Cei 9 marinari ucraineni salvați din largul Mării Negre au ajuns în Constanța. Căpitanul e de negăsit
Nouă din cei zece marinari ucraineni, salvați de un remorcher românesc din largul Mării Negre, au ajuns în siguranță în Portul Constanța.
Au fost testați pentru coronavirus și internați la Spitalul Județean. Singura femeie din echipaj a fost adusă de joi, cu un elicopter. Între timp, operațiunea de căutare a fost preluată de fregata „Regina Maria” și de polițiștii de frontieră.
Trupul comandantului nu a fost încă recuperat din apa mării, dar nici al secundului.
Autoritățile din Ucraina au dat publicității una dintre ultimele înregistrări înainte de furtună, cu vocea unui marinar dispărut, secundul navei. Bărbatul își sunase familia.
Deși anunțat decedat încă de joi, nici comandantul navei nu a fost găsit. În acest moment sunt căutate două persoane în apele reci ale Mării Negre.
Familiile celor doi sunt disperate.
Victor Marina, comandantul navei de salvare GSP Falcon: „Am ajuns în jurul orei 06.50, când am văzut prima plută. Zece persoane în viață. Am văzut o a unsprezecea persoană. S-a dovedit după aducerea la bord a fi neresuscitabil. E vorba despre electricianul navei. Valurile erau undeva la patru metri, vântul la 30 de noduri. Am ajuns, zic eu, la timp pentru cei 10. Ne pare deosebit de rău că nu am putut să-i salvăm și pe ceilalți.”
Artur Bolothanov, fiul unuia dintre marinarii ucraineeni dispăruți: „Există informații despre toți membrii echipajului, dacă sunt vii ori morți, cu excepția tatălui meu. Înțeleg că șansele sunt infime. E foarte dificil.”
Nava „Volgo Balt 179” s-a scufundat la 70 de mile de Capul Midia.
Între timp a început și ancheta în acest caz.
Cosmin Dumitrache, director ANR: „Probabil că nava s-a rupt în urma vremii nefavorabile. În momentul de față nu este nicio urmă de poluare.”
Reporter: „Care este adâncimea în acea zonă?”
Cosmin Dumitrache, director ANR: „În jur de 80 de metri."
Marinarii salvați au fost testați pentru coronavirus și duși la spital.
Laurențiu Bădescu, director Ambulanța Constanța: „Au stat cinci, șase ore în apă. Se resimt. Trebuie investigați la UPU Constanța radiologic și paraclinic.”
Autoritățile române au decis ca în zona în care s-a scufundat nava să rămână o navă a Poliției de Frontieră și una de la Agenția de Salvare pe Mare. În ajutorul lor a venit și un elicopter PUMA de pe fregata Regina Maria.
Echipele de căutare au descoperit în zonă o nouă barcă de salvare, din păcate goală.