Cercetătorii încearcă să salveze ”văcuța de familie”, o rasă care are peste 200 de ani
Într-o perioadă în care toți crescătorii de animale pun accent pe rase de vaci aduse din străinătate, cele autohtone dispar fără urmă.
Cercetătorii spun însă că în unele cazuri importurile nu aduc mereu și profitul: calitatea hranei și clima pot să îngroape multe afaceri. Tocmai de aceea, în județul Mureș, de pildă, cercetătorii încearcă să salveze o rasă, care are peste 200 de ani.
Este vorba despre Pinzgău de Transilvania, o văcuță dintr-o rasă autohtonă care trece ușor peste iernile geroase și verile secetoase. În România, rasa Pinzgău a fost introdusă pentru prima oară în Bucovina, în 1860, când această regiune se afla în Imperiul Austro-Ungar. Crescută pentru producția de carne și de lapte, dar și pentru muncile agricole, a ajuns și în Munții Apuseni. I se spune și "văcuța de familie".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Kiss Ervin, medic veterinar: "Rasă mixtă pentru carne, lapte au producție destul de modestă de lapte dar este o rasă rustică și rezistă la condițiile noastre de mediu."
Cu o culoare roșu-castaniu, văcuța transilvană este rezistență la boli și cu toate că da mai puțin lapte și mai puțină carne decât rasele ameliorate, poate să le facă oricând concurență celor ținute în condiții speciale.
Ioan Oroian, director Stațiunea de Cercetare Sangeorgiu de Mureș: "Șansa noastră a fost ca în zona Bucovinei, am găsit în câteva localități, câțiva gospodari care nu au renunțat la rasa Pinzgau de Trasnilvania."
Ioan Lung, inginer:"Greu a fost să găsim 25 de capete de animale care să corespundă. Noi o menținem ca o genoteca în ideea de încălzire globală a Terrei și s-ar putea ca în câțiva zeci de ani să avem probleme cu rasele ameliorate."
Deși în restaurantele românești friptura de vită începe să fie din ce în ce mai comandată, cei mai mulți bucătari o evita pe cea autohtonă.
Radu Maties chef: "Noi ce folosim aici la restaurant, folosim Argentina și Black Angus, mai colaborăm și cu furnizorii locali. Rasele autohtone sunt în regulă, dar Argenita, părerea mea, zic că e cea mai bună."
Proiectul de salvare a rasei autohtone Pinzgău de Transilvania este unic în România și beneficiază de fonduri de la Ministerul Agriculturii.