Douazeci de mineri s-au blocat in mina din Rosia Montana in semn de protest

rosia montana

20 de persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.

 

Aproximativ 20 de persoane - angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici - au intrat, miercuri, in galeria miniera Catalina-Monulesti, una dintre cele mai cunoscute din zona Rosia Montana, si refuza sa iasa la suprafata, cerand inceperea proiectului minier.

In paralel, in centrul comunei Rosia Montana, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar si angajati ai companiei miniere, protesteaza, solicitand guvernantilor si parlamentarilor sa ia o decizie privind inceperea proiectului.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca in cadrul protestului de la suprafata nu au avut loc incidente, precizand ca actiunea nu este autorizata.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Toti ministrii au fost pentru proiectul RMGC; Am discutat cu Antonescu toate aspectele
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost informat ca o parte dintre protestatarii de la Rosia Montana s-au blocat in subteran si ca alte persoane ar dori sa recurga la aceasta forma de protest.

Feneser a spus ca va merge de urgenta la Rosia Montana pentru a discuta cu protestatarii, sustinand ca disperarea oamenilor "a ajuns la cote maxime".

Prefectul a mai afirmat ca a cerut autoritatilor competente sa ia toate masurile pentru siguranta protestatarilor care s-au blocat in subteran.

Marti, aproximativ 500 de persoane, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici din Rosia Montana, au participat la un protest in centrul comunei, cerand inceperea proiectului minier, actiunea nefiind autorizata.

Tot marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.
Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Guvernul a desecretizat
Guvernul a desecretizat "toate documentele" legate de Rosia Montana din ultimii 14 ani

Guvernul Romaniai a desecretizat, miercuri, mai multe documente legate de proiectul Rosia Montana din ultimii 14 ani.

Ponta: Toti ministrii au fost pentru proiectul RMGC; Am discutat cu Antonescu toate aspectele
Ponta: Toti ministrii au fost pentru proiectul RMGC; Am discutat cu Antonescu toate aspectele

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca la nivelul Guvernului toti ministrii au fost pentru proiectul Rosia Montana, dar si ca a discutat cu presedintele PNL, Crin Antonescu, toate aspectele care tin de acest subiect.

Antonescu: Am inteles, indirect, ca PSD sustine proiectul Rosia Montana; Sa-si exprime pozitia
Antonescu: Am inteles, indirect, ca PSD sustine proiectul Rosia Montana; Sa-si exprime pozitia

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ca a inteles, "indirect", ca pozitia PSD este, de fapt, de sustinere a proiectului Rosia Montana, el precizand ca acest lucru nu este o problema, dar social-democratii ar trebui sa isi faca publica pozitia.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.