Cei patru muncitori răniți după prăbușirea unui acoperiș nu aveau montate schele și nici stâlpi de siguranță
Accident grav, în care au fost implicați patru muncitori care lucrau la demolarea unui acoperiș de pe clădirea Căminului Cultural din localitatea Apahida, lânga Cluj-Napoca. Plafonul construcției s-a prăbușit și toți au fost prinși sub dărâmături.
Doi dintre ei sunt în stare gravă. Poliția și Inspectoratul de Muncă au început mai multe anchete.
Patru echipaje de la Ambulanță și unul de descarcerare, de la ISU, au intervenit că să îi salveze pe muncitori. Răniții au fost duși, în grabă, la un spital din Cluj-Napoca. Doi dintre ei erau în stare gravă.
Muncitorii lucrau la demontarea acoperișului clădirii când s-a produs accidentul.
Plafonul imobilului s-a surpat sub picioarele lor și au căzut de la 3 metri cu resturile de acoperiș prăvălite peste ei. Un al cincilea muncitor care era lângă clădire recunoaște că - în momentul în care colegii lui s-au urcat pe imobil - nu aveau montate schele și nici stâlpi de siguranță care să susțină plafonul.
Colegul muncitorilor răniți: „Era șubred și încă mai este.”
Muncitorii dădeau jos acoperișul și tavanul după ce o expertiză tehnică a stabilit că acestea sunt instabile.
În documentul întocmit de experți s-a precizat și că - la demolare - fiecare element să fie scos în ordinea inversă construirii, ca să fie evitate accidentele. Rămâne de văzut dacă muncitorii au acționat întocmai. Poliția și Inspectoratul de Muncă au început anchete. Urmează să fie audiați răniții și martorii.
Femeie: „Am auzit dintr-odată o bubuitură, atunci am văzut praf foarte mare.”
Bărbat: „Nu știu în ce măsură și-au luat măsuri de protecție.”
Dr. Ing. Alexandru Damian, expert tehnic: „În măsura în care nu au mai rămas elemente ale șarpantei și ale planșeului cel mai bine ar fi fost ca ultima etapă să se execute de pe schele alăturat clădirii. Ar fi foarte important de văzut proiectul de demolare.”
Reprezentanții firmei la care erau angajați muncitorii nu au dorit să comenteze accidentul. Au transmis că nici pentru ei nu sunt clare condițiile în care s-a întamplat acesta. Primarul din localitate spune că firma a fost aleasă pentru lucrare în urma unei licitații.
Grigore Fati, primar comuna Apahida: „Am mai avut cândva lucrari cu ei, nu știu ce s-a întâmplat acum.”
Cei doi muncitori răniți grav au mai multe traumatisme la cap și în zona toracelui. Doctorii din Cluj-Napoca spun că starea lor este critică.