Cine amenință jurnalismul de investigație? Seria EIDOS Talks - dezbatere despre evoluția presei din România
A apărut episodul 3 din seria EIDOS Talks – proiect dedicat analizei amenințărilor la care e supusă industria știrilor cu impact social și informativ din România.
Fostul jurnalist Dragoș Stanca – aici în calitate de moderator și co-organizator al proiectului – a provocat la o dezbatere deschisă despre evoluția și starea jurnalismului din România oameni-cheie care joacă (ori au jucat) roluri importante în definirea peisajului media actual.
El a explicat de ce consideră organizatorii acest demers ca fiind unul foarte important.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Invitații ediției sunt:
Sergiu Toader. Creator și coordonator al formatului inițial al Știrilor ProTV și mai apoi coordonator al formatului Realitatea TV de la finalul anilor 2000.
Cătălin Tolontan. Jurnalist de investigații și personaj principal în prima nominalizare a unui documentar românesc la Premiile Oscar, acum coordonator editorial al GSP și Libertatea, produse media editate de ultimul trust occidental încă activ în România, Ringier.
Mihai Voinea. Este redactor-șef și co-fondator al proiectului RECORDER, anterior jurnalist la Evenimentul Zilei si Adevărul.
Petrișor Obae. Este antreprenor și editor al „Pagina de Media”, analist al pieței de mulți ani, anterior jurnalist în mai multe redacții în ultimii 30 de ani (Radio România, Mediafax, Capital, Evenimentul zilei și nu numai).
A fost o discuție intensă, în care s-a vorbit direct chiar despre parcurgerea etapelor de „pregătire psihologică” după care, în alte țări ale Uniunii Europene - Olanda, Slovacia, Malta, ca exemple recente -, au dus la lichidarea fizică a unor jurnaliști cunoscuți pentru investigațiile pe care le-au semnat.
Este un pericol real și în România? Cătălin Tolontan consideră că da.
Discuția intregrală, precum și celelalte două episoade lansate până acum sunt disponibile pe eidostalks.org, dar și pe Youtube.
Proiectul EIDOS Talks e o co-producție UPGRADE 100 și EIDOS Foundation.
Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.