Cercetătorii critică decizia Guvernului: BOR obţine în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 09 August 2018 15:59
Categorie: Actualitate
Premierul Viorica Dancila prezinta o rectificare bugetara la Palatul Victoria

Domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă, iar cercetarea şi-a pierdut scopul, fiind folosită recent ca armă politică în disputa dintre palate, susţin reprezentanţii Federaţiei sindicale Hermes, relatează Agerpres.

"Cercetarea românească a fost înjosită până la nivelul la care politicienii se consideră specialişti ai cercetării. Guvernele succesive PSD au reuşit în doi ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial. Ministerul Cercetării şi Inovării şi Administraţia Prezidenţială folosesc subiectul bugetului cercetării cu intenţia unei răfuieli politice, ambele tabere urmărind interese ascunse ale grupărilor politice. În mijlocul acestei confruntări se află cercetătorii de profesie, izolaţi într-un sistem închis, guvernat de analfabeţi funcţionali, de impostură ştiinţifică şi de umbrele a ceea ce ar trebui să fie liderii sindicali. Aşa arată imaginea cercetării analizată din interior", afirmă sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, recent, unităţile de cercetare au intrat şi în vizorul BOR: Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedată de 12 hectare de teren, "prin minciună şi înşelătorie, de către Episcopia Buzăului şi a Vrancei".

"În aceste zile, BOR obţine în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afara oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcţii justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei Hermes afirmă că Ministerul Cercetării şi Inovării "şi-a abandonat misiunea", în condiţiile în care instituţia care ar trebui să apere şi să dezvolte cercetarea "continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare-dezvoltare".

Totodată, conform sursei citate, Ministerul Cercetării şi Inovării a emis în medie patru ordine de ministru pe zi începând cu 4 ianuarie 2017, dar mai puţin de 5% dintre acestea sunt publice.

"Comisia de Dialog Social funcţionează ilegal, cercetătorii fiind reprezentaţi de septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiinţifice, dar cu funcţii în colegiile consultative. Cercetătorii în funcţie sunt eliminaţi în mod abuziv din dialogul social. Evaluarea propunerilor de proiecte se face preferenţial, punctajele evaluatorilor nu au legătură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmeşte din pix, după bunul plac, la sediul UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării ). Rezultatele raportate la ultimele competiţii sunt catastrofale, din acest motiv UEFISCDI refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate şi punctajul primit la evaluarea finală", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai susţin că, fără a exista un standard de cost şi o introducere a cercetătorilor din institutele naţionale în grila de salarizare unitară, "Ministerul Cercetării şi Inovării îşi propune să trateze cercetătorii după bunul plac".

"Umilirea acestei categorii sociale urmăreşte ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetării către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din SRI prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General", spun sindicaliştii.

Potrivit acestora, majoritatea investiţiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat, dar şi datorită managementului defectuos care domină institutele şi alungă cercetătorii de valoare.

"Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate ştiinţifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanţii caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar şi liniştea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsă impresie că în domeniul cercetării ştiinţifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relaţii de cumetrie şi impostură. Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură şi mediocritate, orice reclamaţie, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalităţile flagrante sunt muşamalizate de Ministerul Cercetării şi Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituţionalizat participă şi Parchetele care întârzie nepermis orice plângere", mai afirmă sindicaliştii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Premierul Viorica Dancila prezinta o rectificare bugetara la Palatul Victoria Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
loto 6/49
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
metoda accidentul
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Satul terorizat de zile bune de hoți: "Ăștia nu sunt oameni"
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați
Ce ascundea un şofer din Arad în dubă. Poliţiştilor le-a spus că are un balansoar
Reacția unui bărbat acuzat că și-a bătut soția: "S-a tras singură de păr. Are probleme"