Cursurile care le-ar fi putut salva viata celor 4 eroi SMURD. Autoritatile nu s-au gandit insa ca si ei trebuie antrenati
Cursurile dureaza trei zile si se pot face in doua centre din Constanta. Insa autoritatile nu au luat in calcul faptul ca si salvatorii trebuie antrenati.
Din ianuarie, reprezentantii aeroportului de la Tuzla le ofera gratuit angajatilor SMURD din Constanta cursuri de supravietuire pe mare.
Cursantii sunt instruti cum sa faca fata unei situatii in care pe timp de furtuna elicopterul are o defectiune la motor si se prabuseste in apa. Ei sunt invatati cum sa iasa in siguranta din cabina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timpul exercitiului de supravietuire, carlinga aparatului de zbor este inundata treptat cu apa, ca totul sa para cat mai real.
Abia in secunda in care aparatul de zbor este inundat, victimele pot incepe evacuarea. Asteapta ca miscarile epavei sa inceteze, dupa care isi scot centura de siguranta.
Scafandru: "Regula de baza este ca atunci cand orice miscare inceteza este momentul in care impingi geamul, eliberezi centura si iesi afara, niciodata in miscare pentru ca daca esti in miscare te poti agata".
Cursantii sunt invatati si cum sa isi ajute colegii raniti, care nu se pot misca si nu-si pot desprinde centura. Iar regula de baza pentru toti pasagerii este sa incerce sa isi pastreze calmul. Odata iesiti la suprafata, trebuie sa urmeze alte reguli.
Elicopterul SMURD care ii avea la bord pe cei patru salvatori s-a prabusit in lacul Siutghiol, care nu avea mai mult de doua grade.
Scafandru: "Hainele celor de la SMURD sunt destul de groase, niste haine imbibate cu apa nu iti dau libertatea de miscare absolut deloc, iar intr-o apa foarte foarte rece hipotermia se instaleaza foarte repede".
Tot la aceste cursuri pasagerii sunt invatati sa le acorde ajutor supravietuitorilor raniti.
Surprinzator este ca desi salvatorii de la SMURD nu primesc niciun fel de instructie in cazul prabusirii unui elicopter, angajatii de pe platformele petroliere sunt obligati sa urmeze astfel de cursuri.
La Constanta, sunt doua centre care organizeaza cursuri de supravietuire pe mare: Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale - o institutie publica si aeroportul de la Tuzla.
Cursurile pot dura o zi sau cel mult trei, costa 350 de euro, respectiv 800 de euro, si pot fi urmate pe toata perioada anului.