Cea mai lunga galerie hidroenergetica din tara, ce traverseaza M. Buzaului, a fost inaugurata. La cat s-a ridicat investitia

Ultima actualizare: 13-09-2015 07:06

Cea mai intinsa galerie hidroenergetica din Romania, realizata dupa 1984, a fost inaugurata joi la Siriu, in judetul Buzau.

Tunelul are 17 kilometri si strange apa de la 4 rauri in subteranul muntilor Buzaului. Investitia a costat 150 de milioane de euro si va produce o cantitate importanta de energie electrica.

Joi a avut loc ultima detonare in galeria hidroenergetica de la Siriu, la care lucrarile au inceput inca din 1981.

Ioan Rosu, managerul lucrarii: "Urmeaza sa escavam acum si tunelul va avea doua capete, doua iesiri, va fi complet."

Galeria are o lungime de aproape 17 de km, diametru de 4 m - similar cu cel al metroului Bucuresti - este captusita cu un strat de beton de 35 de cm si suporta un debit de apa de 40 de mc/sec.

Tunelul trece pe sub muntii Buzaului, la granita dintre 3 judete: Buzau, Covasna si Vrancea. Zona e una cu risc de accidente geologice. Rocile se puteau prabusi oricand.

Muncitor: "A fost greu, am inaintat un metru pe zi"

Lucrarile au inaintat greu si pentru ca muncitorii au intalnit straturi de roca dura si pericolele au pandit la tot pasul. In 2009 in acest loc 3 oameni au fost raniti intr-o explozie provocata de o acum de gaze.

Galeria hidroenergetica va colecta apa a 4 rauri, iar intr-un an cu ploi in media normala, va produce o cantitate mare de energie.

Andrei Gerea, Ministrul Economiei: "Am putut realiza dupa ce Hidroelectrica a scapat de capuse, de baietii destepti din energie. E un semnal ca si societatile de stat pot face investitii de amploare."

Galeria va functiona incepand cu 2016 si este o premiera in ultimii 20 de ani in Romania. A costat statul 150 de milioane de euro.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO