Slujba pentru Regele Mihai, unică în ultimii 79 de ani. Veteran: ”A suferit mai mult decât mine”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 16 Decembrie 2017 16:13
Categorie: Actualitate

Înălţătoare și plină de simboluri, slujba de la Patriarhie a fost unică pentru ultimii 79 de ani de istorie. Din 1938, de la înmormântarea Reginei Maria, nu a mai avut loc o asemenea ceremonie.

Tocmai de aceea, sute de mii de români au umplut străzile până în Dealul Mitropoliei şi au aşternut flori albe în calea suveranului. Nu avem voie să îi uităm îndemnul: ''Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie.

După o procesiune istorică, Regele Mihai s-a întors în locul în care a fost încoronat şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, în urmă cu 90 de ani, sus, pe Dealul Patriarhiei.

Bărbat: ”Regele Mihai urcă în cer acum. Mi s-a părut că văd cerurile deschise. Nu am venit să îmi iau rămas bun, ci să ne pomenească în împărăţia Lui Dumnezeu, să fie alături de noi în continuare.

În Catedrală au intrat doar oaspeţii străini, familia şi oficialii români. Patriarhul Daniel, toţi Mitropoliţii din ţară, dar şi alţi aproape 50 de preoţi şi-au înălţat rugăciunile pentru Rege.

Regele Mihai a fost un om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească public. Şi asta l-a ajutat să treacă peste un exil nedrept, sfâşietor, de o jumătate de veac.

Principesa Margareta şi Principele Radu au stat pe scaunele arhiereşti aurite - locuri speciale, destinate de regulă clerului ori în care se aşezau pe vremuri Regele şi Regina. Emoţionaţi şi trişti, cei de afară au spus la rândul lor rugăciuni.

Veteran de război: ''Am discutat cu Majestatea Sa Regele personal. Îmi pare rău, a suferit mai mult decât mine. A fost mai greu în exilul în care a fost. Să îl ţină Dumnezeu în ceata lui.

Copil: ”Am venit ca să îl am în memorie pe Regele nostru Mihai I şi să îmi aduc aminte de el când voi fi mare. Am învăţat că a fost un rege foarte bun şi să sperăm că vor fi oameni care să fie ca el, să le pese de ţara lor.

După mai bine de o oră, sicriul a pornit pe drumul cel fără de întoarcere. De această dată nu a mai fost aşezat pe suportul de tun, iar aplauzele oamenilor care l-au întâmpinat au fost copleşitoare.

Femeie: ”O mare tristeţe. Am pierdut un mare om şi nu cred că vom mai găsi aşa ceva în curând. Şi-a trăit toată viaţa cu demnitate, a iubit poporul acesta şi sper să învăţăm să fim demni. Transmitem un mesaj de schimbare prin prezenţa noastră aici.

Bărbat: ”E prima dată când poporul român îşi vede măreţia. Oamenii nu au cunoscut aşa ceva pentru că le-a fost furată identitatea.

Convoiul s-a strecurat printre mulţimea care i-a ţinut calea pretutindeni.

Bărbat: ''S-ar putea să fie scânteia de la care să înceapă o mişcare civică, politică, o redeşteptare națională.''

Cu lacrimi şiroaie, cu gânduri şi cu tot sufletul, mii de oameni s-au înşirat ca nişte ghirlande pe Magheru, la Piaţa Romană şi până la Piaţa Victoriei.

La Arcul de Triumf, care l-a primit pe sub el doar la venirea în Capitală, nu şi acum, la plecare, Regelui i s-a alăturat cavaleria. Imaginile rupte din alte vremuri i-au inspirat pe mulţi, ba chiar i-au făcut pe copii să meargă cu bicicletele pe lângă alai.

Dureroasă a fost şi trecerea pe lângă Palatul Elisabeta, locul în care Familia Regală îşi are reşedinţa şi unde Regele a stat de câte ori a venit în Bucureşti, în ultimii 20 de ani. 

Peste 3.000 de oameni l-au condus la Gară Regală din Băneasa pe Suveran. Urcarea în Trenul Regal a fost ca o respiraţie tăiată, între bătăile de inimă sacadate de tobele fanfarei. 

Bătrânul Tren Regal, şi-a dus încă o dată, credincios, Regele la Curtea de Argeş.

Primele cuvinte ale Patriarhului Daniel la slujbă: "Regretăm că această catedrală este prea mică”

Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.

"Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă", a spus patriarhul Daniel.

Alături de patriarh au slujit mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, ÎPS Ioan, mitropolit al Banatului, ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, şi ÎPS Iosif al Europei Occidentale.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.

După slujbă, Familiile Regale străine, demnitarii străini şi români au ieşit din Catedrală, aşteptând sicriul.

Ulterior, cortegiul funebru a parcurs traseul până la clopotniţă pe jos, unde aşteptau maşinile funerare. În prima maşină a fost introdusă Coroana de Oţel, iar în cea de-a doua sicriul Regelui Mihai, acoperit cu stindardul regal, şi crucea.

Clopotele au bătut minute în şir, până când cortegiul a coborât Dealul Mitropoliei.

Patriarhul Daniel: Regele Mihai rămâne permanent un simbol al suferinţei şi al speranţei poporului român

"În aceste momente de întristare, dar şi de respect, de ultim omagiu aduse Regelui Mihai I al României, ne rugăm lui Dumnezeu să aşeze sufletul lui în lumina, pacea şi iubirea Prea Sfintei Treimi, să întărească sufleteşte, să consoleze îndoliata Familie Regală a României şi să binecuvânteze pe toţi cei ce în aceste zile de doliu arată respect şi cinstire memoriei Regelui Mihai, care rămâne permanent un simbol al suferinţei şi al speranţei poporului român. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Amin!", a mai spus patriarhul.

Acesta a amintit că Regele Mihai a fost prezent în Catedrala Patriarhală de foarte multe ori la "vârstele copilăriei, adolescenţei şi maturităţii".

"Regele Mihai a venit de multe ori în această biserică ocrotită de Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, construită de Principele domnitor al Ţării Româneşti Constantin Şerban Basarab între anii 1656 - 1658, devenită apoi Catedrală Mitropolitană în 1668, iar mai târziu Catedrală Patriarhală în 1925. În această Catedrală, Majestatea Sa a primit binecuvântarea ca rege minor în vârstă de 6 ani de la Mitropolitul Primat Miron Cristea al României, iar în anul 1940 a fost uns Rege al României de către patriarhul Nicodim", a spus patriarhul.

Potrivit acestuia, "după căderea regimului comunist, în anii 1997, 2000, 2001 şi 2006", Regele Mihai a fost primit la Patriarhie "cu mult respect şi admiraţie de către cler şi popor".

Patriarhul a subliniat că Regele Mihai a fost toată viaţa sa un om profund credincios.

"Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă. (...) Credinţa şi rugăciunea Regelui Mihai l-au ajutat mult să fie statornic în iubirea faţă de popor şi de patrie, să respingă atât dictatura nazistă, cât şi dictatura comunistă, să rabde exilul impus lui de regimul comunist, să fie mereu curajos şi demn, harnic şi modest, răbdător şi iertător, virtuţi pentru care a fost preţuit atât de Casele Regale ale Europei, cât şi de oameni simpli", a mai spus patriarhul Daniel.

"Sunt român şi asta o simt foarte tare". Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României
VIDEO PROTVPLUS.RO
furt olanda tablou picasso
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii
Străzile din mai multe orașe, transformate în gropi de gunoi. Obiectele aruncate de oameni
Prețul plătit de un șofer care a condus beat: „Mi-a marcat viața”
O ambulanță și 6 mașini au rămas înzăpezite pe un drum din Vrancea
Tribunalul București: Greva care a avut loc joi la metrou este nelegală
Accident Pitesti
Gestul care a dus la un accident în lanț, lângă Pitești
Un autocar s-a răsturnat pe DN 2, din cauza vitezei. 9 oameni au ajuns la spital
Vremea 19 noiembrie 2018. Prognoza pentru următoarele zile
Panică într-un tren de călători, după ce locomotiva a luat foc în mers
4 persoane, suspectate că le-ar fi vândut unor cadre didactice acte false
Augustin Lazăr, audiat de secția pentru procurori a CSM în urma cererii de revocare