Anul trecut s-au înregistrat cei mai mulți copii cu păduchi la școală. Ce trebuie să facă părinții în această situație
În anul şcolar trecut cea mai răspândită boală în rândul copiilor a fost pediculoza, pe româneşte au avut păduchi.
Situaţia este, raportată de institutul de sănătate publică şi are la baza triajul epideomiologic, făcut în unităţile de învăţământ. Până acum, cei mai mulţi elevi sufereau, de viroze respiratorii sau făceau, cu rândul, amigdalită.
Medicii dermatologi atrag atenţia, că metodele vechi, în care tundeam copiii şi îi dădeam cu gaz ar trebui date uitării pentru că, acum există, multe alte tratamente eficiente.
Mirela are cinci copii: patru fete şi un băiat, iar anul şcolar a debutat pentru fete cu păduchi.
„Cum îs patru fete, au luat de la una la alta. Şi a trebuit să le curăţ şi nu mai dovedeam" spunea ea.
De atunci, mama spune că este mult mai atentă şi le verifică periodic pe fete, mai ales că în clasă, au fost şi alte cazuri.
Mirela Lovin: „Oricând poate să reapară, cum iau copiii contact cu alte persoane, există riscul să reapară. Nu se ia din faptul că nu se spala."
Un raport dat publicităţii de Institutul de Sănătate Publică arată că în anul şcolar trecut, în urma triajului epidemiologic, între cei 900.000 de copii verificaţi, pediculoza a fost cea mai întâlnită boală. Au fost depistate cazuri de păduchi în toate judeţele care au trimis raportări către instituţie, însă cele mai multe au fost în Harghita, Ialomiţa şi Maramureş, unde cazurile au fost peste media naţională.
Medicii dermatologi le recomandă părinţilor să meargă la doctor, pentru un tratament potrivit, şi să nu facă experimente acasă. Gazul pe care îl foloseau părinţii pe vremuri împotriva păduchilor, nu este sănătos.
Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog: „Gazul poate să producă o dermatită de contact, de aceea în momentul de faţă nu îl mai utilizăm. Avem soluţii medicale mai elegante, care reuşesc să scape de păduchi capul copilului fără să-l mutilăm. Sunt antiparazitare care se găsesc în farmacie, sunt recomandate a fi utilizate de toată familia care este în contact cu cel bolnav. se aplică 3 zile la rând şi după o săptămână de pauză se mai aplică o dată.”
Păduchii se găsesc adesea în comunităţile şcolare, aşa că verificarea fiecărui copil la începutul anului este esenţială. Anul şcolar cu cele mai multe cazuri a fost 2010.