Veste bună pentru șoferi. Nu vor mai face dosar cu acte când cumpără o mașină
Cel mai cerut act din România, Certificatul de Atestare Fiscală eliberat de primării, nu va mai fi solicitat de instituțiile statului.
Măsura va fi implementată peste două săptămâni în București, iar apoi va fi extinsă în toată țara. Nu veți mai fi nevoit să prezentați acest act atunci când vindeți sau cumpărați un imobil, pentru că funcționarii vor avea acces la el online.
Avem o veste bună și pentru șoferi. De anul viitor, din aprilie, nu mai sunteți nevoiți să întocmiți un dosar cu acte la cumpărarea unei mașini. Acestea vor fi accesate de funcționari, direct dintr-o bază de date.
Certificatul de atestare fiscală este eliberat de direcțiile fiscale ale Primăriilor. Actul dovedește că solicitantul nu are datorii la primărie.
Românii sunt puși pe drumuri când, de pildă, trebuie să cumpere un imobil. Lucrurile se vor schimba, anunță Autoritatea pentru Digitalizarea României. A fost dezvoltată o platformă națională în care primăriile se pot înscrie pentru a pune la dispoziție oricărei instituții actul respectiv.
Autoritatea susține că a convins prima primărie din România să se înroleze. Este vorba de Sectorul 6 din București. În scurt timp vor urma toate primăriile din Capitală.
Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României: "Estimarea mea este că în maximum doua săptămâni ar urma să fie gata dacă nu intervin probleme tehnice. Eu sper că până la sfârșitul anului viitor vom putea scăpa de acest certificat de atestare fiscală emis de Direcția Taxe și Impozite Locale în toată țara".
Cei de la Autoritatea pentru Digitalizare promit să-i scutească și pe românii care vor o mașină de procurarea actelor care însoțesc procesul.
În loc să fie alergați între instituții ca să obțină actele, oamenii vor veni într-un singur loc, cu un singur act. Măsura va fi aplicată în București din aprilie anul viitor. Iar în decurs de încă un an în întreaga țară.
Dosarul cu care românii cumpără sau vând o mașină este foarte gros. Conține acte de stare civilă, acte fiscale sau actele mașinii. Acesta ar putea să fie istorie de anul viitor, când cetățenii vor veni la Direcția de Înmatriculare doar cu contractul de vânzare cumpărare, iar funcționarul va putea accesa toate aceste hartii online, dintr-o bază de date".
Desigur, cetățenii trebuie să se identifice în fața funcționarului cu buletinul. Însă nu vor mai prezenta și copii ale cărții de identitate.
Autoritatea pentru Digitalizare susține că anul viitor ar urma să fie schimbată legea, iar funcționarii nu vor mai cere copii după certificate de naștere, căsătorie ori cărți de identitate de fiecare dată când ne prezentăm la ghișeu.