Cel mai scump tablou din România, expus la Art Safari. Suma uriaşă cu care s-a vândut
În centrul Bucurestiului, Palatul Oscar Maugsch, aflat vis-a-vis de Universitate, găzduiește cea mai mare expoziție dedicată marelui artist Nicolae Tonitza.
Art Safari 2019, cel mai amplu eveniment dedicat artei din țara noastră aduce în atenția publicului şi lucrările celor mai populari tineri artiști ai momentului.
Pictat în 1926, în ulei pe pânză, acesta este potrivit criticilor cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza. Tabloul, care ilustrează o tânără dezbrăcată în iatac, a fost cumpărat cu 290 de mii de euro şi face parte dintr-o colecţie privată. Timp de 7 ani a deţinut recordul de cea mai scumpă opera din România.
Bărbat prezent la expoziție: „Tristeţe, vine din postura pe care o are modelul şi, de altfel, totul de aici are cumva acelaşi ton, şi inclusiv unde se vede faţa, ochii sunt şterşi."
Cea mai mare expoziţie Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani reuneşte peste 300 de lucrări. Sunt inclusiv picturi în care apare fiica artistului Catrina, care i-a fost model părintelui său pe când erau strâmtoraţi.
Femeie prezentă la expoziție: „Tot sinceritate şi tot iubire foarte multă, iubire în general faţă de om şi faţă de copil în mod special. E un act de dragoste să-ţi pictezi familia. O sete de viaţă discret conturata, cu mâhniri, cu trăiri, cu voluptăţi."
Art Safari reuneşti şi piese de artă contemporană unele aduse inclusiv din China.
„Mi se pare că este o tânără care studiază zoologie.Nu ştiu, dorinţa de cunoaştere cred şi dorinţa de a fi parte din natură”, a transmis o altă vizitoare a galeriei.
Piesele de anul acesta valorează în total 15 milioane de euro şi sunt împrumutate de la muzee sau din colecţii pariculare.
Ioana Ciocan, directorul Art Safari: „Avem patru expoziţii mari, una dedicată lui Nicolae Tonitza, alta dedicată sculpturii, o expoziţie de artă super contemporană, deci fiţi cu ochii pe tânăra generaţie.”
În acelaşi loc sunt expuse şi instalaţii interactive, prin intermediul cărora oamenii pot creea arta cu ajutorul propriilor trupuri.
Evenimentul se încheie sâmbătă (06 octombrie) la ora 21.