Certificat de "vreme rea" pentru soferi. Cum se pot repara, pe banii asiguratorilor, masinile distruse de ploi si grindina
O informatie importanta pentru soferii care s-au trezit cu masinile distruse de grindina, vijelii sau inundatii. Daca au nevoie, Administratia Nationala de Meteorologie le elibereaza o dovada ca aceste intemperii s-au produs in locul unde au parcat.
Fara aceasta hartie, asiguratorul poate refuza sa plateasca reparatia masinii. Este cazul unui autoturism surprins duminica de grindina, intr-o parcare descoperita din Bucuresti.
Bucatile mari de gheata au indoit plafonul masinii. Si nu e singura masina care a ajuns la service cu asemenea probleme.
Sute de autovehicule au nevoie anual de reparatii dupa vijelii, inundatii, grindina sau caderi masive de zapada.
''Cam 10% dintre masinile care vin au astfel de probleme. De obicei sunt afectate capota si plafonul, necesita indreptare, reparare, vopsire'', a spus reprezentantul unui service auto.
Cum procedam atunci cind asiguratorul nu ne recunoaste avaria si ne cere dovezi suplimentare? Ne adresam meteorologilor.
In cazul in care sustineti ca autoturismul dumneavoastra a fost avariat in urma caderilor de grindina de exemplu, asiguratorul va va cere o confirmare din partea ANM din care sa reiasa ca fenomenul a avut loc, astfel veti primi informatii despre locul, durata si intensitatea fenomenului. De multe ori, doar cu o astfel de informare va puteti repara masina in baza politei Casco.
Solicitarea catre Autoritatea Nationala de Meteorologie e facuta in scris, iar raspunsul vine in cateva zile, dupa ce meteorologii verifica toate datele referitoare la fenomenul meteo indicat. In cazul de duminica , vorbim de furtuni si grindina.
''Solicitam informatiile de la statiile meteo cele mai apropiate, dar si cele inregistrate pe radar''', a spus directorul executiv al ANM.
Acest certificat e necesar, spun asiguratorii, chiar daca politele Casco ar trebui sa acopere reparatia avariilor produse de calamitati naturale.
''El face dovada ca masina s-a aflat in momentul respectiv in locul in care a fost intemperia. Cu el se pot evita anumite fraude', a explicat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.
Un astfel de certificat costa aproape 80 de lei, dar va poate ajuta sa economisiti multi bani daca asiguratorul nu va recunoasta dauna si va pune sa o reparati din banii dumneavoastra.
Sursa: Pro TV
Etichete: masina, anm, furtuna, grindina, certificat, asigurari auto,
Dată publicare:
07-05-2014 19:33