Cinci ambarcațiuni de intervenție rapidă au intrat în dotarea Gărzii de Coastă. Cât au costat noile șalupe
Cu o situație tensionată în zonă, frontiera maritimă a României va fi supravegheată de mai multe nave.
De miercuri, cinci ambarcațiuni de intervenție rapidă au în pază apele noastre teritoriale. Au costat aproape șapte milioane de euro și pot urmări pe sute de mile pescadoarele care vin la braconaj. În același timp, sunt pregătite și să recupereze refugiați, în cazul unui conflict.
Acestea sunt doar câteva dintre navele depistate la pescuit ilegal în apele teritoriale ale României. Mulți braconieri opresc abia după ce Garda de Coastă deschide focul de avertisment.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Pescarii turci sunt atrași, în special, de calcanul românesc.
România are dreptul să captureze, anual, 57 de tone de calcan, din Marea Neagră. Pentru că nu avem o flotă de pescuit, nu am atins niciodată această cotă. Astfel, ce nu prindem, le rămâne braconierilor. Până acum, Garda de Coastă patrula frontiera maritimă cu 29 de nave.
Noile ambarcațiuni sunt șalupe de intervenție de mare viteză, vor acoperi o suprafață de 20.000 de km pătrați, vor patrula din Delta Dunării și până la Mangalia, iar misiunea lor este de a asigura granițele maritime ale țării noastre fie că vorbim despre imigranți ori despre braconierii de calcan.
În ultimii 5 ani, 13 pescadoare turcești au fost prinse în timp ce capturau ilegal pește în apele teritoriale ale României.
Andrei Ene, inspector principal, purtător de cuvânt Garda de Coastă: „Au fost foarte multe persoane arestate preventiv, foarte mute ambarcațiuni confiscate și mari cantități de pește în special calcan braconat și confiscat sau eliberat în mediul natural”.
Cele cinci ambarcațiuni au fost construite în Finlanda și au fost cumpărate cu fonduri europene.