Navă cu 13 marinari ucraineni, scufundată în Marea Neagră. Două persoane au murit, iar una este dispărută

Dată publicare: 11-03-2021 10:41
Dată actualizare: 12-03-2021 09:23


Doi marinari au murit, un al treilea este de negăsit, iar alți zece, printre care și o femeie, cu răni grave au fost recuperați din largul Mării Negre.

UPDATE: Femeia rănită, care are 26 de ani, a fost preluată cu un elicopter. Ea a fost transportată la spitalul din Constanța. 

UPDATE: Informațiile inițiale au arătat că aceasta naviga sub pavilionul Federației Ruse, dar Ambasada Rusiei la Bucureşti precizează că, de fapt, naviga sub pavilionul Insulelor Comore.

---

 

O navă ucraineană, sub pavilion Insulele Comore, s-a scufundat la aproximativ 70 de mile de țărmul românesc. Vasul era încarcat cu cărbuni și se îndrepta spre portul Constanța. Un remorcher cu echipaj românesc a fost prima navă care a sărit în ajutorul oamenilor.

 

Imagini din timpul operaţiunii de salvare suprind momentul dramatic în care unul dintre marinarii ucraineni este recuperat cu o parâmă, din largul mării. Omul abia mai reuşeşte să se ţină de colacul de salvare aruncat de români de la bordul remorcherului GSP Falcon.

Nava românească reușește apoi să recupereze și barca de salvare în care se aflau ceilalţi zece marinari ucraineni, care au scăpat cu viaţă. Printre ei, şi o femeie, membră a echipajului.

Radu Petrescu, GSP Falcon: „A fost prima navă care a ajuns acolo, în cel mai scurt timp. Imediat după ce am primit mesajul de salvare am intervenit şi am ajuns în timp util ca să salvăm cele 10 persoane”.
Reporter: „În ce stare se afla cele 10 persoane?”
Radu petrescu: „Sunt la bordul GSP Falcon, chiar la spitalul navei. Nava este dotată cu spital, se afla în stare bună, primesc îngrijirile necesare, ceai, paturi. Noi am intervenit în condiţii foarte, foarte complicate, cu valuri de patru metri, cu vânt de peste 50 km/h drept urmare e posibil să fi fost o furtună în locul respectiv”.

Autorităţile portuare nu știu încă ce s-a întâmplat cu cargoul Volgo Balt 179, care naviga sub pavilionul Insulelor Comore. O ipoteză ar fi că vasul a fost prins chiar în mijlocul furtunii pornite azi-noapte, pe mare. S-a scufundat la aproximativ 130 de kilometri de ţărmul românesc.

Nava Volgo Balt 179 a fost construită în urmă cu 48 de ani. Era încărcată cu cărbune şi se îndrepta spre Constanța înainte de accidentul maritim.

Potrivit datelor oficiale, nava a lansat semnalul SOS la 4 și 40 de minute, în zori. Remorcherul românesc a răspuns apelului şi a declanşat operaţiunea de salvare.

Autorităţile susţin că unul dintre cei doi marinari morţi este chiar comandantul navei. Potrivit regulilor scrise şi nescrise de pe mare, acesta părăseşte ultimul un vas în pericol.

Despre cei 10 marinari salvaţi, printre care și o femeie, autorităţile susţin că sunt în afara oricărui pericol. Sunt așteptați la Constanța, în port.

Nimeni nu ştie, însă, în acest moment când vor ajunge, pentru că remorcherul implicat în operațiunea de salvare, dar şi o altă navă comercială încearcă să îl găsească pe cel de-al 13-lea marinar.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO