Doi oameni de afaceri cercetați penal pentru un contract public de măști Covid de peste 50 de milioane de lei

Ultima actualizare: 28-04-2022 21:14
coronavirus, masti
Shutterstock

Doi oameni de afaceri sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie în legătură cu un contract de achiziţii publice de măşti de protecţie de peste 50 de milioane de lei.

Cei doi sunt acuzați, printre altele, de cumpărare de influență și spălare de bani și sunt sub urmărire penală împreună cu SC Sanimed Internațional Impex SRL, potrivit Agerpres.

Astfel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție investighează posibilitatea comiterii unor infracţiuni de instigare la abuz în serviciu; dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite; cumpărare de influenţă; spălarea banilor; a unor infracţiuni de fals şi înşelăciune (comise în diferite forme de participaţie).

Funcționari publici

Procurorii anticorupţie DNA efectuează cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid-19, a fost încheiat un contract-cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Conform anchetatorilor, cei doi afacerişti ar fi determinat funcţionari din cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) ca, prin încălcarea legii, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri şi instituţia publică menţionată, a acordului-cadru care viza achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.

„Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măştilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei,“ a declarat DNA.

Suma imensă care ar fi fost obținută de către cei doi suspecți

„Pentru a se asigura de obţinerea/derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii - intermediere, suma de 568.820 lei,“ a mai precizat comunicatul.

DNA spune că ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 cărora le erau destinate materialele de protecţie.

„Concomitent s-ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societăţile controlate de suspecţi (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât şi pentru firmele interpuse),“ au mai dezvăluit procurorii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO