Cercetătorii critică decizia Guvernului: BOR obţine în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării

Premierul Viorica Dancila prezinta o rectificare bugetara la Palatul Victoria
Inquam Photos / Octav Ganea

Domeniul cercetării ştiinţifice este în derivă, iar cercetarea şi-a pierdut scopul, fiind folosită recent ca armă politică în disputa dintre palate, susţin reprezentanţii Federaţiei sindicale Hermes, relatează Agerpres.

"Cercetarea românească a fost înjosită până la nivelul la care politicienii se consideră specialişti ai cercetării. Guvernele succesive PSD au reuşit în doi ani să izoleze decizia administrativă de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publică în cadru oficial. Ministerul Cercetării şi Inovării şi Administraţia Prezidenţială folosesc subiectul bugetului cercetării cu intenţia unei răfuieli politice, ambele tabere urmărind interese ascunse ale grupărilor politice. În mijlocul acestei confruntări se află cercetătorii de profesie, izolaţi într-un sistem închis, guvernat de analfabeţi funcţionali, de impostură ştiinţifică şi de umbrele a ceea ce ar trebui să fie liderii sindicali. Aşa arată imaginea cercetării analizată din interior", afirmă sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, recent, unităţile de cercetare au intrat şi în vizorul BOR: Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură de la Buzău a fost deposedată de 12 hectare de teren, "prin minciună şi înşelătorie, de către Episcopia Buzăului şi a Vrancei".

"În aceste zile, BOR obţine în urma presiunilor încă 100 de milioane de lei din bugetul cercetării pentru a finanţa, în afara oricărui control, Catedrala Mân(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei construcţii justifică suspiciunea utilizării lor pentru alte interese", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei Hermes afirmă că Ministerul Cercetării şi Inovării "şi-a abandonat misiunea", în condiţiile în care instituţia care ar trebui să apere şi să dezvolte cercetarea "continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare-dezvoltare".

Citește și
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Cum justifică medicii decesul

Totodată, conform sursei citate, Ministerul Cercetării şi Inovării a emis în medie patru ordine de ministru pe zi începând cu 4 ianuarie 2017, dar mai puţin de 5% dintre acestea sunt publice.

"Comisia de Dialog Social funcţionează ilegal, cercetătorii fiind reprezentaţi de septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiinţifice, dar cu funcţii în colegiile consultative. Cercetătorii în funcţie sunt eliminaţi în mod abuziv din dialogul social. Evaluarea propunerilor de proiecte se face preferenţial, punctajele evaluatorilor nu au legătură cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finală se întocmeşte din pix, după bunul plac, la sediul UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării ). Rezultatele raportate la ultimele competiţii sunt catastrofale, din acest motiv UEFISCDI refuză să prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate şi punctajul primit la evaluarea finală", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii mai susţin că, fără a exista un standard de cost şi o introducere a cercetătorilor din institutele naţionale în grila de salarizare unitară, "Ministerul Cercetării şi Inovării îşi propune să trateze cercetătorii după bunul plac".

"Umilirea acestei categorii sociale urmăreşte ca oamenii de valoare din acest domeniu să părăsească sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetării către buzunarele clientelei politice protejate de grupări din SRI prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General", spun sindicaliştii.

Potrivit acestora, majoritatea investiţiilor în cercetare zac din lipsă de personal calificat, dar şi datorită managementului defectuos care domină institutele şi alungă cercetătorii de valoare.

"Un număr exagerat de mare de pensionari, fără rezultate ştiinţifice, ocupă sute de locuri de muncă în detrimentul tinerilor cercetători, mecanism prin care guvernanţii caută să consolideze acest status quo care le asigură controlul resurselor bugetare alocate, dar şi liniştea necesară deturnării fondurilor. Opinia publică are falsă impresie că în domeniul cercetării ştiinţifice lucrurile merg mai bine decât în alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectată prin relaţii de cumetrie şi impostură. Fabricile de diplome universitare inundă institutele de cercetare cu impostură şi mediocritate, orice reclamaţie, sesizare sau notificare rămâne fără răspuns, ilegalităţile flagrante sunt muşamalizate de Ministerul Cercetării şi Inovării pe cale administrativă. La acest complot instituţionalizat participă şi Parchetele care întârzie nepermis orice plângere", mai afirmă sindicaliştii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Cristiano Ronaldo a numit următorii câștigători ai Balonului de Aur. Portughezul a rostit patru nume
Cristiano Ronaldo a numit următorii câștigători ai Balonului de Aur. Portughezul a rostit patru nume
Citește și...
Pedepse mai grele pentru proxeneți. Se modifică legea prin care nu vor mai putea primi pedepse cu suspendare
Pedepse mai grele pentru proxeneți. Se modifică legea prin care nu vor mai putea primi pedepse cu suspendare

Proxeneții nu vor mai putea să primească închisoare cu suspendare dacă se dovește că victimele lor au fost forțate să practice prostituția. Cel puțin asta prevede un proiect de lege votat marți de Senat.

Apelurile la 112 vor putea fi preluate mai rapid, iar românii vor putea fi localizați cu o precizie mai mare
Apelurile la 112 vor putea fi preluate mai rapid, iar românii vor putea fi localizați cu o precizie mai mare

Apelurile la 112 vor putea fi preluate mai rapid, iar românii care reclamă că au o urgență vor fi localizați în viitorul apropiat cu o precizie mai mare.

Porțiunea care ar urma să conecteze A1 de A2 a rămas mult în urmă. Sunt zone întregi fară asfalt. Ce spun constructorii
Porțiunea care ar urma să conecteze A1 de A2 a rămas mult în urmă. Sunt zone întregi fară asfalt. Ce spun constructorii

Deși responsabilii de la Transporturi au promis că până la finalul acestui an se va circula în regim de autostradă de la Craiova la Constanța, șoferii mai au de așteptat.

Recomandări
Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca: ”Aș dori o schimbare. Oricum o să fie un nou președinte la Palatul Cotroceni”
Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca: ”Aș dori o schimbare. Oricum o să fie un nou președinte la Palatul Cotroceni”

Președintele Partidului Social Democrat, candidat la funcția de președinte al României, Marcel Ciolacu, a fost invitatul Andreei Esca, marți seara, la Știrile Pro TV.

„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța
„Mami mi-a spus să nu vă spun nimic despre tanti care a stat la noi în casă moartă”. Detalii năucitoare de la Constanța

Procurorii din Constanța au făcut publice detalii cutremurătoare din ancheta celor două crime, care îl au suspect principal pe bărbatul poreclit „Șacalul”.

Mircea Geoană: „După 2025, ne putem gândi la un orizont în care lucrurile în Ucraina să se calmeze”
Mircea Geoană: „După 2025, ne putem gândi la un orizont în care lucrurile în Ucraina să se calmeze”

Războiul din Ucraina va continua și în 2025, care va rămâne „un an înfierbântat”, dar după aceea, e posibil să ne putem gândi la un context politic care să permită negocieri de pace.