Cine ar fi vinovații în dosarul DNA legat de achiziția de măști de protecție, de la începutul pandemiei
Au apărut oficial primele învinuiri penale în dosarul DNA legat de achiziția de măști de protecție, de la începutul pandemiei.
Măștile au fost cumpărate de stat, de la o firmă din Giurgiu, care ar fi fost administrată, în acte, de o bucătăreasă. Astfel, femeia ar fi ajuns să câștige un contract de 50 de milioane de lei.
Începerea urmăririi penale in persona vin după ce, în urmă cu câteva zile, procurorii DNA au descins la sediile mai multor companii din Giurgiu care erau vizate de suspiciuni de corupție.
A fost acel moment în care DNA a precheziționat aceste firme împreună cu procurorii Parchetului European.
Acum s-a ajuns la începerea urmăririi penale în primul rând împotriva președintelui oficiului național pentru achizții centralizate și a unei consiliere pe achiziții.
Cele două sunt bănuite de abuz în serviciu, după ce la începutul pandemiei ar fi semnat un acord cadru în valoare de 50.000 de lei pentru achiziția de măști de protecție din Giurgiu, în care contractul și acord cadru ar fi fost făcut în mod nelegal și asta pentru că, spun procurorii DNA, ar fi fost introdusă în lanțul de furnizare o firmă din același lanț care nu avea nici capacitatea tehnică, cu atât mai puțin capacitatea financiară să livreze 1.750.000 de măști.
Pe de altă parte, afirmă procurorii DNA, în același context s-ar fi camuflat situații de întârziere a livrărilor, fapt ce ar fi trebuit să oblige firma câștigătoare, care ar fi câștigat practic în detrimentrul altor firme care erau mai pregătite, obligarea acestora la plata unor penalități de întârziere de peste 12 milioane de lei.
Procurorii au început urmărirea penală și împotriva unor firme care sunt implicate și mai ales împotriva unor persoane care au fost implicate în derularea acestui acord cadru și a acestor contracte de livrare.
Pe de altă parte, acea firmă care a fost introdusă în lanțul de livrare este administrată în acte de o bucătătreasă. Mai mult, potrivit unor surse care cunosc această zonă de afacere din Giurgiu, era specializată nu în livrări sau în producție de măști sau materiale sanitare, ci mai degrabă în comerțul cu alimente și băuturi alcoolice.
În cazul firmelor, acuzațiile sunt de înșelăciune, trafic de influență și toate au fost înștiințate.