Centrala Nucleară de la Cernavodă ar putea intra în carantină din cauza coronavirusului

Ultima actualizare: 12-03-2020 12:07
Centrala Nucleară de la Cernavodă ar putea intra în carantină, din cauza coronavirusului

Centrala Nucleară de la Cernavodă ia în calcul inclusiv intrarea în carantină a personalului esențial, în funcție de evoluția coronavirusului.

 

Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al României, iar sănătatea angajaților săi reprezintă astfel un subiect de securitate națională, informează Replica de Constanța, care citează un document oficial al Nuclearelectrica.

În cursul zilei de ieri, au circulat informații cu privire la instituirea carantinei la CNE Cernavodă, în contextul amenințărilor care vin din partea coronavirusului, afecțiune ce începe să facă ravagii și în România.

Într-un document oficial, semnat de directorul general Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica dezminte instituirea carantinei, deocamdată, la centrala de la Cernavodă.

Plan special de acțiune

”Față de solicitările de informații privind instituirea carantinei la CNE Cernavodă, SN Nuclearelectrica SA infirmă intrarea în carantină și face următoarele precizări cu privire la planul de protecție elaborat și implementat în contextul riscului asociat cu infectarea cu coronavirus”, transmite Nuclearelectrica.

”Având în vedere importanța strategică a SNN, aceea de asigurare constantă a producției de energie electrică la nivel național, în condiții de siguranță, coroborat cu protecția personalului și a comunității locale, compania a elaborat un Plan de Continuitate a activităților în cazul unei epidemii și a format un Grup de Lucru intern care elaborează, coordonează și implementează măsurile de prevenire și planifică măsuri de protecție în funcție de posibila evoluție a situației”, se arată într-un document Nuclearelectrica.

”Planul de asigurare a continuității este elaborat în concordanță cu legislația națională și măsurile stabilite la nivel guvernamental și este actualizat în mod continuu ținând cont și de standardele și experiența internațională în domeniul nuclear”, explică societatea de stat.

Spațiu special pentru personalul esențial

”Planul se aplică gradual, de la măsuri preventive de igienă până la măsuri de asigurare a personalului esențial, a cărui implementare depinde de nivelul de risc asociat, însă este unul prin excelență proactiv în așa fel încât să se reducă la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal”, se arată în documentul companiei care administrează CNE Cernavodă.

Nuclearelectrica pregătește inclusiv un spațiu special de carantină în incinta centralei nucleare, pentru protejarea personalului esențial în producția de energie electrică.

”Pentru asigurarea personalului esențial în vederea operării în siguranță a instalației, SNN/CNE are în plan inclusiv măsura organizării unui spațiu special amenajat, cu respectarea tuturor condițiilor necesare, inclusiv hrană și transport, măsura urmând a fi implementată conform legislației în vigoare.

Această măsură se va aplica în strânsă corelație cu evoluția răspândirii coronavirusului și are drept scop protejarea personalului esențial și asigurarea continuității operaționale și de producție.

De asemenea, SNN are stabilit un plan de măsuri pentru toate categoriile de personal care este aplicat gradual în funcție de evoluție”, se mai arată în documentul Nuclearelectrica.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO