Doua cutremure cu magnitudine peste 4, in Vrancea. Directorul stiintific al INFP: Sunt posibile mai multe replici mici

Ultimul update: Joi 15 Ianuarie 2015 00:15
Data publicarii: Luni 12 Ianuarie 2015 16:39
Categorie: Actualitate

Doua cutremure de suprafata, s-au inregistrat luni, in zona Vrancea.

Primul, cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter, a avut loc la ora 8 si 8 minute, la o adancime de 17 kilometri. Al doilea, opt ore mai tarziu, inregistrat la 16 si 8 minute, a avut magnitudinea putin mai mare, de 4,4 pe scara Richter, si o adancime similara, 18 kilometri.

Primul seism a avut intensitatea III, iar orasele cele mai apropiate de epicentru sunt Ramnicu Sarat (17 kilometri), Focsani (22 de kilometri), Marasesti (42 de kilometri), Tecuci (48 de kilometri) si Buzau (48 de kilometri). Duminica s-au produs doua cutremure in Vrancea, unul cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter si celalalt de 2,8 grade.

In zona seismica Vrancea au fost inregistrate, in ianuarie, alte sase cutremure, cu magnitudini intre 3,2 si 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic dintre acestea, cu epicentrul in judetul Buzau, fiind inregistrat in 4 ianuarie.

In 22 noiembrie 2014, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine inregistrat in Romania in ultimii 10 ani. Seismul a fost simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici, care nu au depasit insa 3,3 grade.

Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrica a fost afectata in mai multe localitati din judetul Galati. Serviciile de ambulanta din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panica, iar functionarea unor retele de telefonie mobila a fost afectata temporar.

Tot in Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

Specialistii spun ca totul se incadreaza in limitele normale. Desi in Vrancea s-au produs in ultimii ani cutremure de mare adancime, zona in sine este cunoscuta ca avand activitate sesmica si la suprafata.

Directorul stiintific al INFP: Sunt posibile mai multe replici dupa seismul de 4,1 grade, dar vor avea magnitudine mica

Cutremurul de 4,1 grade produs luni in Vrancea este unul de suprafata si acest tip de seism este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine mica si nu ar trebui sa depaseasca 3,1 grade, a declarat pentru Mediafax directorul stiintific al INFP, Mircea Radulian.

Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) a spus ca, din cauza adancimii mai mici la care s-a produs seismul, este posibil sa se fi simtit mai puternic in zona epicentrala, intre Ramnicu Sarat si Focsani, dar acest tip de cutremur nu produce pagube.

Mircea Radulian a precizat ca un cutremur de suprafata este urmat de mai multe replici, dar acestea au magnitudine cu cel putin un grad mai mica, ceea ce inseamna ca replicile nu ar trebui sa depaseasca 3 - 3,1 grade.

Istoric vorbind, cel mai mare cutremur, produs la suprafata, in Vrancea, a avut magnitudinea de 5,8, si a fost inregistrat in 1895. Anul trecut, pe 22 noiembrie, Romania a fost cutremurata, tot la suprafata, de cel mai puternic seism al ultimilor 10 ani. Cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter, acesta s-a simtit in mai multe orase, inclusiv in Bucuresti.

Cutremur de 3,5 grade in Vrancea
Cutremur de 3,5 grade in Vrancea
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta noapte
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar
Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii
parlament european
65% din români vor ca țara să rămână în UE. ”Nu au fost și nu vor fi anti-europeni”
ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat
Ferma fiului lui Liviu Dragnea, executată silit. Nu a mai fost găsit însă niciun porc
Recompense de sute de lei pentru cei care anunță unde sunt porci morți. Cu o condiție
Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"
O casă din județul Brașov a luat foc în urma unui scurtcircuit