Primavara cu fenomene meteo extreme in Romania. Tornade infricosatoare, furtuni puternice si ninsori in mai multe zone
Primavara lui 2014 este, fara doar si poate, una a extremelor. In muntii Macinului, dar si in judetul Timis, oamenii au filmat mai multe tornade infricosatoare. Din fericire nu s-au format in zone locuite si nici nu au provocat distrugeri.
Expertii ne linistesc si spun ca, deocamdata, discutam doar de cateva cazuri izolate.
Turistii din Bucuresti care au surprins tornadele au fost insotiti in excursia din muntii Macinului de doi ghizi. Desi fac expeditii de multa vreme, chiar si acestia s-au declarat surprinsi.
"Straniu si deosebit pentru toti cei care l-au vazut, pentru mine a fost o surpriza nemaivazand asa ceva decat la televizor. Un cer negru din care cobora un cilindru, de forma unei tornade, destul de mare, am facut fotografii si am filmat. Nu ne-am speriat foarte tare ca s-a retras si a disparut pe cer", a spus Gabriela Lala, ghid turistic.
"Am privit pe cer si am vazut un vartej, ca o tornada in nori, incepuse ploaia, era vreme urata cu vant. Era ceva care nu cobora pe pamant, era doar la nivelul norilor", a povestit Florentina Lala, ghid turistic.
Specialistii sunt de parere ca tornadele de mici dimensiuni nu ar trebui sa ne ingrijoreze.
Vartejurile sunt rezultatul intalnirii dintre masele de aer cald si aer rece. In conditii de umiditate crescuta, curentii puternici dau apei forma unui fuior.
"Principalul ingredient in formarea unor astfel de tornade este o miscare de forfecare, la o anumita inaltime. Aerul fiind bogat in umezeala, aceasta rotatie in altitudine cu o mare cantitate de apa devine ca un corp in rotatie care se supune unor legi de fizica", a explicat Constantin Mustetea, directorul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea.
Doua fenomene asemanatoare au fost surprinse si in zona localitatii Sannicolau Mare, din judetul Timis. Acolo au aparut din cauza vantului, a ploii si a grindinei.
Si desi vara se apropie, luni a nins in Poiana Brasov si pe Valea Prahovei. In Harghita florile au fost acoperite de un strat pufos de zapada. In Miercurea Ciuc s-a reluat furnizarea de energie termica pentru ca in zilele urmatoare se vor inregistra temperaturi negative.