Cea mai mare expoziție dedicată pictorului Tonitza, la București, în cadrul Art Safari

Ultima actualizare: 26-09-2019 20:28

Începe Art Safari, 2019. Cel mai amplu eveniment dedicat artei din țara noastră îl readuce în atenția publicului pe Nicolae Tonitza.

Peste 250 de lucrări semnate de artist vor fi expuse în următoarele zece zile la Palatul Oscar Maugsch din București.

Va fi cea mai mare expoziție dedicată artistului din ultimii 50 de ani. De la eveniment nu vor lipsi însă nici lucrările celor mai populari tineri artiști ai momentului. Valoarea totală a operelor expuse la Art Safari 2019 este de peste 15 milioane de euro.

Palatul Oscar Maugsch din Capitală aflat în centru, vis-a vis de Universitate, găzduiește anul acesta cea mai mare expoziție dedicată marelui artist Nicolae Tonitza din ultima jumătate de secol. Lucrările provin de la muzee de prestigiu, dar și de la colecționari români și străini din Europa.

Printre lucrările expuse se află și cel mai valoros nud realizat vreodată de artist. Tabloul "În Iatac" de Nicolae Tonitza a fost vândut în anul 2011 pentru suma record de 290.000 de euro, devenind astfel cea mai scumpă lucrare tranzacționată vreodată pe piața de artă din România, la momentul respectiv.

Zoltan Soos, curatorul pavilionului muzeal "Tonitza și geniul copilăriei": "La o asemenea expoziție retrospectivă putem să ne dăm seama ce a însemnat această creație. Este unul dintre cei mai importanți pictori români în ceea ce privește postimpresionismul, expresionismul. Are un limbaj aparte, cu culori deschise, o tonalitate aparte."

Iubitorii de artă vor putea admira, însă, și lucrările celor mai populari artiști ai momentului.

Mihai Zgondoiu, curatoul pavilionului supercontemporan: "Noul val al acestei arte supercontemporane, arta momentului ca să-i spunem așa, sunt tinerii care vorbesc despre societate, internet, despre cum se răspândește informația rapid în jurul nostru. Sunt tinerii care sunt curioși de noile tehnologii."

Ioana Ciocan, director "Art Safari": "Avem patru pavilioane expoziționale, plus artiști invitați din zona internațională, ateliere pentru copii, dar și o nouătate absolută, respectiv tururile de noapte, când porțiune Palatului Oscar Maugsch, de la Piața Universității se deschid de la 22 până la ora 01:00."

Anul acesta vor fi prezentate în premieră în Europa și lucrările unor artiști din China. Pavilionul de Artă București - Art Safari 2019 va putea fi vizitat în perioada 27 septembrie - 6 octombrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO