Cele doua solutii pe care le au la dispozitie soferii din Romania, cand nu gasesc rovinieta la benzinarii
Sistemul de emitere a rovinietelor a picat miercuri dimineata la una dintre cele mai mari retele de benzinarii din Romania. Mii de soferi s-au trezit ca nu pot achita taxa de drum, riscand o amenda in urmatoarele 6 luni.
Ei au fost de buna credinta si au vrut sa cumpere rovinieta, dar nimeni nu le-a dat o alternativa pe loc. Compania Nationala de Drumuri sustine ca nu a stiut de eroare ca sa-i poata avertiza. Dar sistemul functioneaza perfect, cand trebuie sa-i sanctioneze.
Surpriza neplacuta pentru mii de soferi din Romania. La primele ore ale diminetii, cand au intrat in reteaua de benzinarii Petrom, unde se vand mai bine din jumatate de roviniete, au descoperit ca nu o pot cumpara. Sistemul nu a functionat pana la ora 09.00.
Dezamagiti, cei mai multi si-au continuat drumul. Daca au trecut prin dreptul unei camere de supraveghere, inseamna ca au fost inregistrati intr-un server si ar putea primi o amenda in urmatoarele 6 luni. Nu ar fi ajuns aici, daca reprezentantii statului s-ar fi ingrijit sa le spuna ce variante au. Iata care sunt acestea:
In situatia in care nu puteti cumpara rovinieta de la benzinarii, aveti doua solutii. Una, sa trimiteti un mesaj scurt la 7500 de pe telefonul mobil unde puteti cumpara o rovinieta de o saptamana. A doua, puteti sa platiti rovinieta direct pe internet.
Numai ca putini stiu de aceste variante. Compania de Drumuri si Autostrazi nu s-a obosit sa informeze pe larg, de pilda prin anunturi pe sosele, ca exista aceste posibilitati.
Sofer: "Trebuie, in perioada in care nu functioneaza, sa se opreasca cu amenzile. Nu este obligatoriu ca toata lumea sa aiba internet, telefonie mobila."
Sofer: "O sa le trimit amenzile la casa de pensii. Nu folosesc internet..."
CNADNR sustine ca nu a putut sa-i avertizeze din timp pe soferi pentru ca... nu a stiut de defectiune.
Explicatiile CNADNR: "Situatiile punctuale nu au caracter permanent si nu pot fi identificate decat in urma unor sesizari primite din partea utilizatorilor sau din partea distribuitorilor."
Asta nu-i va scapa insa pe soferii de buna credinta de amenzi. Regula care le-ar fi permis sa plateasca rovinieta pana la sfarsitul zilei nu mai este valabila. Zilnic, in Romania sunt emise pana la 80 de mii de roviniete.