Cele mai frumoase podoabe dacice de argint recuperate vreodata de Romania. Suma platita pentru obiectele furate din tara
18 podoabe dacice de argint, vechi de mai bine de 2000 de ani, au fost recuperate de Romania de la o casa de licitatii din Germania.
Printre acestea se numara coliere, bratari si inele feminine care ar fi provenit din sudul Transilvaniei. Din pacate, asa cum se intampla in multe cazuri de jaf arheologic, nu se stie cine si cand le-a furat de aici. "Legea este depasita, iar fondurile pentru protejarea patrimoniului sunt mici", spun autoritatile.
Conform expertilor, tezaurul de argint dateaza de la mijlocul secolului I inainte de Hristos, adica de aproximativ 2050 de ani. Legenda spune ca dupa ce erau folosite, bijuteriile dacilor erau inchinate zeilor - pentru prosperitatea solului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bijuteriile au un farmec deosebit. Cei care le-au facut cu mii de ani in urma au fost atenti la detalii.
Cele 18 obiecte sunt considerate de specialisti cele mai frumoase podoabe dacice de argint recuperate vreodata de Romania. Ele vor putea fi admirate, alaturi de alte obiecte dacice de patrimoniu, in tezaurul Muzeului National de Istorie.
Obiectele au fost cumparate cu 10.000 de euro din bugetul muzeului, dupa ce o casa de licitatii din Germania intentiona sa le scoata la vanzare. Problema jafurilor arheologice este, insa, profunda, iar hotii ies deseori fara probleme din tara cu obiecte de patrimoniu.
"Evident ca idealul este sa nu-i lasi sa le fure, iar daca le-au furat, sa ii prinzi cat mai repede, sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, dar asta e o utopie
- Dar cine ar trebui sa "nu-i lase" sa fure?
- Institutiile statului", spune Bogdan Licu prim- adjunct al procurorului general.
Deocamdata, autoritatile romane colaboreaza cu cele straine pentru a-i gasi pe cei vinovati de furtul arheologic.