Dacii s-au intrecut intr-un sat din Alba unde ar fi ingropat capul lui Decebal. Cea mai dicifila proba: alergatul cu mielul
Cum arata adevaratul dac de pe vremea lui Decebal? 30 de barbati din judetul Alba au incercat sa se puna in pielea stramosilor nostri.
S-au intrecut in competitii de tras cu arcul, de aruncat cu sulita si au alergat cu mielul in spate. Evident, au fost imbracati in straie vechi, asa cum se crede ca ar fi aratat hainele dacilor acum 2000 de ani.
Barbatii, impartiti in 5 cete, care tin de cele 5 cetati din zona judetului Alba, sustin ca s-au pregatit temeinic pentru eveniment. Ploaia mocaneasca le-a ingreunat probele de daci: cositul, taiatul lemnelor si alergatul cu mielul.
Pe un teren de fotbal au fost organizate si alte probe, de exemplu aruncatul cu sulita, trasul cu arcul, iar dacii nostri si-au masurat puterile la skanderberg.
De ce cred barbatii din zona ca arata ca niste daci? Mihai Morariu, unul dintre concurenti, explica: "Pentru ca avem o cetate dacica si avem stramosi daci” Sustine ca poarta si un costum ca pe vremea dacilor, chiar daca materialul din care sunt facute straiele poarta amprenta modernitatii. "Pantalonii erau din in, din canepa, acuma avem din panza inlocuitoare si pielea nu era asa de frumos tabacita"
De pe margine spectatorii si-au incurajat dacii preferati. Cel mai mult le-a placut proba cu mieii. “Dacii nu renunta", comenteaza ei perseverenta concurentilor.
Este adevarat, multi dintre daci, dar si dintre spectatori au privit cu jind la micii romanesti de pe gratare. La final dacii castigatorii au fost rasplatiti cu bani si un butoi de vin. Festivalul cetatilor Dacice a avut loc anul acesta la Cricau, unde legenda spuen ca sub o stanca ar fi fost ingropat capul lui Decebal.