Chirurgul Sorin Ianceu a ajuns acasa, la Oradea. Cei doi copii l-au asteptat la fereastra apartamentului
Inca un supravietuitor al tragediei aviatice din Apuseni s-a intors acasa. Chirurgul Sorin Ianceu a fost externat de la Spitalul din Cluj, unde s-a recuperat fizic dupa accident, pentru ca ranile sufletesti au nevoie de mai mult timp ca sa se vindece.
Ceilalti doi chirurgi, Valentin Calu si Catalin Pivniceru, vor pleca si ei marti catre Bucuresti. Intre timp, colegul lor Radu Zamfir, care a parasit spitalul, in prima zi dupa prabusirea avionului, s-a intors in sala de operatie.
Dupa prabusirea avionului, Sorin Ianceu a fost coborat din munti cu un picior rupt, contuzii la fata, la coaste, cu nasul strivit si lovituri la coloana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A stat doua saptamani la sectia de terapie intensiva a Spitalului din Cluj, iar acum i s-a permis externarea. Vizibil slabit, chirurgul a fost transportat cu o targa pana la ambulanta care avea sa-l duca acasa la Oradea.
"Sunt bine, in plina recuperare, ma duc direct acasa", a spus medicul.
Dupa un drum de aproximativ doua ore, Sorin Ianceu a ajuns, vadit ostenit, la scara blocului in care locuieste. Medicul a fost asezat intr-un scaun cu rotile si luat pe sus de doi ambulantieri.
La fereastra unui apartament de la etajul intai al blocului, cei doi copii, fetita si baietelul de 2 si 3 ani, isi asteptau cu emotie tatal.
Tot acasa, dar de aceasta data la Bucuresti, vor ajunge marti si medicii Valentin Calu si Catalin Pivniceru. Pentru transportul lor va fi trimis din Capitala un avion sanitar.
E vorba de aeronava CESSNA , donata de omul de afaceri Ion Tiriac pentru misiuni umanitare Inspectoratului General de Aviatie.
Singurul care ramane internat la Cluj este copilotul Razvan Petrescu. Ranile sale impun o noua interventie chirurgicala la picioare, dupa ce a mai trecut prin alte operatii dificile.
Pe langa durerile fizice, Razvan va trebui sa retraiasca insa si momentele cumplite din ziua prabusirii. Urmeaza sa fie audiat de procurorii care cerceteaza tragedia din Apuseni, in urma careia si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.
Medicul a spus ca dupa accident a sunat la 112 si a dat coordonatele, indicand si localitatile
Dupa ce Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a sustinut luni ca "dr. Sorin Ianceu nu a sunat la 112", medicul a dezvaluit in cadrul unei emisiuni televizate ca a dat coordonatele de pe Google Maps, indicand inclusiv zona unde se afla, si anume intre localitatile Horea si Belis.
Sorin Ianceu a precizat ca telefoanele sale au fost distruse in momentul impactului, insa a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonul colegului Radu Zamfir comunicand la numarul unic de urgenta pozitia avionului.
"Le-am spus inclusiv ca daca pleaca din Horea spre Belis pe drumul 1R, la jumatatea distantei, pe partea dreapta, ne aflam prabusiti. Stiam localitatile intre care s-a prabusit avionul. Ar trebui sa existe aceste inregistrari. In acele momente, nu ne-am gandit sa ne inregistram telefoanele ca sa ne justificam. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu stiu sa ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am incercat sa scoatem coordonatele din aplicatia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus ca trebuie sa asteptam un SMS de la un operator de telefonie mobila care sa contina sase cifre, pe care sa il dam mai departe si in functie de acesta ne vor localiza. Eu nu imi aduc aminte sa fi primit vreun mesaj", a afirmat Ianceu, luni seara, la un post TV, relateaza Mediafax.
Medicul Sorin Ianceu a mai spus ca au mai reusit sa comunice cu pilotul Adrian Iovan aproximativ o ora - o ora si jumatate pana cand acesta si-a pierdut cunostinta si ca au informat autoritatile inclusiv despre acest lucru.
Ianceu a mai povestit ca studenta Aura Ion spunea ca nu isi simte mainile si picioarele, astfel ca au acoperit-o cu o patura si cu hainele pe care le aveau pe ei, iar unul dintre medici si-a dat foc costumului de sala, pe care l-a aprins cu ajutorul unui parfum. Medicul a mai spus ca supravietuitorii accidentului aviatic au luptat pana in ultimul moment pentru salvarea fetei, care a murit la cateva ore dupa prabusire, desi doctorul Radu Zamfir a incercat mai bine de 40 de minute sa o resusciteze.
"Am reusit sa tinem aprins un foc, sa ne incalzim cat de cat. Am adus-o si pe Aura aproape de foc, dar nu o puteam ridica de jos. Avea o leziune de coloana cervicala, era tetraplegica. Nu o puteam tine in picioare. Cum am fi putut sa o ajutam altfel? Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi, am adus-o langa foc. Din nefericire, dupa patru ore si jumatate sau cinci ore de la prabusire a intrat in stop cardiorespirator. Radu Zamfir a incercat cu disperare sa o salveze. I-a facut masaj cardiac si manevre de resuscitare 40 si ceva de minute. Cand au venit salvatorii, am ales ca unul sa ramana cu noi, iar doi sa plece cu Radu Zamfir si cu Aura. Sa-i mai acordam inca o sansa. Am luptat toti pentru acest copil pana in ultimul moment", a afirmat medicul.