Celula de criză a distribuitorilor de energie și gaz. Cum se acționează după un cutremur mare


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 28 Octombrie 2018 17:15
Categorie: Stiri actuale

Cutremurul de duminică dimineață a venit la scurt timp după ce autoritățile au organizat un exercițiu de amploare numit ''Seism 2018''. ”A fost bun, însă trebuie să ne concentrăm mai mult, pe prevenție”.

Cel puțin asta spun reprezentanții ''Institutului pentru Fizica Pământului''. În prezent, prea puține instituții s-au înscris în programul prin care pot afla, cu 20 de secunde înainte, dacă urmează un cutremur mare.

Furnizorii și distribuitorii de energie electrică, și gaz, de pildă, nu fac parte din sistem, în condițiile în care, în '77, mulți au murit din cauza exploziilor, și nu a dărâmăturilor. "Avem alte sisteme de reducere a riscurilor", ne asigura cei în cauză.

Un cutremur devastator pentru România ar însemna unul cu o magnitudine de peste 6,5, așa că în acel moment am putea vorbi despre o alarmă timpurie reală. Ce înseamnă timpuriu? Chiar și cu zeci de secunde înainte ca seismul să lovească orașele vulnerabile, cum este Capitala. Este posibil, pentru că cei 16 senzori seismici instalați în Vrancea și alți 34 din toată țara înregistrează mișcarea pământului instantaneu, de la prima undă, P. Mai este unda S. Pornesc simultan, însă unda P călătorește relativ repede, fără a produce pagube majore, în timp ce unda S, considerată distructivă, are mișcări mai lente și deci ajunge mai târziu.

Cu cât te îndepărtezi de centrul seismului, cu atât crește și timpul pe care autoritățile îl vor avea la dispoziție înainte să se dezlănțuie prăpădul. În cazul Focșaniului 6 secunde și 25 în cazul Bucureștiului.

Pompierii sunt avertizați încă din 2013. La fel și MAI, MAPN, Guvernul, Institutul de cercetări nucleare Pitești, institutul de la Măgurele, dar și centrala nucleară din Bulgaria.

Nu și cea de la Cernavodă, care are propriul sistem de alertare.

Romeo Urjan, director tehnic la Nuclearelectrica: ”Noi avem propriile seismografe care înregistrează cutremurele mai mari. Am făcut teste de stres după accidentul de la Fukusima și
s-a demonstrat că centrala rezistă la un cutremur incredibil, care se poate declanșa în România odată la 10.000 de ani. În funcție de intensitate se poate opri sau dacă depășește o anumită intensitate. Dar nu pentru că afectează securitatea, ci echipamente secundare''.

De pe lista celor care ar putea fi alertați cu secunde bune înainte de cutremur lipsesc companiile de utilități, atât transportatori, cât și distribuitorii de gaz sau electricitate.

Vorbim așadar de întreg sistemul de utilități. Adică Transgaz, ca transportator de gaz, dar și cei doi dintre cei mai mari distribuitori din țară: DELGAZ GRID, fosta E.ON Distribuție, și Distrigaz rețele sud, parte a grupului Engie. În cazul rețelei electrice - Transelectrica și 4 mari jucători de pe piață: E-distribuție, Distribuție Oltenia, DELGAZ GRID și Societatea de distribuție a energiei electrice Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud.

Transgaz ne-a transmis că în acest moment sunt într-un stadiu avansat de implementare a sistemului de alertare rapidă. Iar până atunci vor aplica protocoalele cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și vor respecta deciziile luate în cadrul celulei de criză care se va constitui în caz de dezastru. Din această celulă fac parte cei care decid dacă vor sista alimentarea într-o zona sau într-o localitate, asta dacă nu vorbim de scăderi importante de presiune, caz în care intră automat sisteme speciale de blocare. Acestea opresc intantaneu scurgerea gazului și securizează distribuitorii sau consumatorii direcți.

Același sistem este implementat și de Delgaz Grid și de Distrigaz Sud. În plus, prin acțiunea dispecerului de urgență, se poate închide sau reduce fluxul de gaz oricând.

Adrian Dobrea, șef departament Distrigaz Rețele Sud: ”Avem sisteme de alarmare când cad presiunile de gaz, când pică, automat sistemul trimite semnal de alarmare la dispecer. Și atunci poate să intervină, prin închiderea unei vane poate fi acționat de la distanță.”

Complet automat este și un sistem pe care Distrigaz Sud Rețele l-a introdus la 12.000 de branșamente noi și vrea să le introducă la alte 10.000 de blocuri cu risc seismic.

Branșamentele sunt prevăzute cu un dispozitiv care blochează automat alimentarea cu gaz dacă țeava este fisurată sau ruptă în urmă cutremurului. De altfel, automatizarea, este singura soluție fezabilă, în viziunea specialiștilor Institutului pentru Fizica Pământului care cred că orice intervenție umană implică riscul unei reacții întârziate.

Reprezentant INFP: ”Nicăieri în lume nu este un om care apasă pe un buton. Nici la mexicani, nici la japonezi, nici în State, timpul este foarte scurt. Nu avem timp să apăsăm pe butoane. ”

Și companiile de energie electrică se bazează pe sistemele de protecție automată, care întrerup funcționarea echipamentului când sesizează defecțiuni în rețea. Astfel de sisteme sunt disponbile și la Electrică, și la Distribuție Oltenia, Enel sau Delgaz Grid. Transportatorul și distribuitorii au protecțiile multiple în cascadă care vor întrerupe alimentarea cu energie electrică în cazul unor avarii.

În plus, cei de la Transelectrica ne-au transmis că în cazul unui cutremur trebuie asigurată alimentarea cu energie electrică tocmai pentru a ajuta echipele de intervenție: ”Întreruperea alimentării cu energie electrică, atunci când apare un cutremur major nu trebuie să fie un obiectiv, deoarece consecințele acestuia, pe lângă efectele tehnice și comerciale pe care la generează, poate conduce la afectarea securității persoanelor, dar și a membrilor echipelor de intervenție.”

În dispeceratul energetic se vor lua toate deciziile la nivel național. Acolo, cei din celula de criză au la dispoziție o interfață digitală la care sunt conectate toți distributorii, așa că pot vedea în timp real unde au apărut probleme. Dar pentru că vorbim de informații sensibile, considerate secret de stat, filmarea sau fotografierea dispeceratului sunt strict interzise.

Cu toții - transportatori sau distribuitori, de gaze sau energie - ne asigură că sistemele de securitate vor funcționa și, în plus, ele vor fi îmbunătățite. Așa că... să nu ne panicăm!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Directorul științific al INFP: de ce trebuie deschisă ușa imediat după cutremur
Reacția lui Radulian la postarea de pe Facebook despre predicția cutremurului
Directorul științific al INFP: de ce trebuie deschisă ușa imediat după cutremur
VIDEO PROTVPLUS.RO