Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Nu exista ratiuni care sa necesite ridicarea nivelului de alerta terorista in Romania"
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in sedinta CSAT a fost prezentata o evaluare a starii de securitate a Romaniei din perspectiva riscurilor si amenintarilor de natura terorista, i
El a precizat ca institutiile cu atributii in domeniu au dat asigurari ca in acest moment nu sunt ratiuni care sa justifice ridicarea nivelului de alerta terorista peste albastru-precaut, cat este in prezent.
Presedintele Iohannis a precizat, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca, in conditiile multiplicarii atentatelor din Europa, in sedinta CSAT a fost prezentata o evaluare a starii de securitate a Romaniei, ”din perspectiva riscurilor si amenintarilor de natura terorista”.
”Am fost asigurat de toate institutiile statului cu responsabilitati in materie, ca nu exista in aceste moment ratiuni care sa necesite ridicarea nivelului de alerta terorista mai sus de nivelul la care este in prezent, albastru-precaut”, a anuntat presedintele. Seful statului a mai spus ca in sedinta CSAT s-a decis ca Ministerul Afacerilor Externe sa realizeze si sa prezinte Consiliului o strategie adaptata cu privire la Orientul Mijlociu.
Brigada multinationala NATO ar putea deveni operationala in martie-aprilie 2017
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in sedinta CSAT s-a hotarat instituirea unui grup de lucru interinstitutional, condus de catre consilierul prezidential pe Securitate Nationala, Ion Oprisor, care va implementa decizia de la Summit-ul NATO de la Varsovia privind infiintarea Brigadei Multinationale, precizand ca brigada ar putea fi operationala in primavara anului viitor.
”Am hotarat instituirea unui grup de lucru care se va apuca incepand de maine, sub conducerea consilierului pe securitate nationala din Administratia Prezidentiala, sa pregateasca toate demersurile, unele sunt multiple, unele chiar foarte complicate. Incepand de la clarificari legislative, care sunt necesare, pana la elaborarea unui calendar care arata foarte clar cand, ce pas se face practic pentru constituirea acestor invitiative. E nevoie de un grup de lucru interinstitutional care se va concentra in aceasta perioada pe elaborarea in primul rand a unei agende de lucru si a unui calendar. Suntem destul de ambitiosi si militarii nostri au propus martie sau aprilie ca si perioada de constituire a acestei garzi multinationale”, a spus Iohannis, dupa sedinta CSAT.
Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca principala tema a CSAT s-a axat pe implementarea deciziilor de la Summit-ul NATO.
”Vorbim aici despre asigurarea conditiilor pentru sprijinul statului gazda conform standardelor NATO, precum si demersuri active in plan militar si diplomatic in dezbaterile aliate si in discutiile cu autoritatile militare ale NATO, astea insemnand: noi suntem statul gazda pentru brigada multinationala si trebuie sa ne pregatim asa cum se cuvine pentru a primi militarii care vin din alta parte, pentru a-i integra in structura de brigada multinationala”, a spus Iohannis.
Seful statului a subliniat ca, pe de alta parte, vor continua demersurile de negocieri cu aliatii pentru ca acestia sa-si trimita militari in brigada multinationala de pe teritoriul tarii noastre. ”In aceasta chestiune, pot sa va spun ca avem deja raspunsuri favorabile, fara sa se fi concretizat decat la unele, in ceea ce priveste participarea la brigada multinationala de la cel putin sase aliati.
Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participa, este vorba despre Polonia, care a spus ca trimite o companie, si despre Bulgaria, care a spus ca trimite in jur de 400 de militari in aceasta brigada. Dar sunt si altii care sunt interesati si avem negocieri pe care pot sa le clasific drept foarte bune. Vom avea, in concluzie, suficienti militari de la mai multi aliati pentru aceasta brigada.
Deciziile pe care le-am adoptat in Polonia impun o aplicare deplina, eficienta si rapida. In acest sens, toate institutiile statului cu atributii in domeniu au fost lamurite in privinta sarcinilor ce le revin”, a mai spus presedintele. Iohannis a subliniat ca, tinand cont de discutiile din aceasta perioada din cadrul NATO, asteapta propunerile structurilor de planificare ale Aliantei in ceea ce priveste Marea Neagra.
”Suntem in contact cu toti aliatii interesati in vederea punerii in practica a deciziilor, pe care putem sa le numim istorice, de la Varsovia. Toate aceste masuri si toate demersurile Romaniei vin practic in sensul aplicarii Strategiei Nationale de Aparare si a consolidarii pozitiei tarii noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.