Descoperire neașteptată a cercetătorilor: Dinozaurii cu pene erau infestaţi cu păduchi
Păduchi vechi de 100 de milioane de ani au fost descoperiţi în proximitatea unor pene de dinozauri, dintre care una a fost parţial devorată de acele insecte, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează AFP.
"Este vorba despre o nouă insectă, denumită Mesophthirus engeli, care prezintă o serie de caracteristici morfologice ale paraziţilor externi: un corp minuscul fără aripi, un cap cu mari elemente bucale făcute pentru a mesteca, dar şi cu antene scurte şi robuste...Nu se hrăneau cu sânge, ci cu pene de dinozaur", a declarat Chungkun Shih, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington.
Insectele (10 nimfe), "destul de asemănătoare cu păduchii moderni", şi două pene de dinozaur, erau conservate în ambra rezultată în urma unor secreţii vegetale fosilizate, vechi de aproximativ 100 de milioane de ani, potrivit Agerpres.
Potrivit studiului, una dintre pene era parţial devorată, cel mai probabil prin masticaţie, la fel cum arată penele păsărilor din zilele noastre care sunt infestate cu păduchi.
Deşi ştiau deja că au existat în preistorie insecte care se hrăneau cu sânge de dinozaur, oamenii de ştiinţă nu au descoperit niciodată până în prezent paraziţi care să fie amatori de pene.
Şi acest lucru nu a fost uşor de descoperit: "Am verificat aproape o mie de pene aparţinând unor colecţionari de ambră", a relatat Chungkun Shih.
Descoperirea "celor mai vechi insecte care se hrăneau cu pene" va permite specialiştilor să afle mai multe informaţii despre originea acestor insecte. Totuşi, ei nu pot încă să dovedească faptul că acei păduchi străvechi sunt strămoşii celor care infestează speciile de păsări din zilele noastre.
"Întrucât nu am găsit exemplare de Mesophthirus engeli asociate cu pene de păsări, nu putem să tragem concluzii formale despre relaţiile evolutive dintre păduchii păsărilor şi cei ai dinozaurilor cu pene", a precizat Chungkun Shih.