Cel mai silențios elicopter din lume a fost prezentat oficialilor români

Dată publicare: 13-04-2021 18:29
Dată actualizare: 13-04-2021 20:01


H145M - un elicopter militar folosit atât în teatrele de operațiuni, cât și misiuni de salvare, a fost prezentat marți oficialilor români.

Modelul este cel mai silențios din lume, susține producătorul german, și are marele avantaj că poate fi transformat rapid dintr-un elicopter de ajutor, într-unul de atac. Dacă România și-ar dota armata cu el, mentenanța ar fi făcută la Ghimbav, spune producătorul.

Aşa arată unul din cele mai performante şi silenţioase elicoptere militare. Este modelul H145M, produs de Airbus în Germania, care ar putea intra şi în dotarea armatei române.

Elicopterele permit manevrarea foarte aproape de sol, într-un mod în care alte aeronave cu aripa fixă nu pot. În tot acest timp, aparatul colectează şi furnizează date pentru unităţile terestre de pe câmpul de luptă. Producătorul a făcut o demonstraţie la Baza Aeriană 90, în fața oficialilor români.

Producătorul susţine că silenţiozitatea acestui elicopter este esenţială în teatrele de operaţiuni. Dar poate fi folosit şi pentru salvarea victimelor.

Să presupunem că elicopterul tocmai a ajuns, în acest moment, cu mai multe victime şi primeşte o nouă misiune. De data aceasta, una de luptă! Ei bine, în doar 15 minute el poate fi transformat într-un aparat de luptă, cu tot echipamentul necesar la bord. Totul este automatizat.

H145M este deja operabil în Germania şi Thailanda şi comandat de către Ungaria, Serbia şi Luxemburg. Dacă România îl va cumpăra, există posibilitatea ca toată mentenanța să fie făcută la noi în ţară, la IAR GHIMBAV, în colaborare cu Airbus.

Ambasadorul Germaniei: "Iniţiativa ar putea duce la crearea de noi locuri de muncă calificată în România, la trasfer de tehnologie către România şi la dezvoltărea în continuare a industriei de elicoptere din ţară."

Autorităţile române încă nu au luat o decizie.


VIDEO PROTVPLUS.RO