea noastră în ceea ce priveşte numărul mare al morţilor de COVID. Iar infecţia se răspândeşte tot mai rapid.

Capitală a ajuns acum la un coeficient al infectărilor de 2,52. Alte 12 judeţe au trecut şi ele de pragul de 1.5.

Alexandru Rafila: ''Una este să ai 3-4-500 de cazuri pe zi, o transmitere comunitara redusă şi alta este să ajungi la 3.000. Dacă ai de 8 ori mai multe cazuri diagnosticate pe zi şi sursele sunt mult mai multe şi atunci nu mai poţi să spui de o transmitere comunitară limitată, ci discuţi de o transmitere comunitară extinsă''.

Iar în acest context toată lumea aşteaptă vaccinul împotriva acestui virus. Ministrul Sănătăţii spune să serul respectiv ar putea fi gata chiar înainte de finalul anului, însă va fi disponibil într-o cantitate limitată.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Se speră ca la începutul anului, sfârșitul lunii decembrire, începutul lunii ianuarie să avem acel vaccin Covid. Dar, după cum ştiţi, este o tranșă de 30 de milioane de vaccinuri, României îi revin cam 4% la nivelul Comisiei Europene. 1.290.000 de doze de vaccin, din care prioritate vor avea cei din sistemul medical, fiind în prima linie''.

Până atunci, autorităţile se gândesc la noi măsuri pentru a nu se ajunge la sufocarea siustemului de sănătate.

În spitalele destinate celor cu SARS COV 2, sunt internaţi acum 8.484 de bolnavi, iar numărul total de paturi este de aproximativ 12.000. Tocmai de accea ministrul Sănătăţii a decis ca persoanele pozitive care nu au simptome să nu se mai interneze pentru investigaţii medicale şi să fie monitorizate de medicii de familie. Ei vor merge într-o unitate sanitară pentru investigaţii paraclinice doar pe baza unei programari

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: ''După evaluare, simptomaticii fără comorbidități vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie''.

Luni, la ministerul Sănătăţii va avea loc o întrunire în cadrul căreia se vor pune la punct toate aceste detalii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO