Doua cutremure cu magnitudine peste 4, in Vrancea. Directorul stiintific al INFP: Sunt posibile mai multe replici mici

Ultimul update: Joi 15 Ianuarie 2015 00:15
Data publicarii: Luni 12 Ianuarie 2015 16:39
Categorie: Actualitate

Doua cutremure de suprafata, s-au inregistrat luni, in zona Vrancea.

Primul, cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter, a avut loc la ora 8 si 8 minute, la o adancime de 17 kilometri. Al doilea, opt ore mai tarziu, inregistrat la 16 si 8 minute, a avut magnitudinea putin mai mare, de 4,4 pe scara Richter, si o adancime similara, 18 kilometri.

Primul seism a avut intensitatea III, iar orasele cele mai apropiate de epicentru sunt Ramnicu Sarat (17 kilometri), Focsani (22 de kilometri), Marasesti (42 de kilometri), Tecuci (48 de kilometri) si Buzau (48 de kilometri). Duminica s-au produs doua cutremure in Vrancea, unul cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter si celalalt de 2,8 grade.

In zona seismica Vrancea au fost inregistrate, in ianuarie, alte sase cutremure, cu magnitudini intre 3,2 si 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic dintre acestea, cu epicentrul in judetul Buzau, fiind inregistrat in 4 ianuarie.

In 22 noiembrie 2014, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine inregistrat in Romania in ultimii 10 ani. Seismul a fost simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici, care nu au depasit insa 3,3 grade.

Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrica a fost afectata in mai multe localitati din judetul Galati. Serviciile de ambulanta din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panica, iar functionarea unor retele de telefonie mobila a fost afectata temporar.

Tot in Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

Specialistii spun ca totul se incadreaza in limitele normale. Desi in Vrancea s-au produs in ultimii ani cutremure de mare adancime, zona in sine este cunoscuta ca avand activitate sesmica si la suprafata.

Directorul stiintific al INFP: Sunt posibile mai multe replici dupa seismul de 4,1 grade, dar vor avea magnitudine mica

Cutremurul de 4,1 grade produs luni in Vrancea este unul de suprafata si acest tip de seism este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine mica si nu ar trebui sa depaseasca 3,1 grade, a declarat pentru Mediafax directorul stiintific al INFP, Mircea Radulian.

Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) a spus ca, din cauza adancimii mai mici la care s-a produs seismul, este posibil sa se fi simtit mai puternic in zona epicentrala, intre Ramnicu Sarat si Focsani, dar acest tip de cutremur nu produce pagube.

Mircea Radulian a precizat ca un cutremur de suprafata este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine cu cel putin un grad mai mica, ceea ce inseamna ca replicile nu ar trebui sa depaseasca 3 - 3,1 grade.

Istoric vorbind, cel mai mare cutremur, produs la suprafata, in Vrancea, a avut magnitudinea de 5,8, si a fost inregistrat in 1895. Anul trecut, pe 22 noiembrie, Romania a fost cutremurata, tot la suprafata, de cel mai puternic seism al ultimilor 10 ani. Cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, acesta s-a simtit in mai multe orase, inclusiv in Bucuresti.

Cutremur de 3,5 grade in Vrancea
Cutremur de 3,5 grade in Vrancea
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el