Cel mai nou film despre evenimentele din decembrie 1989, proiectat la Sibiu. Producția lui a durat trei ani
Cel mai nou film despre evenimentele din decembrie 1989, regizat de Tudor Giurgiu, a fost proiectat în premieră la Sibiu.
Pe fondul confuziei generale din acele zile, alimentată de Armată, Miliție și Securitate, în orașul transilvănean a avut loc o confruntare sângeroasă. Filmul de aproape două ore spune povestea unui căpitan de Miliție, acuzat de terorism.
Cu scene alerte, filmul spune povestea deloc romanțată a acelor zile dramatice din istoria recentă. Sibiul a fost cuprins de haos, iar unitatea de Miliție, luată cu asalt, a devine scena unei confruntări sangeroase în care au fost implicați milițieni, soldați, securiști și oameni simpli.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
La final, timp de două ore, publicul a ascultat povești din spatele camerelor de luat vederi. În sală au fost și oameni care au trăit pe viu acele momente.
Spectator: „La mine e foarte la cald, pentru că familia mea locuia la un bloc de scena evenimentelor. Am și pus odată pe FB un pumn de gloanțe ce l-am adunat din bloc”.
Spectator: „Un film senzațional, atmosferă deosebită, fugeam de gloanțe ca spectator, ca să zic așa, o reușită”.
Tânără: „Îți dădea așa o stare de tensiune, o atmosferă, te făcea să te simți ca și cum ai fi făcut parte din acei oameni care trăiau acele vremuri. Oamenii, majoritatea, nu doar cei tineri, dar nici cei care sunt puțin mai bătrâni, nu aveau habar de acestă poveste”.
Producția filmului „Libertate” a durat trei ani. A fost dificill de pus în scenă, mărturiseste regizorul Tudor Giurgiu.
Tudor Giurgiu, regizor: „Provocarea cea mai mare a fost cumva de a recrea la 33 de ani, după niște orașe din țară care nu seamănă nici cu Sibiul, nu mai păstrează semnele epocii, să recreezi o nebunie, un haos. Mi-am dat seamă că dacă nu voi reuși să readuc cumva pe ecran haosul, partida e pierdută și filmul va fi necredibil”.
Alex Calangiu, actor: „Îmi aduc aminte prima zi, botezul focului, în care s-a filmat undeva între 14 - 15 ore. Cel puțin prima scenă, unde începe să tragă în sediul Miliției. Am avut 30 de zile cu totul și m-am gândit că dacă în fiecare zi va fi așa, nu știu dacă o să rezist”.
Ștefan Iancu, actor: „Încercam să-mi dau seama, de fapt, cum poate să ajungă un tânăr de 20 de ani să fie considerat terorist într-un context de genul ăla și cred că mai mult decât atât, mi-a oferit și mie o imagine asupra unui eveniment la care eu nu am avut cum să asist pentru că eu nu eram născut”.
Filmul va rula și în alte cinematografele din țară în aproximativ două luni, după care va fi disponibil și pe o platformă de streaming.