Douazeci de mineri s-au blocat in mina din Rosia Montana in semn de protest
20 de persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.
Aproximativ 20 de persoane - angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici - au intrat, miercuri, in galeria miniera Catalina-Monulesti, una dintre cele mai cunoscute din zona Rosia Montana, si refuza sa iasa la suprafata, cerand inceperea proiectului minier.
In paralel, in centrul comunei Rosia Montana, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar si angajati ai companiei miniere, protesteaza, solicitand guvernantilor si parlamentarilor sa ia o decizie privind inceperea proiectului.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca in cadrul protestului de la suprafata nu au avut loc incidente, precizand ca actiunea nu este autorizata.
Prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost informat ca o parte dintre protestatarii de la Rosia Montana s-au blocat in subteran si ca alte persoane ar dori sa recurga la aceasta forma de protest.
Feneser a spus ca va merge de urgenta la Rosia Montana pentru a discuta cu protestatarii, sustinand ca disperarea oamenilor "a ajuns la cote maxime".
Prefectul a mai afirmat ca a cerut autoritatilor competente sa ia toate masurile pentru siguranta protestatarilor care s-au blocat in subteran.
Marti, aproximativ 500 de persoane, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici din Rosia Montana, au participat la un protest in centrul comunei, cerand inceperea proiectului minier, actiunea nefiind autorizata.
Tot marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.
Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.
Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".
Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.