Certificatele care creează haos în învățământ. Ministerul aruncă vina în curtea școlii

17-09-2019 18:20


Nou motiv de haos în învăţământ. Certificatele de ''Integritate Comportamentală'', în prima fază obligatorii, pentru toţi cei care lucrează cu minori şi persoane vulnerabile, s-au dovedit a fi doar o recomandare.

Legea nu are norme de aplicare, poliţia nu are sancţiuni pentru cei care nu le solicită, iar Ministerul Educaţiei aruncă responsabilitatea în curtea şcolilor. În tot acest timp, dascălii sunt bulversaţi.

Legea spune că toate persoanele care lucrează cu minori şi persoane vulnerabile trebuie să prezinte la angajare un certificat de integritate comportamentală. Adică să aducă o dovadă de la poliţie care să ateste că în trecut nu au agresat sexual minori.

Pentru că în lege a fost folosită expresia: la angajare, inspectoratele şcolare au răsuflat uşurate şi au considerat că profesorii cu vechime nu mai trebuie să obţină acest atestat.

De pildă, la Liceul Cervantes din Capitală, directorul recunoaşte că iniţial a înţeles altceva.

Director: ”În prima fază, am cerut certificatul tuturor angajaţilor, apoi după precizările venite de la MEN, numărul profesorilor s-a redus doar la cei noi angajaţi. Eu cred că ar trebui aplicat pentru toate cadrele didactice, dar există scăpări, acest registru nu există şi e mai greu de pus în aplicare”.

Iar din cei 7 pentru care directorul a cerut certificate de integritate doar 5 le-au şi adus la secretariat. Pentru ceilalţi doi, chiar dacă nu le predau, nu există sancţiune prevăzută de lege.

Profesor: ”Mi se pare o formalitate, în plus care ne obliga la multe drumuri la poliţie. Eu cred că am demonstrat prin activitatea noastră că nu presupunem un altfel de pericol pentru elevii noştri”.

Din luna iulie, de la aplciarea legii şi până la finalul lunii august, secţiile de poliţie din toată ţara au eliberat 3500 de certificate de integritate. Şi deşi nu există încă cifre oficiale despre câte certificate s au eliberat în luna în curs, pare că în septembrie au fost solicitate cele mai multe, iar numărul ajunge la 10 mii. Cu toate acestea numărul e extrem de mic raportat la cele 215 mii de cadre didactice care sunt acum la catedră.

Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București: ”Din punct de vedere moral, cel puţin că ar trebui să preznetăm astfel de documente la şcoală pentru simplu fapt că lucrăm cu elevi, cu minori”.

Deocamdată registrul agresorilor sexuali nu este operaţional. Când va fi, cadrele didactice vor primi certificatul care va fi valabil 6 luni. Cei care nu îl cer, vor merge o dată la 3 luni la secţiile de poliţie pentru verificări, sau risca închisoarea.

Până să se întâmple toate astea, se lucrează pe bază de adeverinţa.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO